Köpeklerde görülen parazitler

Uzman SühaN

Administrator
Köpeklerde görülen parazitler
Köpekler sadece evcil hayvanlar değil. Ailenin üyeleri gibi muamele görürler. Ve ailenizin bu sevimli üyesi bazı rahatsızlıklara maruz kalabilirler. Köpeklerde parazit sıkç rastalanılan bir problem . Köpeklerde bulunan parazitler birçok biçime sahip olmakla birlikte ortak noktalar vardır: er ya da geç varlıklar evcil hayvanınızın sağlığı veya konforu üzerinde etkili olacaklardır.Hafif tahrişten ciddi hastalıklara kadar her şeye neden olabilirler. Davranış, iştah veya su tüketiminde herhangi bir değişiklik olup olmadığını izleme ve veteriner hekiminize düzenli ziyaretler köpek bakımı ve refahı için önemlidir. Veteriner hekiminiz, yalnızca köpeğinizi etkileyen parazitleri ve diğer sağlık sorunlarını, teşhis edebilir ve güvenle tedavi edebilir.

köpeklerde parazit.jpg



Bir köpeğin ömrünün belli bir noktasında bir iç veya dış parazit bulaştırması oldukça yaygındır. Parazitler, basit tahrişten, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden koşullara neden olmaktan çok çeşitli şekillerde köpeğinizi etkileyebilir. Bazı parazitler hastalıklarla bulaşabilir ve hastalıkları insanlara iletebilir. Veteriner hekimin tavsiyelerini izleyerek ve evcil hayvanınızın her yıl parazit testini yaptırarak , köpeğinizin ve ailenizin bir yıl boyunca zararlı parazitlerden koruyabilirsiniz.


Kalp solucanları

Kalp solucanları , virüslü bir sivrisinek ısırıığı yüzünden bir köpeğin kan dolaşımına girerler. Solucanlar köpeklerin kalbinde olgunlaşır . Köpeğin arter duvarındaki iltihap kan akışını bozar, kalbin daha fazla çalışması gerekir. Kan dolaşımı yeteri kadar yavaşlarsa, kalp solucanına bulaşmış bir köpek hafif, kalıcı bir öksürük geliştirir, hafif egzersiz sonrasında yorulabilir ve iştah azalır. Sonuç olarak kalp yetmezliği gelişir.Veteriner hekimler bu tipik bulguları araştırırken bir takım tstler uygular. Bu testler genellikle rutin veteriner kontrolleri sırasında yapılır. Test o kadar hassas ki köpeğin vücudundaki tek bir solucanı algılayabilir.

Kancalı kurt

Kancalı kurt bir köpek sindirim sistemi içinde yaşarlar. Ortaya çıkan kan kaybı, özellikle yavrular üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Veteriner hekiminiz bir dışkı numunesini mikroskopta inceleyerek kancalı kurtları tespit edebilir. Köpeğinizin çevresini temiz tutarak enfeksiyon önlenebilir.Köpeklerde bağırsak parazitleri bir dizi olduğu gibi, ishal ve kilo kaybı yaygın enfeksiyon semptomlarıdır.

Yuvarlak solucan

Yuvarlak solucanlar son derece yaygın bir parazittir ve yine yavruların çoğu risk altındadır. Bunlar, bir ila üç santim uzunluğunda, beyaz, sağlam, yuvarlak spagetti şeritlerine benziyorlar. Veteriner hekiminiz, dışkı örneğinde yuvarlak solucan bulguları arar. Yuvarlak solucan belirtilerinden bazıları öksürük, kusma, diyare veya yetersiz beslenme şeklindedir. Yuvarlak solucanlar diğer köpekleri ve çocukları etkileyebilir.

Tenyalar

Tenyalar bağırsak parazitidir. İlk olarak, köpek tenya yumurtalarını barındıran bir konukçuyu, çoğunlukla yetişkin bir pireyi yutarak geliştirir.Tenya lar genellikle zararlı değildir ve köpekler bir istila sonucunda nadiren hastalanır, ancak ağır bir şekilde enfekte olduğu takdirde kilo kaybı meydana gelebilir. Köpeğiniz de tenya olursa anüsünü yalama veya ısırmaya çalışma görebilirsiniz.

Kamçı kurtları

Kamçı kurtları kirli zemin yalama veya koklama yoluyla edinilir. Köpeğin kalın bağırsağında yaşarlar, ancak diğer parazit solucanlardan farklı olarak bir dışkı örneğinde bulunmaları çok zor. Ancak bir işaret, genellikle ucu olan bir mukoza örtüsüne sahip bir dışkıdır. Kilo kaybı, bir kamçı kurtu nun en başta gelen belirtidir.

Coccidia

Bir köpek bağırsağında yaşayan invaziv, solucan-olmayan parazitlerdir. Onları özellikle tehlikeli yapan şey, aslında bir hastalığa yakalanmadan önce bir köpeğe bulaşabilmesidir. Stres veya başka bir bağışıklıktan ödün vermeyen faktör ortaya çıkıncaya kadar köpeklerin bu parazitleri taşıdıkları açık olmayabilir. Coccidia, tek hücreli olup yavrularda daha sık bulunurlar ve buda çöpten , ve çöpten beslenen arkadaşları veya anneleri tarafından edinilebilirler. Bu parazitlerin bulaşması enfekte olmuş toprak, su, dışkı, yiyecek, diğer hayvanlar ve daha fazlası olabilir. Tüm parazitlerde olduğu gibi.

Pire

Pireler , köpekler de dahil olmak üzere memeliler üzerinde beslenen küçük, kanatsız böceklerdir. Köpeğiniz üzerinde pire bulursanız, nüfus büyümeden önce olabildiğince çabuk kurtulmanız esastır. Aç pireler bazen insanlara ısırırlar, bilekler ve ayak bileklerinde en sık görülen küçük, kırmızı, kaşıntılı darbe bırakırlar. Deride etrafında dolanarak, susam tohumlarının büyüklüğünde siyah pireleri görebilirsiniz.

Kene

Keneler birçok ciddi hastalığa neden olabilir . Dünyada 800 ün üzerinde kene türü vardır ve hepsi memelilerin, kuşların ve sürüngenlerin kanlarından beslenirler. Keneler, dört yaşam evresinden geçiyor . Kene kaynaklı hastalıklar için etkili geniş spektrumlu antibiyotikler vardır.

Bit ve akarlar , köpeğinizin cildini besleyen ve kaşıntı, saç dökülmesi ve enfeksiyona neden olan mikroskopik organizmalardır. Genel olarak, bitler ve akarlar iki farklı türdendir, ancak aynı şekilde işlev görür ve davranırlar. Çeşitli akarlar türleri köpeğin farklı yerlerinde yaşar ... Köpeklerde bağırsak parazitleri aslında insanlar için bir sağlık riski oluşturmaktadır. Tabii ki, insanlar aynı zamanda rutin olarak türler arasında kolayca geçen pireler, keneler, bitler ve akarlar davasına maruz kalmaktadırlar. Bu makale, köpeklerdeki parazitler hakkında sizi bilgilendirmeye yardımcı olmak için yazılmıştır ve bir veteriner teşhisi veya danışmanlığı yerine geçmez. Yukarıda yer alan septomlar köpeğiniz de mevcut ise en kısa zaman da köpeğinizi veteriner hekime götürün.
 
Bir köpeğin ömrünün belli bir noktasında bir iç veya dış parazite maruz kalması oldukça yaygındır. Köpekler hayatlarının bir noktasında parazitlere yakalanırlar.Bazı köpek parazitleri bulaşabilir ve insanlara bulaştırabilir. Birçok bulaşıcı hastalık hayvanlardan insanlara yayılabilir. Evde beslenen hayvanınızın aşılarını düzenli yaptırın. Evde beslenen hayvanınızın vahşi hayvanlarla temas etmesini önlemek için elinizden gelen her şeyi yapın. .Veteriner hekiminizle birlikte hareket ederek ve evcil hayvanınızın her yıl parazit testini yapılmasını sağlayarak, köpeğinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz.
 
Geri
Üst