Koltuk altımda beze var nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Koltuk altımda beze var nedeni nedir?
koltuk altında şişlik,koltuk altında sertlik,koltuk altında bezenin nedenleri,koltuk altında sertlik neden olur,koltuk altındaki beze hakkında bilgiler









Koltuk altındaki bir şişlik demek, vücudun farklı yerlerinde de bulunan koltuk lenf altındaki lenf bezlerinden en az birinin şişmesi demektir. Lenf nodülleri küçük, yuvarlak şekilli bezlerdir ve bağışıklık sisteminin ana elemanlarıdır.
Lenf bezleri küçük olarak hissedilebilir yada bazı durumlarda bariz fark edilebilir olabilir. Koltuk altı şişlikleri kist enfeksiyonu yada ter önleyiciler gibi tahriş edicilerden dolayı kaynaklanabilir. Bunun dışında bu kitleler daha ciddi sağlık sorunlarını da size haber veriyor olabilir.
DİKKAT!!! Eğer yavaş yavaş büyüyen bezeleriniz var, ağrısız ve kalıcı hale gelmişse derhal doktora görününüz.


HANGİ NEDENLERDEN KAYNAKLANABİLİR?
Bu şişliklerin çoğu zararsızdır ve çoğunlukla anormal doku büyümeleridir. Fakat, koltuk altındaki bu bezeler daha ciddi sağlık sorunlarını da gösterebilir. Herhangi bir olağandışı kitle, doktor tarafından değerlendirilmelidir. Koltuk altındaki şişlikler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;
### Viral enfeksiyonlar
### Lenfatik sistem ( lenfoma) kanseri
### Kan, kemik iliği ( lösemi ) kanser
### Zararsız yağ doku büyümeleri ( lipomlar )
### Bakteriyel enfeksiyonlar
### Alerjik reaksiyonlar
### Aşılara gösterilen reaksiyonlar
### Kanser olmayan fibröz doku büyümesi ( fibroadenom )
### Meme kanseri
KADINLAR BURAYA DİKKAT!!!
Kitleler erkek ve kadınlarda, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Fakat, kadınlarda koltukaltındaki kitleler meme kanserinin bir işareti olabilir. bu bakımdan kadınlar aylık meme muayenesi yaptırmalı ve herhangi bir şişliği doktora bildirmelidir.
Kasık Şişmesi Nedenleri Nelerdir?
Dikkat edin, her şişlik kanseri göstermeyebilir. Adet döngünüz çerçevesinde meydana gelen hormonal değişimler göğüslerinizi etkileyebilir ve bu süreçte göğüsleriniz şişlik yada gerginliğe karşı daha duyarlı olurlar. Bu tamamen normaldir. Emin olmak için, adet bittikten bir hafta sonra kendi kendinize bir meme muayenesi yapınız.
TEŞHİS NASIL YAPILIR?
Teşhis için ilk adım fiziksel muayenedir. Daha sonra doktorunuz ağrı, şişlik ve diğer şikayetleriniz hakkında size sorular soracaktır. Şişliğin yapısı ve kıvamı hakkında bilgi edinebilmek için el ile muayene yapacaktır.
Bazı durumlarda, fiziksel muayene dahi kitle yada yumrunun zararlı olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Mesela lipom gibi iyi huylu kitleler ek tedavi gerekmez. Fakat kitle kişiyi rahatsız edici ise, bir doktor tarafından alınmasını öneririz.
Bacak Şişmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Fiziksel muayene sonuçlarına göre, doktorunuz kitlenin enfeksiyon, alerjik reaksiyon veya kanserli olup olmadığını anlamak için başka testler yapmak isteyebilir. Bunlar;
Alyuvar ve akyuvar hücrelerinin sayısını ölçmek için tam kan sayımı
Göğüs veya meme röntgeni (mamografi)
Biyopsi (parça alınması)
Alerji testi olabilir.
TEDAVİYE İLİŞKİN
Koltuk altındaki kitle, beze yada şişlikler farklı neden bağlı olarak meydana gelir. bu nedenletedavi altta yatan nedene bağlı olarak yapılır. Bakteriyel enfeksiyonlar için oral antibiyotikler ile tedavi yapılarak kitlelerin birkaç gün sonra küçülüp kaybolmaları hedeflenir. Şişlik alerji ile ilişkili ise ilaca başlamak ve alerjinizi tetikleyen etkenin ne olduğunu öğrenerek bundan kaçınmalısınız.
Dudak Şişmesi Ne Anlam İfade Eder?
Çoğu durumda, koltukaltı yumruları için herhangi bir tedavi gerekmez. Sıcak kompres ve basit ağrı gidericiler sizin sorunlarınıza yardımcı olabilir. Aşağıdaki durumlarsa yumrular için tedavi gerekmez;
Viral enfeksiyonlar
Fibroadenom ( kanserli olmayan meme kitleleri )
Lipomlar (lipom , zararsızdır ama kalıcıdır)
Son olasılık; koltuk yumruları kanserli ise alanında uzman bir doktora görününüz. Tedavi, kanserin türü ve hangi aşamada olduğu ve tümörlerin vücudun diğer bölgelerine yayılmış olup olmadığı gibi faktörlere bağlı olarak;
Kemoterapi
Radyoterapi
Cerrahi müdahale gerektirebilir yada bunların birlikte uygulaması olabilir.
ÖNEMLİ NOT!!!! Kanserli durumlarda erken tanı, teşhis ve tedavi hayati önem taşır. Şişliğin size zararı olmadığını düşünseniz dahi doğru tanı için doktorunuza görünmek sağlıklı bir seçimdir.