[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]New York'taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nde yaşlılık üzerine araştırma yapan uzmanlar, kısa boylularda yaşlanmayı yavaşlatan bir gen buldu.
İnsanoğlu tarih boyunca daha uzun yaşayabilmenin sırlarını araştırdı durdu. Beslenmeden egzersize, yaşam tarızndan genetiğe kadar çok sayıda sav öne sürüldü. Ancak son yapılan araştırma genetiği diğer savların bir adım önüne geçirdi.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan habere göre Albert Einstein Tıp Merkezi uzmanları 100 yaşın üzerinde olup hayatta olanların kendilerinden uzun boylu olanlara göre daha az büyüme hormonu salgılayan bir gene sahip olduklarını keşfetti.
Vücutta bulunan IGF-1 geni, boy ile ömür arasında bağlantı kuruyor. Deneyde düşük seviyelerde hayvanlara verilen bu hormon onların kısa boylu olmasına yol açarken ömürlerinin de uzamasına neden oldu.
Fareler üstünde yapılan çalışmada ise bu gene ait düşük seviyeli hormonun erkeklere oranla dişilerde daha etkili olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada anti-aging için gelişme hormonlu ilaç kullanmanın da ömrü kısaltabildiğine dikkat çekildi.
Dünyanın kayıtlara geçen en yaşlı insanı olan Fransız Jeanne Calment, 1997 yılında öldüğünde 122 yaşındaydı ve boyu 1 metre 48 santimetreydi. Şu anda hayatta olan en yaşlı kişi ise 114 yaşındaki ABD'li Edna Parker.
[/FONT]