kişniş nasıl kullanılır kişniş hangi yemeklerde kullanılır kisnis hangi yemeklerde kullanilir kişnişin kullanıldığı yerler Kişnişin faydaları ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.Bakalım bu bitki hangi hastalığa nasıl iyi geliyormuş
Maydanozgiller familyasından; Haziran – Ağustos ayları arasında pembe beyaz renkli çiçekler açan, 30 – 50 cm boyunda otsu bir bitkidir. Pek çok faydası vardır. Akdeniz havzasında yabani ot veya kültür bitkisi olarak yetiştirilir.
Kişnişin Faydaları :
-Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
-Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır; iştah açar, sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir.
-Aynı nedenle mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
-Sinirsel baş ağrılarını keser.
-Doğumu kolaylaştırır.
-Karın ağrılarını giderir.
-Aniden başlayan mide ve karın ağrılarını bastırır.
-Özellikle çocuklarda ishali kesici etkiler yapar.
-Cinsel gücü artırır.
-Hafif yatıştırıcı etkisi vardır.
-Fazla yenilirse zararlıdır.
Kişnişin kullanıldığı yerler :
Tohumu: Domates turşusu, sosis, köriler ve elmalı çöreklerde kullanılır. Ezilmemiş tohumu çorba ve sebze yemeklerine katılır. Suda kaynatılarak çayı yapılır. Tohumu ayrıca güzel kokusu sayesinde potbori tabaklarında kullanılabilir.
Yaprağı: Körpe alt yaprakları güveç, salata ve soslara eklenir.
Gövdesi: Fasulye ve çorbalarla birlikte pişirilir
Kökü: Taze kökü sebze gibi pişirilip yenilir Tozu: Toz halindeki kişniş bal veya şekerle karıştırılarak kullanılır.
ÖNEMLİ NOT: Mide asidi fazla olanlara kişniş kullanmaları sakıncalıdır.
kaynak:netten