Kötü kolesterol düşmanları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PaSikA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Kötü kolesterol düşmanları
kötü kolesterol kolesterol düşmanı yiyecekler
elma-havuç.jpg


Kötü Kolesterol Düşmanları sebzelerle beslenme çok önemlidir. Beslenme şekliniz ile kolesterol seviyenizin ilişkili olduğunu

Beslenme şekliniz ile kolesterol seviyenizin ilişkili olduğunu unutmayın. Yüksek kolesterol seviyenizi daha az yağlı ve soslu, daha çok posalı yiyecekler ile düşürmeniz mümkün. Düşük kolesterollü bir diyet uygulanması gerekiyorsa besin seçimlerine çok dikkat edilmelidir. Yemeklerde tereyağı, katı margarin gibi doymuş yağlardan yüksek yağlar yerine zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağların kullanılması iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesinde, kötü huylu kolesterolün (LDL) ise düşmesinde etkilidir. Günlük diyetin yağdan gelen oranının düşük olması için yemekler ve salatalar az yağlı tüketilmeli, bunun dışında yağ tüketilmemeli, yüksek yağlı, mayonezli salata soslarından kaçınılmalıdır. Kilo problemi olmayanlar ara öğünlerinden birinde 4-5 adet fındık veya 1-2 adet ceviz tüketebilirler.

Günlük protein ihtiyacı balık, tavuk, hindi gibi beyaz etlerden karşılanmalı, ancak bunlar ızgara, haşlama veya sebzelerle birlikte pişirilerek tüketilmelidir. Protein ihtiyacını karşılamak için kurubaklagil yemekleri de iyi bir seçimdir. Etin yağlı kısımları, sakatatlar, etten yapılan ürünler (sucuk, salam, sosis, kavurma gibi), kızartılmış etler, kanatlı hayvanların derileri yüksek oranda doymuş yağ ve kolesterol içerdiği için tüketilmemelidir.

Yüksek posalı besinler kolesterolün düşmesine yardımcıdır. Kepekli, tam buğday, çavdar, yulaf gibi ayrıştırılmamış unlardan yapılan ekmekler tercih edilmelidir. Bulgur pilavı pirinç pilavına göre daha çok posa ve B vitaminleri içerir. Pilav, makarna, çorba, börek gibi yiyeceklerin bitkisel sıvı yağlarla yapılmış olanları tüketilmelidir. Katı yağlarla yapılan hamur işleri, bisküviler, krakerler tüketilmemelidir.

Süt ve süt ürünlerinde yağı ayrılmış olanları tercih etmek hem günlük diyetinizin kolesterol oranını, hem de yağ oranını azaltacaktır. Yağlı peynirler, kremalı ve çikolata ve tereyağı eklenmiş tatlılardan kaçınmak önemlidir.

Günümüzde toplumun büyük kesimi çalıştığı için günde en az bir öğününü dışarda tüketmektedir.

Ev dışında beslenildiğinde de düşük kolesterollü ve az yağlı seçimler yapılabilir:

Bir porsiyonu geçmemek kaydıyla ızgara tavuk, balık veya hindi eti, zeytinyağlı dolma, sarma ve sebze yemekleri ile kurubaklagil yemekleri, sebzeli hazırlanmış ve katı yağ eklenmemiş hamur işleri (sebzeli makarna, sebzeli börek gibi), krema ve tereyeğı eklenmemiş çorbalar, aşure, kabak talısı, ayva tatlısı veya sütlü tatlılar. Meze olarak mayonez eklenmemiş yoğurtlu sebze salataları, kısır, mercimekli köfte, patlıcan salatası, humus tüketilebilir. Çerezlerden leblebi tercih edilebilir.

Düşük kolesterollü diyet yaparken kesinlikle yenmemesi gereken besinler:

Tereyağı, margarin, kaymak, kuyruk yağı, iç yağı

Kızartılmış, kavrulmuş besinler

Yağlı et, sakatat, sucuk, salam, sosis, pastırma

Yağlı peynirler

Alkollü içecekler

Çikolata, bisküvi, cips, şekerlemeler

Kolesterolünüzü Kontrol Altına Almak İçin

Kepekli gidalar tüketin.

Az yağli süt, yoğurt ve peynirleri tercih edin.

Posa içeriği yüksek olan sebzeler, meyveler, kurubaklagilleri hergün tüketin.

Düzenli fiziksel aktivite yapın.

Koleterolü Düşüren Gıdalar
Kolesterolün düşürülmesinde elma, havuç, mısır, badem, sarımsak, süt, portakal ve çayın etkili olduğu bildirildi.

Dengesiz beslenme ve spordan yoksun bir hayatın, kandaki yağ oranının yükselmesine ve yüksek kolesterole yol açtığını belirten uzmanlar, kolesterolün de insanların kalp hastalığına ve felce yakalanma oranını büyük ölçüde artırdığını vurguladı.

Kolesterol düşürücü diyet ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesinin, kalp ve damar hastalıklarının görülme oranını azalttığını kaydeden uzmanlar, kolesterolün düşürülmesinde etkisi kanıtlanan bazı besinlerin tüketilmesini önerdi. Uzmanlar, kolesterole karşı etkisi kanıtlanan 8 besini şöyle sıraladı:

woman_apple.jpg

Elma: Zengin pektin, lifli protein ve C vitamini içeren elma, kolesterolü çok etkili bir şekilde düşürür. Bir ay boyunca günde iki elma tüketilmesi durumunda, kanda kalp ve damarlara zarar veren yoğunluğu düşük lipoprotein kolesterolünün oranı büyük ölçüde düşürülürken, kalp ve damarlar için yararlı olan yoğunluğu yüksek lipoprotein kolesterolünün seviyesi ise yükseltilir.

Havuç: Kalsiyum pektat içeren havuç, öd asidiyle gerçekleşen kimyasal tepkimeden sonra dışkıyla vücuttan atılır. Vücutta öd asidinin oluşturulması da kandaki kolesterolü tüketerek kolesterol seviyesini düşürür.

Mısır: Mısırda bulunan zengin kalsiyum, fosfor, selenyum, lesitin ve E vitamini, kolesterolü düşürme işlevine sahip.

Badem: Kolesterol seviyesi normal veya biraz yüksek olan insanlar badem yiyerek, kandaki kolesterolü düşürebilir ve kalp sağlığını koruyabilirler.

Sarımsak: Günde üç diş sarımsak yenmesi durumunda vücuttaki zararlı kolesterol seviyesi etkili bir şekilde düşürülürken, yararlı kolesterol seviyesi de yükseltilir; böylece kalp hastalığının meydana gelme oranı düşürülür.

Süt: Bol kalsiyum içeren süt, vücuttaki kolesterol oranını azaltır.

Portakal ve mandalina: Zengin C vitamini içeren portakal ve mandalina, karaciğerin zehirli maddeleri atma gücünü artırır ve kolesterolü de düşürür.

Çay: İnsanı uyanık tutma, kalbi güçlendirme, idrarı kolaylaştırma, kandaki yağı eritme gibi işlevlere sahip olan çay sık sık içildiğinde insan vücudundaki kolesterolün yükselmesini engeller.

turkiyesaglikrehberi.com
 
Geri
Üst