Ketojenik diyetin faydaları ve zararları

Uzman SühaN

Administrator
Ketojenik diyetin faydaları ve zararları
Sağlıklı beslenme yaşam boyu bir hedeftir. Milyonlarca insan için, beslenme alışkanlıklarını ketojenik bir diyete dönüştürmek, metabolizmalarını düzeltmek, kilo vermek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için oldukça etkili bir yöntemdir.Ketojenik diyet düşük karbonhidrat, ılımlı protein ve yüksek yağlı diyettir. Diyetin amacı vücudunuzu ketoz olarak bilinen metabolik bir duruma sokmaktır. Amaç protein ve yağdan karbonhidrattan daha fazla kalori almaktır.







Ketojenik bir yaşam tarzı yaşamak, gereksiz işlenmiş karbonhidratlar ve şeker yüklü gıdalardan kaçınarak kontrolü elimize geri almanın bir yolu dur. Ketojenik bir beslenme planının ardından sadece yağda yüksek, orta derecede proteinli, karbonhidratlı ve basit şekerler içermeyen yemekler yemeniz anlamına gelir. Kalori saymak veya porsiyon boyutlarını sınırlamak zorunda kalmayacak olsanız da, başarının anahtarı, yediğiniz şekeri ve nişastaları önemli ölçüde sınırlandırmaktadır. Tüm diyet ler gibi, bu diyetinde avantajları ve deavantajları vardır.




Bununla birlikte, ketojenik diyetin de faydalarını destekleyen pek çok katı araştırma vardır. Aslında, insanlara yardımcı olan çoğu diyetten daha iyi olduğu bulunmuştur:



Epilepsi

2 tip diyabet

Tip 1 Diyabet

Yüksek tansiyon

Alzheimer hastalığı

Parkinson hastalığı

Kronik iltihap

Yüksek Kan Şekeri Seviyeleri

şişmanlık

Kalp hastalığı

Polikistik Over Sendromu

Karaciğer yağlanması hastalığı

Kanser

Migren




Bu koşullardan herhangi birinden risk altında olmasanız bile, ketojenik diyet sizin için de yararlı olabilir. Çoğu insanın yaşadığı avantajlardan bazıları şunlardır:


Daha iyi beyin fonksiyonu

İltihapta azalma

Enerjide bir artış

Geliştirilmiş vücut kompozisyonu




Tip II Diyabet hastalığından muzdarip insanlar, artan insülin üretiminden muzdariptir. Ketojenik diyet, şekeri diyetten çıkardığından Tip II diyabetin etkili bir şekilde yönetilmesine olanak sağlar. HDL Kolesterol düzeylerini artırır. Ketojenik diyette vücudunuzdaki trigliserit seviyesi azalırken, HDL seviyeleri artar. Trigliseritler: HDL oranı, kalp hastalığının güçlü bir göstergesidir. Ne kadar yüksekse, kalp hastalığı riskiniz o kadar artar.Ketojenik diyet bazı kanserlerin önlenmesi ve hatta tedavi edilmesine olanak sağlar. . Bazı çalışmalar ketojenik diyetin nöroprotektif faydalar sunduğunu göstermektedir. Bunlar Parkinson, Alzheimer ve hatta bazı uyku bozuklukları gibi durumların tedavi edilmesine veya önlenmesine yardımcı olabilir.


Uzun süreli ketojenik diyetin bazı olumsuz yan etkileri, böbrek taşı ve osteoporoz riskinin artması ve kandaki ürik asit düzeylerinin artmasıdır. Ketojenik diyette önerilen çeşitli yiyecekler dahil edilmediğinde olası besin eksiklikleri ortaya çıkabilir. Sadece yüksek yağlı yiyecekler yemeye odaklanmak değil, lif, B vitaminleri ve minerallerin yeterli miktarda alımını sağlamak için izin verilen et, balık, sebze, meyve, fındık ve tohumların günlük çeşitliliğini içermek önemlidir. Ketojenik diyet ayrıca, tercihen brokoli, ıspanak, lahana ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerden yüksek miktarda lif tüketmeyi de içerir. Yüksek miktarda şeker içermedikleri sürece, antioksidanlar açısından zengin olan gıdalar da önerilmektedir.




Vücuttaki oksidatif stresi azaltmak yaşam süresini uzatmanın bir yoludur. İnsülin seviyelerini düşürerek, oksidatif stresin azaldığı görülmektedir. Bir ketojenik diyet, insülin seviyelerini düşürür. Polikistik over sendromu sıklıkla insülin direnciyle birlikte görülür kadınlarda bir dizi hormonal soruna neden olur kısırlık da dahil olmak üzere. Bir ketojenik diyet PCOS hastalarına yardımcı olur. İrritabl bağırsak sendromu ( kronik ishal, mide rahatsızlığı, şişkinlik vb ) olanlar ketojenik diyet uygulamalıdırlar. İrritabl bağırsak sendromu olanlarda ketojenik diyetin faydalı olduğu görülmüştür.


Riskler ve komplikasyonlar



Ketojenik diyet, hızlı kilo kaybı dahil olmak üzere sağlık yararlarına sahip olabilir. Ancak ketojenik diyetin uzun vadede kalmasının sağlığınıza olumsuz etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir. Bunlar arasında artan risk:

böbrek taşı oluşumu
kandaki yüksek asit seviyeleri
ciddi kilo kaybı veya kas dejenerasyonu
kabızlık
düşük kan şekeri



Ketojenik diyetin merkezi öncül vücudun normalde enerji için glikoz (şeker) üretmek için karbonhidrat kullanır. Bu glikoz kaliteli bir hızlı enerji tedariği sağlarken, yakmamanız gereken fazlalık vücut yağı olarak depolanır. Bununla birlikte, vücudunuzun glikoza erişimini azaltmak, bunun yerine mevcut protein ve yağ depolarınızı yıkarak farklı enerji kaynaklarına dönüşmesine neden olur. Bu sürece ketoz denir ve zamanla kilo kaybına yol açar.Bir ketojenik diyetin ardından sağlığınız için etkileyici bir potansiyele sahiptir. Vücudunuzun faydalarından bazıları şunlardır.



Ketojenik diyet vücudunuzun enerji için yanan yağa geçmesini sağladığından, kilo kaybını hızlı bir şekilde tetikleyebilir.Kilo kaybı sonuçları herkes için aynı değildir.Bir endokrin bozukluk olarak, polikistik over sendromu (PCOS), yumurtalıkların kistleri büyütmesine neden olabilir. Karbonhidratlı bir diyet uygulamanın PCOS semptomlarını kötüleştirebileceği ya da hastalığın gelişimindeki kadınların riskini arttırabileceği kanıtı vardır. Bir ketojenik diyet ayrıca kansere karşı korur.. Araştırmalar ketojenik bir diyetin ardından kemoterapi hastalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir .


Ketojenik diyetlerin sadece yaklaşık bir asırdır epilepsi tedavisi olarak kullanılmasının yanı sıra sağlıklı insanların bile kullanabileceği pek çok potansiyel sağlık yararı vardır. Ketojenik veya keto diyet, belirli tıbbi durumları tedavi etmek için yüzyıllarca kullanılmış olan düşük karbonhidratlı, yağ açısından zengin bir beslenme planıdır. Araştırmalar ketojenik diyetlerin sağlık faydaları sağladığını göstermektedir. Kan şekerini stabilize etmek ve insülini düşürmek, oksidatif stresin azaltılması , mitokondri sayısını arttırmak ve daha iyi işlev görmelerini sağlamak, hücresel temizleme sürecini aktive etmek , anti-aging ve anti-inflamatuar biyokimyasal yolların aktive edilmesi gibi..


Ketojenik diyetlerin birçok versiyonu vardır, ancak tüm karbonhidratlı gıdalar yasaklanmıştır. Bu yiyeceklerden bazıları açık olabilir: ekmek, tahıl, makarna, pirinç ve kurabiyeler gibi rafine ve tam tahıllardan elde edilen nişastalar ; patates, mısır ve diğer nişastalı sebzeler; ve meyve suları. Programlar, istenen kilo miktarını kaybedene kadar ketojenik bir diyetin yapılmasını önermektedir.Diyetinizdeki herhangi bir ciddi değişiklik sağlığınız için potansiyel sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, yeni bir diyete başlamadan önce her zaman doktorunuzla veya bir beslenme uzmanıyla konuşmalısınız. Eğer ketojenik diyete başlamak istiyorsanız, diyabetiniz , hipoglisemi veya kalp rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmanız konusunda ekstra dikkatli olmalısınız .