Kolajen içeren besinler nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kolajen içeren besinler nelerdir ?
kollajen,kollajen nedir,kollajen faydaları,kollajen içeren besinler,








Yaşlanma sürecini yavaşlatmanın ve cildinizin pürüzsüz, canlı , esnek görünmesini sağlamanın yollarını aradıysanız doğruyerdesiniz. Güzellik sorunlarımızın çoğu, 35 yaşından sonra vücudumuzun daha az kolajen üretmeye başlamasıdır. Bu bizim cildimizin sıkılığını kaybeder ve yavaş yavaş kırışıklık ve sarkmalar başlar. Bir çok insan çözüm olarak basit olabildiğinden pahalı kozmetik ürünleri, takviyeleri ve hatta cerrahi prosedürleri dener. Ancak sağlıklı gıda seçimleri cildiniz için harikalar yaratabilir. Vücut kendi başına kolajen yapar, ancak yaşlandıkça üretim yavaşlar bu nednele diyatinizden kolajen almak potansiyel bir açığın telafisi için iyi bir fikirdir. Diyete kolajenin dahil edilmesi sadece cildiniz için değil , genel sağlığınız içinde faydalıdır.. Makalemizin devamında kolajen içeren besinlere tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..




Kolajen vücuttaki en bol proteindir ve vücudumuzdaki saç, cilt, tırnak, kemik, bağ ve tendonlara yapı kazandırmaya yardımcı olur. Kollajen sayesinde, daha iyi hareket edebiliriz, eğilebilir ve gerilebiliriz. Kollajen, karbon, oksijen , hidrojen amino asitlerden oluşan bir proteindir. Kolajen spesifik amino asitler içerir , Gliserin, Prolin, Hidroksiprolin ve Arginin. Vücudumuzun kollajen üretimi, yaşlandıkça doğal olarak yavaşlamaya başlar. Bu dejeneratif sürece, kırışıklıklar, cildin sarkaması, eklem ağrıları eşlik eder. Dengeli bir beslenmede kolajen almak, vücudumuzun bozulan şeyleri yenilemesine yardımcı olabilir. Tüm kollajen, proteinin yapı taşları olan amino asitlerden oluşur. Vücudunuz dokuları onarmak için bu amino asitleri kullanır. Kolajen, yumurta, tavuk, kemik suyu ve süt gibi hayvansal proteinlerde bulunabilir.Sadece yüksek kaliteli proteinler tüketmek de kollajen üretimine yardımcı olur. Kollajen, bağ dokusunun sağlığını ve canlılığını korumak için önemli olan doğal olarak oluşan bir lifli proteindir. Kollajen, kemikler, deri, tendonlar, bağlar ve kıkırdak dahil olmak üzere neredeyse tüm vücut organlarında bulunur. Kollajen, bağ dokusu esnekliğini korumak için elastin, başka bir yapısal protein ile çalışır. Enflamatuar süreçlerle yok edilir ve vücuttaki sentezi amino asitlerin bolluğuna bağlıdır. Kollajen lifleri iki amino asit lisinden ve prolinden ve C vitamini gibi kollajen teşvik edici besinlerin varlığından yararlanabilir.



Vücudumuzdaki en bol protein olan kollajen aşağıdakiler için önemlidir:




Kırışıklık gibi yaşlanma belirtileriyle savaşmak

Eklem sağlığının iyileştirilmesi

Gut Sendromunu İyileştirme

Artan metabolizma

Ruh sağlığının iyileştirilmesi

Selülit görünümünü azaltma

Saç ve tırnakların güçlendirilmesi







Kollajen oluşturan amino asitler:



Vücuttaki kollajen, üçlü sarmal bir yapı oluşturmak için bir araya gelen amino asitlerden oluşur. Sarmal yapısı, kolajenin neden bu kadar güçlü olduğudur.


Glisin: Kollajenin yaklaşık % 33'ünü oluşturur

Prolin: Kollajenin yaklaşık % 10'unu oluşturur

Hidroksiprolin: Kollajenin yaklaşık % 10'unu oluşturur

Hidroksilisin: Kollajenin yaklaşık % 1'ini oluşturur






Yaş, kolajen üretme yeteneğimizi belirleyen tek değişken değildir. Çoğu yaşam tarzı seçeneği sağlıklı veya sağlıksız büyük bir etkiye sahiptir. Doğal yaşlanma sürecini toksinler , çevresel kirleticiler, aşırı güneşe maruz kalmak, sigara içmek , rafine şeker ve kızartılmış yiyeceklerde yüksek bir diyet yapmak hızlandırabilir.Bu faktörler gelecekteki kolajen üretimini engelleyebilir. Kısacası, sağlıksız yaşam tarzı tercihleri (yani, zayıf beslenme, yüksek güneşe maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, sigara içimi) kolajen üretimini azaltır. Buna karşılık, yaşlanmanın gözle görülür belirtileri, bu seçimleri normal yaşam tarzımıza dahil ettiğimizde, daha erken yaşlarda ortaya çıkar.Kolajen sentezini tamamlamak için vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineralleri tüketerek kolajen üretimini artırabiliriz. Ayrıca, bazı vitaminler, mineraller ve amino asitler vücudumuzda bulunan kolajenleri korumamıza yardımcı olur.İhtiyacımız olan besinlerin en güçlü kaynaklarına bir göz atalım. Aşağıdaki liste, kollajen üretimini artırmak için yiyebileceğimiz gıdaları içermektedir.



Kivi, C vitamini açısından son derece yüksektir, vücudumuzun kollajen üretim aşamasını yürütmesi için ihtiyaç duyduğu bir besin maddesidir.C vitamini kolajen öncesi üretim için çok önemliyken, aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar, hava, gıda ve su kaynağımızda bulunan serbest radikallerin (toksinler) neden olduğu kolajen hücrelerinin bozulmasına karşı koruma sağlar.Kivi gibi, meyveler de C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çilekler, serbest radikal hasarını önleyen güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Badem, cildimizdeki en bol miktarda antioksidan olan sağlıklı E vitamini dozunu içerir; kollajen hücrelerine zarar veren serbest radikalleri nötralize eder. E vitamini ayrıca kollajen oluşumunu uyarmak için C vitamini ile koordine olur. Ayrıca, badem büyük bir bakır kaynağıdır, kolajen liflerinin oluşumunda gerekli olan temel bir iz mineralidir. Kısacası, vücudumuzun kolajen sentezinde son adımı tamamlamak için bakır gerekir.




Havuç hasarlı ciltte kollajeni onaran bol miktarda A vitamini kaynağıdır. Koyu yeşil sebzeler, gezegenimizin sunabileceği en besleyici yoğun besinlerden bazıları. A vitamini, C vitamini ve E vitamini kaynaklarıdır; Daha önce bahsedildiği gibi, hepsi kolajen sentezi için hayati önem taşıyan besinlerdir.( ıspanak, lahana, yeşil fasulye ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler ) Sarımsak kükürt açısından zengindir, kolajen sentezini arttırdığı kanıtlanmış bir iz mineralidir. Sülfür ayrıca kolajen liflerinin parçalanmasını önlemeye yardımcı olur, bu nedenle özellikle sağlıklı cilt ve eklemlerin korunmasında faydalıdır. İstiridye zengin bir çinko kaynağıdır, kollajen sentezini uyaran ve kemik oluşumu için gerekli olan temel bir iz mineralidir. Çinko, özellikle de kabak çekirdeği ve kajuda yüksektir. Domates cildimizi güneş ışığından koruyan bir amino asit olan sağlıklı bir likopen içerir. Daha önce de belirtildiği gibi, yüksek güneş maruziyeti cildimizdeki kolajen liflerine zarar verir, bu da yaşlanma sürecini hızlandırır (yani, kırışıklıklar) ve hatta cilt kanserine bile yol açabilir. Diyetimize domates eklenmesi genç cildin korunmasına yardımcı olabilir.




Yumurta akı, kollajenin ana bileşenleri olan amino asitler glisin ve prolin bakımından çok zengindir. Yumurta akı yiyerek vücudunuza kolajen oluşturmak için ihtiyaç duyduğu amino asitleri vereceksiniz.Kemik suyu, hayvanların kemiklerini ve bağ dokularını kaynatarak yapılır. Bu dokular kaynatıldığında, kolajen suya bırakılır. Bu yüzden kemik suyu jelleşir . Kemik suyunu çorbalarınıza yemeklerinize dahil edin ve kollajen üretinizi artırın.Greyfurt ve limon gibi turunçgiller glisin veya prolin içermezken, yüksek miktarda C vitamini içerirler.Vücutlarımız kolajen üretmek için C vitamini gerektirir. Sülfür, kolajen sentezi için önemli olan bir eser mineraldir. Sığır eti, yumurta, kümes hayvanları ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar kollajen üretimi için iyi kükürt kaynaklarıdır. Ancak, sebze kükürt kaynakları da tüketmek de önemlidir.




Ispanak ve lahana gibi koyu yapraklı yeşillikler , kollajeni parçalayan serbest radikallere karşı koruma sağlayan antioksidanlar sunar. Pancar, domates ve kırmızı biber gibi kırmızı sebzeler, kollajeni artıran ve güneş hasarına karşı koruyan likopen doludur. Havuç ve portakal zarar görmüş kollajenleri geri kazandıran A vitamini ile yüklüdür.Yaban mersini, çilek, böğürtlen, ahududu hepsi kolajenleri güçlendirirken, bu ciltte serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla dolu. Lahana kollajen üretimini arttırmak için en iyi bilinen gıdalardan biridir. Lahana, A, B, C ve E vitaminleri ile doludur ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilen lutenin gibi antioksidanlar ve filokütinler içerir. Avokadol doğal cilt bakımı için harikadır . Avokado, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan ve kollajen üretimini artıran omega-3 yağ asitleri sağlayan E vitamini açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri sağlıklı cildi korumak için çok önemlidir balık en iyi kaynaktır.




C vitamininin antioksidan özellikleri, onu kolajen üretiminin önemli bir bileşeni yapar; biber, özellikle kırmızı olanlar, bunun iyi bir kaynağıdır. Kollajen, cildin nem ve elastikiyetini korumasına yardımcı olur, bu da ince çizgiler veya kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtileriyle mücadeleye yardımcı olabilir.Chia tohumları, küçük boyutlarına rağmen protein ile doludur.Kollajen üretmeye yardımcı olur. Nohut kollajen üretimini destekleyen birçok bileşen içerir: protein, C ve A vitaminleri, çinko ve tiamin. Nohutlar kollajen üretimini destekleyen mineraller ve hasarlı cildin iyileşmesine yardımcı olan vitaminler içerir.Her çeşit meyve cilt hasarından korumada uzun bir yol kat eder. Kollajenin düzgün çalışmasını sağlayan ellagik asit içerirler, böylece cildinizi sağlıklı tutarlar. Somon mükemmel bir protein kaynağıdır. Kollajen üretimi için en önemli bileşen olan çinko içerir.




Keten tohumu, lif ve cilt dostu omega-3 yağ asitleri için mükemmel bir kaynaktır. Vücudumuz bunu üretemez, bu yüzden keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri tüketmek önemlidir.Soya içeren gıdalar, cildimizin kollajen üretimini arttırmak için mükemmel seçenekler. Diyetinize soya bazlı gıdalar eklemek, cildinizin sağlığını iyileştirmede uzun bir yol kat eder. Kollajen üretimini teşvik eden sağlıklı gıdalar söz konusu olduğunda, kemik suyu, grafiğin üstünü oluşturmaktadır. Aslında kollajen içeren birkaç gıdadan biridir. Vücudunuzdaki kollajen üretimini artıran vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur.Kabak çekirdeği cildinizi kolajen üretimini engelleyen serbest radikallerden korur. Evet, biberler yemeğinize renk ve lezzet katıyor, ama onlar bundan fazlasını yapabilirler. C vitamini ve beta-karoten ile yüklüdürler. Cildinizin kollajen üretimini artırır.Genç cildin temeli tek bir anahtar faktöre dayanır; kolajen. Vücudun en büyük organı olan cilde esneklik, sıkılık, kazandırır. Ancak yaşlandıkça, bu temel proteinin üretimi azalır. Kollajen üretimini en üst düzeye çıkarmak için makalede yer alan besinleri tüketmenizi öneririz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi: