Kırklareli Halk Oyunları

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kırklareli Halk Oyunları
arabaya taş koydum kırklareli kırklareli arabaya taş koydum nasıl oynanır tekirdağ karşılaması nasıl oynanır trakya karşılaması
Edirne halkoyunları gerek Anadolu'nun bölgesel oyunlarından gerek yabancı halkoyunlarından ayrılan kendine özgü yönleri, oynayanı ve seyredeni coşturacak nitelikteki tempolu oyunları ve müziğiyle Türk halkoyunları arasındaki yerini alır. Oyunlar çift davul, çift zurna ile oynanır. Birinci zurna melodiyi çalarken, ikinci zurna ise devamlı olarak ritm tutar. Edirne oyunları, Hora ve Karşılama oyunlarının en çok bilinen ve oynanan oyunlarıdır.

Edirne ilinde Trakya'nın diğer illerindeki gibi 9/8'lik ritmin ağır bastığı halk türküleri yaygındır. Diğer yörelerimizden farklı olarak Edirne türkülerinin çoğunda Rumeli türkülerinin karakteristik özelliği olan klasik türk musikisi makamlarına da rastlanır. Edirne yöresine ait türkülerin bazıları şunlardır: Aman Dayler, Çifte Kuburları Çaktım Almadı, Dağlar Dağlar, Edirne'nin Ardında Sümbüllü Bağlar, Kahve Yemen'den gelir, Karakuşun Yüksektendir Oyunu, Kızılcıklar Oldu Mu, Püskül Pencereden Uçtu, Yüksek Yüksek Tepelere Ev
Kurmasınlar.

Edirne ilinde yaşayan romanların, kendi kültürleri içerisinde yaratıp yaşattıkları, kıvrak ezgilerle bezeli ve de özellikle yöre düğünlerinin ayrılmaz bir parçası olan roman havaları da Edirne folklorunun mütememmim cüzünü oluşturur; bunlardan en tanınmışları: Güm Güm Teke, Kako Sali, Anako, Yağmur Yağdı, Maşa Satarım, Abe Kızım'dır.
Trakya yöresi halk oyunları kendi içinde dallara ayrılmıştır.



Edirne yöresi
Tekirdag yöresi
Kırklareli yöresi



KIRKLARELİ YÖRESİ HALK OYUNLARI

ZİGOŞ
KABADAYI
ESKİKASAP
AHMETBEY
ALİPAŞA
KIRKHAYDUT
KAMPANA
ARABAYA TAŞ KOYDUM
HANIM AYŞE
TAKUŞ
ARZU İLE KAMBER
KIZ KARSILAMASI
SÜLMANAGA
SÜSLÜ JANDARMA
SİRTO




YÖRESEL HALKOYUNLARI KIYAFETLERİ

ERKEK

Başa Giyilenler

1. Fes: Bordo keçe fes kullanılır.
2. DolakTRABLUS) Fesin etrafına sarılır. El dokuması renkli ipek karışımı bir dokuma kullanılır. Fesin renginin tonlarında çizgili dokunur. Fese sıkca sarılarak kat kat dolanır ve ucu sarkıtılır.


Bedene Giyilenler

1. Gömlek (Mintan): Pamuklu dokumadan yapılır. Genellikle beyaz renkte olur. Beyazın dışında köylü kumaşı adı verilen gri çizgili bir kumaştanda yapılır. Ayrıca bazen zemini beyaz üzeri kırmızı ve mavi çizgili baska bir kumaştan da yapılır.
2. Cepken: Aba kumaştan yapılır. Genellikle lacivert, çivit mavi, bej ve gridir.
3. Kartal kanat: En üste giyilir. Cepkenle aynı kumaştan ve renkten yapılır.
4. Kuşak: Bele sarılır. Genelde bordo veya beyaz yün dokumadan yapılır.
5. Potur: Cepken, kartal kanat ile aynı kumaş ve renkten yapılır. Belden lastik veya kaytan ile sıkılır. Bunların geçecegi yere ek kumaş dikilir. İşlemeleri siyah işleme kaytanından yapılır. Yaşlıların kullandıklari poturun ağları 20 cm. açıktır.
6. Yağlık: (Çevre): Beyaz dokuma üzerine köşeleri yün veya sırmayla işlidir. Boyuna atılır. Boyun terini alması için kullanılır. Oyun oynarken ele alınıp sallanır.

Ayağa Giyilenler
1. Çorap: Beyaz renkte elde dokunmuş yün çorap giyilir. Bazılarına ufak desenler de konulur.
2. Yemeni: Siyah deriden yapılır. Alçak ökçelidir. Uçları hafif sivridir. Özel günlerde kullanılır.
3. Çarik: Günlük olarak kullanılır.
4. Çetik: Evde erkeklerde çetik giyerler. Ancak erkeklerinki işlemesiz ve koyurenklerden örülür. .


BAYANLAR

Başa Giyilenler

1. Çevre (Krep-Yazma): Tülbent bezi veya ipek krepten yapılır. Yazma tülbentler de kullanılır. Genellikle kırmızı, pembe, mor ve bordonun tonları tercih edilir. Bazıları birkaç çevreyi beraber kullanır.
Bedene Giyilenler
1. ürümcük gömlek (Göynek-İçlik-Mintan): Bürümcük el tezgahlarında dokunan özel bir dokumadır. Bazılarında çok az pembe, mor, mavi çizgiler bulunur. Kolların bilek kısmı bazen büzülür, bazen serbest bırakılır. Yakaları biritli olanı veya iple büzüleni vardır. Bazılarında yaka ve kol ağzı kenarları ince oyalıdır.
2. Cepken: Basma,divitin ve atlas kumaştan yapılır. Günlük olarak basma kullanılır. Özel günlerde kadifeden yapılanı tercih edilir. Üzerlerine yapılan işlemeler sırma veya ince renkli kaytanlarla yapılır. Bu parça kadınların gögüs kısmını sıkı tutmak için kullandıklari bir parçadır.
3. Salta: Uzun kollu cepkendir. Saltada diğer cepken ve şalvarın kumaşından yapılır. Astarlıdır. Astar saltanın dış kısmında hakim olan renkte yapılır. Kol ağızları geniştir. Bazılarında değişik modeller kullanılır.
4. Salvar: Cepken ve saltanın kumaşıyla aynıdır. Belden lastik veya uçkurla büzülür. Şalvar eğer kadifeyse bel kısmına pamuklu kumaştan lastik geçirilmesi için ek yapılır. Kumaşlar canlı renklerden seçilir. Kadifeyse düz renktir. Üzerine isleme yapılır. Basma ve divitinden yapılanlar ise genellikle yabanlık (günlük) olarak kullanılır.
5. Uçkur: El dokuması pamuklu kumaş üzerine renkli ip ve sırmayla işlenerek kullanılır. Bele bağlanır. İşemeler uçkur bele bağlandıktan sonra sarkan uçların tamamına yapılır.
6. Peşkir: Uçkurla aynı dokumadan yapılır. Şalvarın üzerine ön tarafta belden sarkıtılır. Görünen yerler tamamen işlenir. peşkir günlük kullanılmaz. işlemeleri uçkurdaki gibi renkli ip ve sırmayla yapılır.
7. Futa: Günlük peşkir yerine kullanılır. Üzerine işleme yaplmaz. Kendi dokumasından desenlidir. Günlük kullanıldığı için koyu renklerden yapılır. Önlükte denir. İşlevleri çoktur.
8: Takılar: Beşibiryerde, küpe ve bilezik takı olarak takılmaktadır.Kırmızı kurdeleye bağlı dizili beşi biryerde veya yedi adetten oluşan altın takılır


Ayağa Giyilenler

1. Çorap: Düz renk yünden elde örülür.
2. Çetik: Yünden çesitli renklerde desenli olarak elde dokunur. Evde terlik yerine kullanılır.
3. Yemeni: Siyah deri ayakkabıdır. Alçak ökçeli burnu hafif sivridir. Arkası konçlu olup içinden ip geçirilerek ayak bileğinden bağlananları da vardır.
4. Çarik: Hayvan gönünden yapılır. Çoğu yerde kullanılan ve bilinen çarıktan farklı değildir.


ALINTI
 
Geri
Üst