Kıllı dil nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kıllı dil nedir?
Kıllı dil, dilin sırt-üst yüzeyinin anormal sarı-kahverengi, bazende siyah renk saç benzeri oluşumlarla kaplanmasıyla karakterize iyi huylu, doğuştan olmayıp sonradan meydana gelen bir hastalıktır. Hastalar genellikle dilinde anormal görünüm, tad duyusunda azalma, ağız kokusu gibi şikayetlerle doktora başvurmaktadır.



Neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte sigara, kötü oral hijyen, alkol kullanımı, radyasyon, azalan tükrük salgısı, mekanik irritasyon, ağız temizliğinde sodyum peroksit gibi oksidan ajan kullanımı, tetrasiklin, neomisin ve steroid gibi ilaçların kullanımı, bazı psikotrop ilaçlar (fluoxetine hydrochloride, clonazepam vs.) kıllı dil oluşumunu tetiklemektedir.


9.jpg





Kıllı dil ciddi bir rahatsızlık olmayıp, rahatsızlığa neden olan etken ortadan kaldırıldığında, bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Kıllı dilin tedavisinde sigaranın bırakılması, oral hijyen için betadin solüsyon kullanılması, dilin fırçalanarak temizlenmesi ve topikal retinoik asit uygulanması, salisilik asit, vitamin B kompleksi, %40 üre solüsyonu önerilmektedir. Ayrıca papillaların cerrahi eksizyonu da uygulanabilir.
Dil yüzeyinde papillalar bulunur. Bunlardan filiform papillalar bazı durumlarda aşırı gelişim gösterip dile kıllı bir görünüm verebilir.




Ateşli hastalıklardan sonra dil beyazımsı renk alabilir. Ağız solunumu, azalmış tükürük salınımı ve aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketilmesi dilin beyaz paslı bir görünüm almasına sebep olabilir.

Antibiotik kullanımını takiben veya bazı ağız için hijyenik çalkalama maddelerinin aşırı kullanımından sonra dil siyah kıllı görünüm alabilir. Sigara tüketimi fazla olduğunda da siyah kıllı dil oluşumundan bahsedilebilir.

Özel dil fırçaları ve hidrojen peroksitli ağız gargaraları ile bu renk değişikliklerinden kurtulunabilir.

Demir eksikliği anemisinde dil papillaları daha silik ve soluk renkte görülebilir. B12 eksiğinde ortaya çıkan pernisiyöz anemide de dil soluktur.
 
Geri
Üst