Konya mutfağı

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Konya mutfağı
konya mutfağı öz konya mutfağı yemekleri iç anadolu bölgesinin konyanın yemekleri

Konya Mutfağı'na genellikle kuzu ve koyun etiyle yapılan yemekler hakimdir. Konya Mutfağı denince ilk olarak "etli ekmek" ve "fırın kebap" gelir akla. Konya'nın hemen her mahallesinde 5-6 tane etli ekmek fırını vardır. Konya Mutfağı'nda hamur işleri oldukça yaygındır.

Konya Saç Böreği

Malzemeler:

500 gr un
1 su bardağı+ 2 yemek kaşığı sutuz, 500 gr peynir
1 adet yumurta
½ demet kıyılmış maydonoz
250 gr tereyağı

Yapılışı:

Unu çukurlaştırın. Ortasına tuz ve suyu karıştırarak pürüzsüz bir hamur elde edin. 10 dakika yoğurduktan sonra dinlenmeye bırakın. Kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtün. İç için verilen diğer malzemelerle birlikte peyniri çatalla ezerek karıştırın. Hamuru 24 parçaya ayırın. Her bir parçayı oklava ile emek tabağından daha büyük ve ince yufkalar halinde açın. Yarısına peynirli iç
yayın, ortadan ikiye katlayıp su ile kenarlarını yapıştırın. Sacı ocakta kızdırın, hazırladığınız böreğin her iki yüzünü de pişirip kapaklı bir sahana alın. Üzerine tereyağı sürün. Bütün börekleri bu şekilde pişirip ayranla servis yapın.

Erik dolması

Malzemeler:

250 gr kurutulmuş iri siyah erik
200 gr orta yağlı kıyma
50 gr pirinç
1/2 su bardağı
1 çay kaşığı tarçın
tuz
3 çorba kaşığı toz şeker (45 gr)
30-40 gr tereyağı.

Yapılışı:

Erikleri 10 dakika suda bekletin. İyice yıkadıktan sonra 1 lt suda 15 dakika haşlayın. Haşlama suyunu saklayın. Kıymaya pirinci, tuz ve tarçını katın ve iyice yoğurun. Erikleri bıçakla yarın. Çekirdeklerini çıkarın. Kıymalı iç ile doldurup kapatın. Yayvan ve küçük bir tencereye dizin. Terayağını küçük parçalar halinde kesip aralara koyun. Tüm malzemeyi koyduktan sonra 1 su bardağı erik suyu ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika kaynatın, daha sonra toz şekeri üstüne serpin. Tencerenin ağzını kapatın. 30 dakika kısık ateşte pişirin.