Uzman SühaN
Administrator
Kiraz ve sapının şaşırtan faydaları
Kiraz en çok sevilen meyveler arasında.Bir çok faydası bulunan kirazın meyvesi kadar sapıda bir çok derde deva.Romatizmadan gut hastalıklarına,kireçlenmeden damar sertliğine kadar bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan kiraz sapı ayrıca bronşitede iyi geliyor.Yazımızın devamın da kirazın ve kiraz sapının hangi hastalıklara iyi geldiğini görebilirsiniz.Öncesi ; Kiraz Sapı Özellikleri ve Faydaları , Kiraz Sapının Faydalarını Biliyor Musunuz adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.
Kirazın en önemli öne çıkan faydaların dan biride antioksidan özelliğinin bulunması.Ayrıca tam bir vitamin,mineral deposu olan kiraz bir çok organıda olası hasarlara karşıda koruyor.Besin değeri hayli yüksek olan kirazın şu an tam mevsimi hatta tükenmek üzere diyebiliriz.Kiraz zamanı geçmeden yeterince bu faydalı meyveden yararlanmaya bakın.Kirazın meyvesi kadar saplarıda şifa dağıtıyor.Saplarını kurutarak,şifalı bitkiler,şuruplar hazırlayabilirsiniz.Kiraz sapı en çok ödem sökücü olarak bilinsede yukarda saydığımı bir çok rahatsızlığada iyi geliyor.İdrar yolu enfeksiyonundan müzdarip olanlarada kiraz sapı kullanımını öneriyoruz.Kiraz sapının kullanımı ve iyi geldiği rahatsızlıkları yazımızın devamın da sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Kiraz Sapı Çayı
Yüksek oranda A, B1 ve C vitamini içeren kirazın sadece kendisi değil sapı, ağacının kabuğu ve yaprakları da sağlığa faydalıdır. Kiraz yedikten sonra saplarını atmayın. Kiraz sapını gölgede kurutarak daha sonra çay yapabilirsiniz.
1 büyük bardak kiraz sapı çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş sap kullanabilirsiniz. Kaynamış suyu kiraz saplarının bulunduğu bardağa döktükten sonra 5 dakika demlemeniz yeterli.
Sakinleştirici etkisi vardır
Susuzluğu giderir
Böbreklere faydalıdır
İdrar söktürücüdür
Kanı temizler
Böbrek taşı oluşumunu geciktirir
Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır
Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur
Karaciğere faydalıdır
Kilo vermeye yardımcıdır
İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Kullanılır?
Kiraz sapı çayı ülkemizde genel olarak kilo vermek için tüketiliyor. Aslında yakılması zor yağların metabolize edilerek vücuttan atılmasını sağladığı yönünde bazı bilgiler mevcut ancak yeterince bilimsel araştırma olmadığı için “kiraz sapı çayı zayıflatır” demek pek doğru olmaz. Ancak kiraz sapının idrar söktürücü etkisi fazla suyun atılmasını sağladığı için tartıda avantaj sağlayabilir. Kiraz sapının bir diğer özelliği ise yüksek tansiyonu düşürerek kalbin ve damarların aşırı zorlanmasını önlemesidir. İdrar söktürücü etkisiyle böbrek taşı oluşumunu önlüyor, detoks etkisi yaratarak toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor.
Kiraz saplarını bol suyla yıkadıktan sonra gölge bir ortamda bir kaç gün bekleterek kurutun. Sapların daha sonra küflenmemesi için iyice kuruması önemli. Saplar kuruduktan sonra her büyük çay bardağı için 1 yemek kaşığı (15-20 adet) ölçüsünü kullanabilirsiniz. Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acılaşabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz. Eğer kiraz sapını aktardan, hazır olarak alacaksanız çok kararmış (koyu kahverengi olmuş) dönmüş ve incelmiş sapları almayın. Kurutulmuş veya hazır kiraz saplarını nem almayan, kuru ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda muhafaza edin.
Kiraz sapı çayının bu sağlığa faydalarından yararlanmak için sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce 1’er bardak içebilirsiniz. Fazla tüketimi vücudun susuz kalmasına neden olabileceği için aşırıya kaçmayın. Ayrıca ishalken ve düşük tansiyon şikayetiniz varsa kiraz sapı çayı önerilmemektedir.
Kirazın en önemli öne çıkan faydaların dan biride antioksidan özelliğinin bulunması.Ayrıca tam bir vitamin,mineral deposu olan kiraz bir çok organıda olası hasarlara karşıda koruyor.Besin değeri hayli yüksek olan kirazın şu an tam mevsimi hatta tükenmek üzere diyebiliriz.Kiraz zamanı geçmeden yeterince bu faydalı meyveden yararlanmaya bakın.Kirazın meyvesi kadar saplarıda şifa dağıtıyor.Saplarını kurutarak,şifalı bitkiler,şuruplar hazırlayabilirsiniz.Kiraz sapı en çok ödem sökücü olarak bilinsede yukarda saydığımı bir çok rahatsızlığada iyi geliyor.İdrar yolu enfeksiyonundan müzdarip olanlarada kiraz sapı kullanımını öneriyoruz.Kiraz sapının kullanımı ve iyi geldiği rahatsızlıkları yazımızın devamın da sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Kiraz Sapı Çayı
Yüksek oranda A, B1 ve C vitamini içeren kirazın sadece kendisi değil sapı, ağacının kabuğu ve yaprakları da sağlığa faydalıdır. Kiraz yedikten sonra saplarını atmayın. Kiraz sapını gölgede kurutarak daha sonra çay yapabilirsiniz.
1 büyük bardak kiraz sapı çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş sap kullanabilirsiniz. Kaynamış suyu kiraz saplarının bulunduğu bardağa döktükten sonra 5 dakika demlemeniz yeterli.
Sakinleştirici etkisi vardır
Susuzluğu giderir
Böbreklere faydalıdır
İdrar söktürücüdür
Kanı temizler
Böbrek taşı oluşumunu geciktirir
Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır
Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur
Karaciğere faydalıdır
Kilo vermeye yardımcıdır
İdrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Kullanılır?
Kiraz sapı çayı ülkemizde genel olarak kilo vermek için tüketiliyor. Aslında yakılması zor yağların metabolize edilerek vücuttan atılmasını sağladığı yönünde bazı bilgiler mevcut ancak yeterince bilimsel araştırma olmadığı için “kiraz sapı çayı zayıflatır” demek pek doğru olmaz. Ancak kiraz sapının idrar söktürücü etkisi fazla suyun atılmasını sağladığı için tartıda avantaj sağlayabilir. Kiraz sapının bir diğer özelliği ise yüksek tansiyonu düşürerek kalbin ve damarların aşırı zorlanmasını önlemesidir. İdrar söktürücü etkisiyle böbrek taşı oluşumunu önlüyor, detoks etkisi yaratarak toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı oluyor.
Kiraz saplarını bol suyla yıkadıktan sonra gölge bir ortamda bir kaç gün bekleterek kurutun. Sapların daha sonra küflenmemesi için iyice kuruması önemli. Saplar kuruduktan sonra her büyük çay bardağı için 1 yemek kaşığı (15-20 adet) ölçüsünü kullanabilirsiniz. Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acılaşabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz. Eğer kiraz sapını aktardan, hazır olarak alacaksanız çok kararmış (koyu kahverengi olmuş) dönmüş ve incelmiş sapları almayın. Kurutulmuş veya hazır kiraz saplarını nem almayan, kuru ve direk güneş ışığı almayan bir ortamda muhafaza edin.
Kiraz sapı çayının bu sağlığa faydalarından yararlanmak için sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden önce 1’er bardak içebilirsiniz. Fazla tüketimi vücudun susuz kalmasına neden olabileceği için aşırıya kaçmayın. Ayrıca ishalken ve düşük tansiyon şikayetiniz varsa kiraz sapı çayı önerilmemektedir.