Kirazın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kirazın faydaları nelerdir ?
Kim kirazı sevmez ki? Muhteşem tadının yanında aynı zamanda muhteşem bir besin değerine sahip. Sarıdan siyaha kadar çeşitli renklerde bulunurlar, ancak çoğunlukla tüketilenler kırmızı renktedir.Bize besin ve vitamin kaynağı olduğu için birçok açıdan fayda sağlar. Kiraz potasyum, kalsiyum, A vitamini ve folik asit de dahil olmak üzere iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerimizi, oksidanların veya serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruduğu için, iyi bir sağlık için hayati öneme sahiptir. Kirazlar, anti-inflamatuar etkilere sahip olabilen antosiyaninler ve siyanidin olarak bilinen antioksidanlar içerir. Antioksidanlarla doludurlar ve uykusuzluk, eklem ağrısı ve karın yağları gibi birçok sağlık yararı sunarlar.







Kiraz antioksidanlarla doludur. Bu antioksidanlar, kanser ve kalp hastalığını önleme ve aynı zamanda serbest radikallerle savaşma gibi çeşitli avantajlara sahiptir. Kirazlarda bulunan antioksidanlar da yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya çalışır.Bir kiraz yüzde 75 den fazla sudan oluşur. Su içeriği yüksek ve kalorileri düşük olan yiyecekler, kalorilerden daha yüksek olan yiyecek ve içeceklerden daha uzun süre daha dolgun hissetmenizi sağlar. Kiraz tüketimi kanser, kardiyovasküler hastalık, diyabet, enflamatuar hastalıklar ve Alzheimer gibi hastalıkları önler.



Kiraz Yeme nin Sağlık Faydaları


Kanserle savaşır

Beyin sağlığını destekler

Kalbini sağlıklı tutar

Metabolik sendromu savaşır

İltihaptan korur

Uyku süresini ve kalitesini artırır



Tatlı kirazlarda bulunan C vitamini, antosiyaninler, kuersetin vb. Gibi çeşitli besin maddeleri ve biyoaktif bileşikler, kanser de dahil olmak üzere birçok hastalıkla savaşma kabiliyetine sahiptir.Antosiyaninlerin yanı sıra, kirazlarda bol miktarda bulunan diğer flavonoidler de antikanserojenik etkiler göstermektedir. Araştırmalar, kirazlardaki antosiyaninlerin nöronal hücreleri, onlara zarar verebilecek oksidatif strese karşı koruyabilen güçlü anti-nörodejeneratif özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.Kiraz suyunun daha iyi bilinen bir yararı, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri ile enflamasyon ve artritik ağrıyla savaşma kabiliyetidir. Bu besinlerin bazıları vitamin A, C vitamini, kersetin, siyanidin ve antosiyanin içerir.



Antosiyaninler


Bu flavonoidler, kirazların koyu kırmızı renginden sorumludur ve güçlü anti-enflamatuar ve antioksidan aktivite sağladıkları bilinmektedir. Antosiyaninler ayrıca kanser, kilo sorunları, şişme, hipertansiyon, karaciğer fonksiyon bozukluğu, görme problemleri ve sindirim bozukluklarını tedavi etme öyküsüne sahiptir.



Fenolikler



Fenolikler kanser, inme ve koroner kalp hastalığı gibi oksidatif hastalıklara karşı potansiyel koruyucu bir role sahiptir. Çalışmalar ayrıca Alzheimer hastalığına karşı fenoliklerin koruyucu etkilerini göstermiştir.

Kiraz suyu , eklemlerinize çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Kiraz da bulunan flavonoidler, eklem dokularını serbest radikal hasara karşı korumaya yardımcı olmak için antioksidanlar olarak çalışır. Ve antosiyaninler ürik asidi rahat bir seviyede tutmak için metabolize etmeye yardımcı olabilir. 6 Sağlıklı ürik asit seviyeleri eklemlerimizin sağlığında ve rahatlığında rol oynar.Kollajen, vücudunuzdaki bağ dokularında bulunan yapısal bir proteindir. Kemiklerinizi, cildinizi, kaslarınızı ve kan damarlarınızı yapısına ve esnekliğine yardımcı olur. Kollajen, eklem kıkırdağının yapısında da rol oynar. Kirazdaki antosiyaninler, vücudunuzdaki kolajenleri korumaya yardımcı olabilir, çevresel hasara karşı antioksidan destek sağlar




Kirazların sağlık yararları arasında gelişmiş bir vizyon, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlardan kurtulma ve gelişmiş sindirim bulunur . Anti-aging ve antioksidan özellikler bakımından zengindirler , bu da birçok bozukluğu önlemeye yardımcı olur.Kiraz, böğürtlen, çileklerden beş kat daha fazla melatonin içerir ve uykusuzluğa yardımcı olur (uyku eksikliği) ve sağlıklı eklem işlevini sürdürür.Ayrıca anti inflamatuar ajan olarak hareket ederler.Ayrıca vücudun kansere, yaşlanmaya, baş ağrısına vb. Karşı savaşmasına yardımcı olur.Kirazlar ayrıca kan basıncını ve kalp atış hızınızı kontrol etmede yardımcı olur, böylelikle kardiyovasküler sistemimize yardımcı olurlar.


Kiraz vücut için gerekli enerjiyi verir, çünkü sadece kan yapımında yardımcı olmazlar, aynı zamanda içinde bulunan sodyum içeriği nedeniyle size esneklik sağlar.Kirazlar A vitamini, B, C ve E nin iyi bir kaynağıdır, Kiraz suyunun koyu lekeleri temizlediğine ve cildin aydınlatmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Araştırmacılar, uzun süreli kullanımının cildi yeniden canlandırabileceğine ve gençleştirebileceğine inanıyor. Kötü uyku modelleri büyük ölçüde dengesiz hormonlar, aşırı stres ve sağlıksız alışkanlıklardan kaynaklanmaktadır. kiraz huzurlu bir uykuya neden olan melatonin içerir.Uyku, genel sağlık ve güzellik için çok önemlidir


Kirazlar, vücuttaki fazla sodyumdan kurtularak kan basıncını düşürmede önemli bir rol oynayan mükemmel bir potasyum kaynağıdır. Kiraz tüketimi, potasyum ve sodyumun dengesini sağlamaya yardımcı olur, böylece hipertansiyonu önler. Kiraz kaloriler ve yağ bakımından düşüktür ve esas olarak sudan oluşurlar. Bu nedenle, kiraz yemek, özellikle de göbek yağını gidermenize yardımcı olabilir. Kirazlarda bulunan antosiyaninler ve biyoflavonoidler, vücuttaki inflamasyonu azaltarak baş ağrılarını ve migreni rahatlatır. Bu bileşiklerin etkisi, aspirin ve ibuprofen ile karşılaştırılabilir.



Siyah kirazlar demir açısından zengindir ve bu nedenle düzenli tüketim demir eksikliğine bağlı anemi oluşumunu önleyebilir.Vitamin A ve C erkeklerde ve kadınlarda libidoyu artırabilir. A vitamini testosteron ve östrojen seviyelerini artırırken, C Vitamini cinsel iştahı artırır ve erkek semen hacmini artırır.Çok sayıda sağlık avantajından ayrı olarak, zengin antioksidan çeşitlerinin yanı sıra A ve C vitaminleri de cildiniz için faydalıdır.Kirazlar yüksek düzeylerde C vitamini ve serbest radikallerle savaşan diğer antioksidanlar içerir, böylece ince çizgiler, kırışıklıklar ve lekeler gibi yaşlanma belirtilerini önlerler. Ayrıca cildinizi eski ve buruşmuş hale getiren zararlı enzimleri yok ederek kırışıklıkları önleyen bir antosiyanidin adı verilen bitki pigmenti içerirler.




Kirazlardaki çok çeşitli besin, vitamin, mineral ve antioksidanlar saç derisine ve saçınıza faydalı hale getirir. Bu besin maddelerinin saç foliküllerine uygun ve yeterli şekilde verilmesi, sağlığının korunmasına ve saçların büyümesinin desteklenmesine yardımcı olur.Kiraz saç sağlığı için hayati olan mükemmel antosiyaninler ve beta-karoten kaynaklarıdır. Bu harika lezzetli minik meyveler, sağlık açısından yararlı besinler ve eşsiz antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar ve C vitamini içeriği yüksek olan en besleyici meyvelerin kategorisine girerler



Araştırmalar, kirazların Alzheimer hastalığı ve Huntington hastalığının semptomlarını azaltabildiğini göstermiştir . Kas hasarını önlerler. Kirazlar antrenmandan sonra kas ağrısını azaltır ve uzun vadede daha fazla kas hasarı önleyebilirler.Yapılan çalışmalar, kirazların kas iltihabına karşı savaşmak için reçeteli ilaçlardan daha etkili ve daha güvenli olduğunu ve kirazların ilaç gibi sağlık riskleri taşımadığını kanıtladı . Görünüşe göre, kirazdaki bazı bileşikler, kanserden metabolik sendroma, diyabet ve hatta Alzheimere kadar değişen iltihapla ilgili hastalıklara karşı koruma sağladığı görünüyor. Kiraz suyunun tüketimi, kardiyovasküler sistemde bulunan oksidatif stresi azaltabilir.


Yaşlandıkça, bedenlerimiz eklem ve kaslarla ilgili problemlere daha duyarlı hale gelir. Artrit, birçok birey tarafından yaşlandıkça gelişen ortak bir sorundur. Artritin ana nedeni , vücudun neden olduğu iltihaptır. Kiraz suyu, anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğundan, artrit ile ilintili şişlik ve ağrının tedavisinde faydalıdır. Diyabet dünya çapında birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Son araştırmalar, kirazların tip 2 diyabet üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir. Bunun nedeni, normal kan şekeri seviyelerinin korunmasından sorumlu olan insülin seviyesinin arttırılmasında yardımcı olabilecek antosiyaninlerin varlığıdır.



Vücudun bağışıklık sistemi, birçok hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynar. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek düzenli olarak hastalanmamak için iyi bir yoldur. Kirazda bulunan vitamin ve mineralerin çeşitliliği bağışıklık sistemini korumaktadır.Buna ek olarak, kirazlarda ki antioksidanlar vücudun vücuttaki enfeksiyonları önlemesine ve savaşmasına yardımcı olur.Meyvenin antienflamatuar özellikleri astım , bronşit ve benzerleri gibi birçok solunum hastalığını önlemek için mükemmel bir çözüm olarak görülebilir . Kiraz suyunun da, enflamatuar durumlara bağlı obeziteyi azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, düzenli olarak kiraz suyu tüketerek birçok ciddi hastalığın görülme sıklığının azaltılabileceğini söyleyebiliriz.
 
Dün eşim bir sepet dolusu getirdi. Kendi elleriyle toplamış kirazı. Organik ilaçsız tadı muhteşem. Kiraza bayılırım. Çok iyi bir antioksidan sağlımız için büyük faydalara sahip. Zamanı geçene kadar tüketmek lazım . Bende anemi problemi vardı sürekli kiraz tüketerek kan seviyem yükseldi bunuda belirtmek isterim. Ayrıca lifli bir meyve olduğundan kabızlığa da iyi geliyor.