Uzman SühaN
Administrator
Kişnişin faydaları nelerdir?
Kişniş aroması yüksek bir bitkidir. Genellikle çorba da, içli köftede ve turşuda kullanılır. Lezzetli aromasının dışında sağlık üzerinde bir çok faydası vardır. Birçok meyve ve sebze gibi, kişniş de iyi bir antioksidan kaynağıdır . Bitkinin tüm parçaları yenilebilir. Taze yaprakları ve kurutulmuş tohumları en çok yemek pişirmede kullanılır. Bu lezzetli, parlak bitki, sınırsız mutfak kullanımına sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda pek çok insan için şaşırtıcı bir şekilde vücuda fayda sağlar ve bilinen birçok şifa özelliğine sahiptir.Kişnişin eşsiz olmasının nedenlerinden biri, çok yönlülüğünden kaynaklanmaktadır.
Kişniş doymuş yağ ve kolesterolde çok düşüktür ve kalori değeri hemen hemen hiç yoktur. İyi bir diyet lifi kaynağıdır, A, C, E, K vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyumdur. Kişniş tohumları, yuvarlak, oval şekilli, sarı renkli, aromatik, tatlı ve narenciye ve biraz da biberli bir tada sahiptir. Bu tohumlar yaygın olarak baharat olarak kullanılır.Bu Akdeniz otu, hem modern hem de geleneksel mutfaklarda lezzetli yemeklerin bir bölümünü oluşturmaktadır. Eski Yunanlılar, parfümlerdeki bir bileşen olarak kişniş uçucu yağını kullandılar, Romalılar ise bu otu çürümüş et kokusunu maskelemek için kullandılar. Mutfak kullanımlarının dışında, hastalık önleyici ve sağlığı teşvik edici olarak kullanılmıştır.Kişniş bitkisinin yaprakları, kökleri ve saplarının antiseptik ve karminatif özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.
Kişniş Besin Değerleri
Kalsiyum: 35.4 mg
Magnezyum: 16.5 mg
Fosfor: 20.5 mg
Potasyum: 63.3 mg
Taze ve aromatik lezzetine ek olarak, kişniş, vitamin-karoten, C vitamini ve folat gibi antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir . Kişniş otu, kolesterol içermez, ancak antioksidanlar, esansiyel yağlar, vitaminler ve diyet lifi bakımından zengin olup LDL veya kötü kolesterolü düşürmede ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini arttırmada yardımcı olur. Böylece, kardiyovasküler sağlık için yararlıdır . Ayrıca, atardamarlar da kolesterol birikmesini önler.LDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra, kişnişin faydalarından biri de kan basıncını düşürerek hipertansiyonu azalmasıdır.. Ot iyi bir potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve demir yanı sıra sodyumun düşük bir kaynağıdır. Bu yüksek potasyum ve düşük sodyum oranı, kalp hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Kişniş, tüm dünyada mide bulantısı, gaz ve şişkinlik önlemek, hazımsızlık ve mide ekşimesi rahatlatmak ve mide krampları hafifletmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Kişniş kan kolesterolü azaltmada rol oynayabilen linoleik asit , palmitik asit ve stearik asit gibi yağ asitleri içerir . Aynı zamanda, kan damarı duvarlarının iç kısımlarındaki yağ asidi birikimini önlemeye yardımcı olurlar ve aterosklerozun dolaşım sistemi üzerindeki etkisini azaltabilir.Kişniş, sitronelol içerdiği esansiyel yağlardan biri, ağız ülserlerinden koruyan anti-septik özelliklere sahiptir. Kişnişin anti-histaminik özelliklere sahip olduğu, mevsimsel alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini azaltabildiği bulunmuştur. Geleneksel olarak, kişniş, vahşi ortamda zehirli veya yüksek ölçüde alerjenik bitkilere kazara maruz kalmanın ardından alerjik cevabı azaltmak için bazı kültürler tarafından kullanılmıştır
Kas gevşetici nitelikleri nedeniyle, kişniş hafif bir müshil gibi davranabilir. Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur, böylece endişeyi giderir ve stresin zararlı etkilerini azaltır. Anksiyete ve stresi azaltarak, kişniş, sakinleştirici bir bitki olduğu için uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olur .Doğal yatıştırıcı etkileri sayesinde uyku kalitesini artırabilir. Kişniş yaprakları, hazımsızlık sorunlarının yanı sıra mide bulantısı hissinden de rahatlama sağlar. ntioksidan özellikleri, sağlıklı karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur. Kişniş yaprakları, gastrointestinal problemleri gidermede yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır.Kişniş geleneksel olarak kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürme kabiliyeti nedeniyle anti-diyabetik bir bitki olarak adlandırılmaktadır . Diyabetik hastalar için özellikle yüksek potasyum ve düşük sodyum oranına bağlı olarak kan şekerinin stabil tutulmasına ve korunmasına yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır.
Kişniş, artrit gibi enflamatuar durumları hafifletebilecek ve küçük şişlikleri azaltabilecek güçlü anti-inflamatuar kapasiteye sahiptir . Ayrıca konjunktiviti de önler.Kişnişte antioksidan aktivite, kanser, diyabet, maküler dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi en dejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlar.Kişniş, sindirim bozukluğu, gaz, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek ve gıda zehirlenmesini önlemek için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kişnişin aroması, gıdaların sindirimine karışan enzimlerin ve kimyasalların üretimini uyaran bir beyin tepkisine neden olur. Bu ağızda başlar ve mide ve bağırsaklardan geçer. Kişniş, zaman zaman hazımsızlıklarını tedavi edebilir ve kolikayı azaltabilir, bu nedenle daha fazla yemeğe dahil edilmesi mantıklıdır.
Kişniş, adet döngüsü sırasında uterusun spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve hormonal sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu, döngünün daha kısa olmasını sağlar ve düzenliliğini artırır.Kişniş, oksidatif hasarın etkisini azaltabilen ve görüşü koruyabilen antioksidanlar ve fito bileşenlerle zengindir. Aynı zamanda maküler dejenerasyonun ilerlemesini azaltır . Kişniş, insülin sekresyonu arttıkça endokrin uyarıcı etkilere sahiptir. Bu, insülin duyarlılığının önemli ölçüde bozulmamış olması durumunda, kan glikoz seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir. Ne olursa olsun, düşük doğal glisemik indeksi vardır ve gıdalarınızı daha besleyici hale getirir, bu nedenle insülin üretimini doğrudan iyileştirip geliştirmediğine bakılmaksızın tüketilmelidir.
Ağır metaller, sık temasın bir sonucu olarak vücut dokusunda birikmiş olabilen cıva, kurşun ve alüminyum gibi metallerdir. Bu ağır metaller faydalı değildir ve kalp hastalığından nörolojik rahatsızlıklara kadar pek çok yan etkileri ile ilişkilidir.Kişniş bu zehirli metallerin vücuttan atılmasını ve yok edilmesini kolaylaştırır.Kişniş, geniş bir mikrop spektrumunu kontrol etmeye yardımcı olabilecek anti-bakteriyel özelliklere sahip birçok bileşiğe sahiptir. Bunlar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterileri içerir ve semptomların başlangıcında kullanıldığında, bunların düzeltilmesine yardımcı olabilir. Romatizmal hastalıkların ve eklem ağrısının tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğuna dair kanıtlar artmaktadır. Kişniş önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Hemoglobin düzeyi düşük olan ve kansızlığı olan kişiler için faydalı olan demir açısından zengindir. Diğer yandan, magnezyum sinir sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırır ve kemikleri güçlendirir. Ham kişniş yaprakları çiğneme bronşit ve astımdan muzdarip insanlar için yararlıdır
Tıpkı vücudumuz gibi, cildimizin de sağlığını korumak ve cilt problemlerini en aza indirmek için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu amaçla dengeli beslenmenin sürdürülmesi önemlidir. Ayrıca, bazı dış etkenler de cildimizi UV ışınlarına maruz kalmak, sert kimyasal tedaviler, uzun süreli hastalık vb. gibi olumsuz etkilemektedir. Cilt sağlığınızı korumak için kişniş tüketebilirsiniz.Kişniş suyu, siyah noktalardan ve aknelerden kurtulmada oldukça etkilidir. Bu amaçla 1 tatlı kaşığı limon suyunu 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırabilirsiniz. Etkilenen bölgelere uygulayın ve bir saat bekletin. Ilık su ile yıkayınız.Kişniş, dermatit ve egzama gibi cilt bozukluklarının tedavisinde doğal bir antiseptik ve anti-fungal ajan olarak görev yapar . Kişniş, aşırı yağı yüzünüzden emebilir. Yağlı bir cildiniz varsa, kişniş suyunu yüzünüze uygulayıp bir saat sonra yıkayabilirsiniz.Daha önce belirtildiği gibi, kişniş, serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini önleyen çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Görüldüğü üzere kişnişin sayısız faydası vardır. Kişniş tüketerek genel sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz.
Kişniş doymuş yağ ve kolesterolde çok düşüktür ve kalori değeri hemen hemen hiç yoktur. İyi bir diyet lifi kaynağıdır, A, C, E, K vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyumdur. Kişniş tohumları, yuvarlak, oval şekilli, sarı renkli, aromatik, tatlı ve narenciye ve biraz da biberli bir tada sahiptir. Bu tohumlar yaygın olarak baharat olarak kullanılır.Bu Akdeniz otu, hem modern hem de geleneksel mutfaklarda lezzetli yemeklerin bir bölümünü oluşturmaktadır. Eski Yunanlılar, parfümlerdeki bir bileşen olarak kişniş uçucu yağını kullandılar, Romalılar ise bu otu çürümüş et kokusunu maskelemek için kullandılar. Mutfak kullanımlarının dışında, hastalık önleyici ve sağlığı teşvik edici olarak kullanılmıştır.Kişniş bitkisinin yaprakları, kökleri ve saplarının antiseptik ve karminatif özelliklere sahip olduğu bulunmuştur.
Kişniş Besin Değerleri
Kalsiyum: 35.4 mg
Magnezyum: 16.5 mg
Fosfor: 20.5 mg
Potasyum: 63.3 mg
Taze ve aromatik lezzetine ek olarak, kişniş, vitamin-karoten, C vitamini ve folat gibi antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir . Kişniş otu, kolesterol içermez, ancak antioksidanlar, esansiyel yağlar, vitaminler ve diyet lifi bakımından zengin olup LDL veya kötü kolesterolü düşürmede ve HDL veya iyi kolesterol seviyelerini arttırmada yardımcı olur. Böylece, kardiyovasküler sağlık için yararlıdır . Ayrıca, atardamarlar da kolesterol birikmesini önler.LDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra, kişnişin faydalarından biri de kan basıncını düşürerek hipertansiyonu azalmasıdır.. Ot iyi bir potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez ve demir yanı sıra sodyumun düşük bir kaynağıdır. Bu yüksek potasyum ve düşük sodyum oranı, kalp hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Kişniş, tüm dünyada mide bulantısı, gaz ve şişkinlik önlemek, hazımsızlık ve mide ekşimesi rahatlatmak ve mide krampları hafifletmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Kişniş kan kolesterolü azaltmada rol oynayabilen linoleik asit , palmitik asit ve stearik asit gibi yağ asitleri içerir . Aynı zamanda, kan damarı duvarlarının iç kısımlarındaki yağ asidi birikimini önlemeye yardımcı olurlar ve aterosklerozun dolaşım sistemi üzerindeki etkisini azaltabilir.Kişniş, sitronelol içerdiği esansiyel yağlardan biri, ağız ülserlerinden koruyan anti-septik özelliklere sahiptir. Kişnişin anti-histaminik özelliklere sahip olduğu, mevsimsel alerjenlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini azaltabildiği bulunmuştur. Geleneksel olarak, kişniş, vahşi ortamda zehirli veya yüksek ölçüde alerjenik bitkilere kazara maruz kalmanın ardından alerjik cevabı azaltmak için bazı kültürler tarafından kullanılmıştır
Kas gevşetici nitelikleri nedeniyle, kişniş hafif bir müshil gibi davranabilir. Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur, böylece endişeyi giderir ve stresin zararlı etkilerini azaltır. Anksiyete ve stresi azaltarak, kişniş, sakinleştirici bir bitki olduğu için uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olur .Doğal yatıştırıcı etkileri sayesinde uyku kalitesini artırabilir. Kişniş yaprakları, hazımsızlık sorunlarının yanı sıra mide bulantısı hissinden de rahatlama sağlar. ntioksidan özellikleri, sağlıklı karaciğer fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olur. Kişniş yaprakları, gastrointestinal problemleri gidermede yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır.Kişniş geleneksel olarak kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürme kabiliyeti nedeniyle anti-diyabetik bir bitki olarak adlandırılmaktadır . Diyabetik hastalar için özellikle yüksek potasyum ve düşük sodyum oranına bağlı olarak kan şekerinin stabil tutulmasına ve korunmasına yardımcı olduğu için özellikle yararlıdır.
Kişniş, artrit gibi enflamatuar durumları hafifletebilecek ve küçük şişlikleri azaltabilecek güçlü anti-inflamatuar kapasiteye sahiptir . Ayrıca konjunktiviti de önler.Kişnişte antioksidan aktivite, kanser, diyabet, maküler dejenerasyon, Alzheimer hastalığı ve kalp hastalığı gibi en dejeneratif hastalıklara karşı koruma sağlar.Kişniş, sindirim bozukluğu, gaz, mantar ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi etmek ve gıda zehirlenmesini önlemek için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Kişnişin aroması, gıdaların sindirimine karışan enzimlerin ve kimyasalların üretimini uyaran bir beyin tepkisine neden olur. Bu ağızda başlar ve mide ve bağırsaklardan geçer. Kişniş, zaman zaman hazımsızlıklarını tedavi edebilir ve kolikayı azaltabilir, bu nedenle daha fazla yemeğe dahil edilmesi mantıklıdır.
Kişniş, adet döngüsü sırasında uterusun spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ve hormonal sekresyonunu düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu, döngünün daha kısa olmasını sağlar ve düzenliliğini artırır.Kişniş, oksidatif hasarın etkisini azaltabilen ve görüşü koruyabilen antioksidanlar ve fito bileşenlerle zengindir. Aynı zamanda maküler dejenerasyonun ilerlemesini azaltır . Kişniş, insülin sekresyonu arttıkça endokrin uyarıcı etkilere sahiptir. Bu, insülin duyarlılığının önemli ölçüde bozulmamış olması durumunda, kan glikoz seviyelerini yönetmeye yardımcı olabilir. Ne olursa olsun, düşük doğal glisemik indeksi vardır ve gıdalarınızı daha besleyici hale getirir, bu nedenle insülin üretimini doğrudan iyileştirip geliştirmediğine bakılmaksızın tüketilmelidir.
Ağır metaller, sık temasın bir sonucu olarak vücut dokusunda birikmiş olabilen cıva, kurşun ve alüminyum gibi metallerdir. Bu ağır metaller faydalı değildir ve kalp hastalığından nörolojik rahatsızlıklara kadar pek çok yan etkileri ile ilişkilidir.Kişniş bu zehirli metallerin vücuttan atılmasını ve yok edilmesini kolaylaştırır.Kişniş, geniş bir mikrop spektrumunu kontrol etmeye yardımcı olabilecek anti-bakteriyel özelliklere sahip birçok bileşiğe sahiptir. Bunlar, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bakterileri içerir ve semptomların başlangıcında kullanıldığında, bunların düzeltilmesine yardımcı olabilir. Romatizmal hastalıkların ve eklem ağrısının tedavisinde büyük potansiyele sahip olduğuna dair kanıtlar artmaktadır. Kişniş önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Hemoglobin düzeyi düşük olan ve kansızlığı olan kişiler için faydalı olan demir açısından zengindir. Diğer yandan, magnezyum sinir sisteminin düzgün çalışmasını kolaylaştırır ve kemikleri güçlendirir. Ham kişniş yaprakları çiğneme bronşit ve astımdan muzdarip insanlar için yararlıdır
Tıpkı vücudumuz gibi, cildimizin de sağlığını korumak ve cilt problemlerini en aza indirmek için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu amaçla dengeli beslenmenin sürdürülmesi önemlidir. Ayrıca, bazı dış etkenler de cildimizi UV ışınlarına maruz kalmak, sert kimyasal tedaviler, uzun süreli hastalık vb. gibi olumsuz etkilemektedir. Cilt sağlığınızı korumak için kişniş tüketebilirsiniz.Kişniş suyu, siyah noktalardan ve aknelerden kurtulmada oldukça etkilidir. Bu amaçla 1 tatlı kaşığı limon suyunu 1 çay kaşığı limon suyu ile karıştırabilirsiniz. Etkilenen bölgelere uygulayın ve bir saat bekletin. Ilık su ile yıkayınız.Kişniş, dermatit ve egzama gibi cilt bozukluklarının tedavisinde doğal bir antiseptik ve anti-fungal ajan olarak görev yapar . Kişniş, aşırı yağı yüzünüzden emebilir. Yağlı bir cildiniz varsa, kişniş suyunu yüzünüze uygulayıp bir saat sonra yıkayabilirsiniz.Daha önce belirtildiği gibi, kişniş, serbest radikallerin cilt hücrelerine zarar vermesini önleyen çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Görüldüğü üzere kişnişin sayısız faydası vardır. Kişniş tüketerek genel sağlığınıza olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz.