Kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak çoğumuz için zordur ancak unutmayın ki her bireyin metabolizma ve yaşam tarzı özellikleri farklıdır, o nedenle uzun sürelibaşarı için mutlaka kişiye özel uyarlamalar yapılmalıdır. Zayıflarken sağlımızı kaybetmek istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz?
Kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak çoğumuz için zordur ancak unutmayın ki her bireyin metabolizma ve yaşam tarzı özellikleri farklıdır, o nedenle uzun süreli başarı için mutlaka kişiye özel uyarlamalar yapılmalıdır.
Ancak temel kural herkes için aynıdır: Kilo vermek için, metabolizmanızın çalışması ve günlük aktivitelerinizde kullandığınızdan daha az kalori almak zorundasınız!
Verilen kiloları geri almamak için öneriler
Önce kendinize şu soruları sorun: ’Beni kilo vermek ve verilenleri geri almamak konusunda en çok motive eden nedir?’ veya ’Yaşam boyu sürdürebileceğim yeni alışkanlıklar oluşturabilir miyim?’, ’Benim için zayıflamanın ödülü ne olacak, ben bu ödülü gerçekten istiyor muyum?’
Önünüze gerçekçi hedefler koyun: Haftada 0.5-1 kg vermek gibi.
Alınan kaloriler ile harcadığınız enerji arasındaki dengeyi koruyun.
Hedefe adım adım yaklaşın: Hareketsiz yetişkinlerin çoğunun genelde günde 2,500 - 3,500 adım attıkları belirlenmiştir, hedefinizi yavaş yavaş günde 10,000 adım ve üzerine çıkarın. Ne kadar çok adım atarsanız o kadar iyi!
Gıda alışverişi yaparken bilinçli olun. Tok karnına ve mutlaka önceden bir liste yaparak alışverişe çıkın. Mutlaka gıda ürünlerinin üzerindeki beslenme değerlerini okuyun. Seçtiğiniz diyet planında yer almayan gıda ürünlerini satın almayın.
Not tutun. Ne tip yiyecekler tüketiyorsunuz? Kaç kalori alıyorsunuz? Ne kadar hareket ediyorsunuz?
Daha az tartılın. Hergün baskülün üzerine çıkmayın. Haftada bir tartılın yeter. Kaybettiğiniz kiloların yerine cm’leri ölçmek daha gerçekçi bir yaklaşımdır.
Önceden plan yapın. Yemeklerinizi, tatillerinizi hatta ne zaman fazla kaçıracağınızı bile planlayın.