M
Misafir
Forum Okuru
Kekik suyu ve kekik yağının faydaları
Kekik suyu ve kekik yağının faydaları
kekik yağının faydaları
Özellikle et yemeklerinde ki tavuk yemeklerinde daha bir lezzetli oluyor kekik bence 🙂 Belkide benim damak tadıma göre bilmiyorum ama kekik severim ben. Neyse diyor ve bu sayfamızda kekik yağının ve kekik suyunun faydalarını sizlerle paylaşıyorum Melek'ler.
Kekik suyu faydaları nelerdir? Damıtma işlemi sırasında yağın altında biriken damıtık su olan kekik suyu günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Kekik Suyu Faydaları Nelerdir ?
Mikrop öldürücüdürü özelliği en önemli kekik suyu faydası olarak belirtilebilir.
Antikanser etkinliği vardır.
Kekik in Kolesterol ve şekeri azaltıcı özelliği bulunur.
Ağız ve diş sorunlarında gargara şeklinde fayda sağlar.
Hazım sorunu için kekik ten faydalanılabilir.
Spazm çözücüdür.
Başağrıları için kekik suyu kullanılabilir.
Kan dolaşımını düzenler.
Kekik suyu cilt temizliği için de kullanılabilir. Kekik suyu ile cilt temizliği pamuk üstüne damlatılmak suretiyle olur.
Bağırsak parazitlerinin düşürülmesi kekik suyu yararları arasındadır.
Eklem ağrılarının tedavisinde kekik suyu banyosu tavsiye edilmektedir.
Kekik suyu zayıflatırmı ? İdrar söktürücü etkisi ile kekik suyu vücuttaki fazla suyun atılmasına katkıda bulunarak zayıfamaya yardım eder.
Kekik suyu kullanımı
Bir çay bardağının dörtte birini dolduracak kadar kekik suyu konulur ve geri kalan kısım içinde su ya da meyve suyu eklenerek içilir.
Kekik suyu zararları varmıdır?
Hamile bayanlar ve guatrı olanlara tavsiye edilmez.
Kekik yağı faydaları : Mikrop öldürücüdür. Yara iyileşmesini hızlandırır. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı yararlıdır.
Kekik yağı nasıl kullanılmalıdır? Kekik yağı içilmemelidir. Haricen kullanılmalıdır.
Şifalı bitkiler ayak rahatsızlığı : Almanya’da yaşayan Türk dr. Alper Öktem kekik yağını krem haline getirerek bunun diyabetik ayak sendromu rahatsızlığında ayak bakımı için kullanılabilceğini belirtmiştir. Kekik yağı kreminin ayak sorunları yaşayan kişiler de yaraların ve iltihapların tedavisinde önemli faydalar sağladığı belirtilmiştir. Yine yapılan araştırmalarda kekik yağı kreminin hastane enfeksiyonlarının nedeni olan stafilokok mikrobuna yönelik de etkinliği saptanmıştır.
Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur. Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek
gibidir kekik kullanmak. Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir. Kekik uçucu
yağının halk arasında kullanımı bayağı yaygındır. Kekik suyu kullanımı (aslen bu su
kekiğin yağ altı suyudur.) bu senelerde daha da artmıştır. Özellikle bayanlar kilolarını
muhafaza etmek biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar.
Doğanın şifalı elinin her zaman üstümüzde olduğunun küçük bir göstergesi kekik.
Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla hoşluk
katmamıştır. Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır. Özellikle et
yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de güzel yakışır. Salata sosuna
karıştırılan bir tutam kekik damağımızda ne de hoş bir tat bırakır. (Laf aramızda ben
bayılırım kekikli salataya.)
kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla. Hepimizin içine aramosını yayar.Yapısı gereği
de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Sıcak topraklarda yetişir. Bodur bir bitkidir.
Türkiye’nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Her yörenin kekiği farklı yapıdadır.
İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine göre değişmektedir ama genel
özellikler aynıdır.
Kekik çok rahat bulunabilen bir bitkidir.Ormana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan
yaş halde alıp kurutabilir ya da marketlerden kurutulmuşunu
alabilirsiniz.Evinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz.🙂
Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş dediğinizi duyar gibi oldum😉
hemen yazıyorum…
Yazacaklarımı bizzat uyguladım,iyi geliyor tavsiye edilir😉
Çayının yapımı çok kolay ve ferahlatıcı bir etkisi var, sinirleri yatıştırıcı, mideyi
rahatlıcıdır. Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını tavsiye
ederim.
Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete
geçtiğini hissedeceksiniz. Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için
bence.
Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği. Bronşit ve öksüreğe iyi gelir. Ağız
yaralarını geçirmeye birebirdir. Mutlaka deneyin faydası olacaktır. İster çay gibi için,
ister gargara yapın. Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir. Ders çalışanlara tavsiye,
zekanızı açmak için kekik kullanabilirsiniz. Çayını normal demleme şeklinde yaparsanız
daha güzel olur.
Alkol bağımlılığına karşıda kullanımı vardır. sara hastalığında kullanılabilinir.
Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir. zayıf ve solgun Çocukara kekik banyosu
yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler.
UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan
eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman
kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin
rahimden çıkmasını çabuklaştırır.) kullanmaması tavsiye
edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi
yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa
kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr
hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir.
Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.
Kullanım biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su
bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve
süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında,
soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-
3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz),
üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra
sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında
olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet
içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza
sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.
Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe,
bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol,
bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir.14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli
ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli
şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.
Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten
bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikilir.yatmadan önce sıcak, kuru
hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir)
ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.
Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır. Bir
şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte
bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür.
Karışım: Öksürüğe karşı, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason iyice
karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki “Çay Hazırlamak” başlığı altında belirtildiği şekilde
demlenir ve balla tatlandırılarak, küçük yudumlarla içilir.
kekik yağının faydaları
Özellikle et yemeklerinde ki tavuk yemeklerinde daha bir lezzetli oluyor kekik bence 🙂 Belkide benim damak tadıma göre bilmiyorum ama kekik severim ben. Neyse diyor ve bu sayfamızda kekik yağının ve kekik suyunun faydalarını sizlerle paylaşıyorum Melek'ler.
Kekik suyu faydaları nelerdir? Damıtma işlemi sırasında yağın altında biriken damıtık su olan kekik suyu günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Kekik Suyu Faydaları Nelerdir ?
Mikrop öldürücüdürü özelliği en önemli kekik suyu faydası olarak belirtilebilir.
Antikanser etkinliği vardır.
Kekik in Kolesterol ve şekeri azaltıcı özelliği bulunur.
Ağız ve diş sorunlarında gargara şeklinde fayda sağlar.
Hazım sorunu için kekik ten faydalanılabilir.
Spazm çözücüdür.
Başağrıları için kekik suyu kullanılabilir.
Kan dolaşımını düzenler.
Kekik suyu cilt temizliği için de kullanılabilir. Kekik suyu ile cilt temizliği pamuk üstüne damlatılmak suretiyle olur.
Bağırsak parazitlerinin düşürülmesi kekik suyu yararları arasındadır.
Eklem ağrılarının tedavisinde kekik suyu banyosu tavsiye edilmektedir.
Kekik suyu zayıflatırmı ? İdrar söktürücü etkisi ile kekik suyu vücuttaki fazla suyun atılmasına katkıda bulunarak zayıfamaya yardım eder.
Kekik suyu kullanımı
Bir çay bardağının dörtte birini dolduracak kadar kekik suyu konulur ve geri kalan kısım içinde su ya da meyve suyu eklenerek içilir.
Kekik suyu zararları varmıdır?
Hamile bayanlar ve guatrı olanlara tavsiye edilmez.
Kekik yağı faydaları : Mikrop öldürücüdür. Yara iyileşmesini hızlandırır. Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı yararlıdır.
Kekik yağı nasıl kullanılmalıdır? Kekik yağı içilmemelidir. Haricen kullanılmalıdır.
Şifalı bitkiler ayak rahatsızlığı : Almanya’da yaşayan Türk dr. Alper Öktem kekik yağını krem haline getirerek bunun diyabetik ayak sendromu rahatsızlığında ayak bakımı için kullanılabilceğini belirtmiştir. Kekik yağı kreminin ayak sorunları yaşayan kişiler de yaraların ve iltihapların tedavisinde önemli faydalar sağladığı belirtilmiştir. Yine yapılan araştırmalarda kekik yağı kreminin hastane enfeksiyonlarının nedeni olan stafilokok mikrobuna yönelik de etkinliği saptanmıştır.
Kekik dostumuzla yakından tanışıyorsunuzdur. Yüzyıllardır süre gelen bir gelenek
gibidir kekik kullanmak. Aromatik yapıları biz insanları hep çekmiştir. Kekik uçucu
yağının halk arasında kullanımı bayağı yaygındır. Kekik suyu kullanımı (aslen bu su
kekiğin yağ altı suyudur.) bu senelerde daha da artmıştır. Özellikle bayanlar kilolarını
muhafaza etmek biraz daha zayıflamak amaçlı kullanmaktadırlar.
Doğanın şifalı elinin her zaman üstümüzde olduğunun küçük bir göstergesi kekik.
Hangimizin mutfağına girmemiştir, salatalarımıza yemeklerimize aramasıyla hoşluk
katmamıştır. Eminim herkesin mutfağında ufakta olsa bir yeri vardır. Özellikle et
yemeklerinde, sebzelerden de kabak yemeğine ne de güzel yakışır. Salata sosuna
karıştırılan bir tutam kekik damağımızda ne de hoş bir tat bırakır. (Laf aramızda ben
bayılırım kekikli salataya.)
kekik sıcak bir bitkidir doğasıyla. Hepimizin içine aramosını yayar.Yapısı gereği
de güneşi ve sıcağı seven bir bitkidir. Sıcak topraklarda yetişir. Bodur bir bitkidir.
Türkiye’nin her yerinde yetişebilen bir bitkidir. Her yörenin kekiği farklı yapıdadır.
İçeriğindeki kimyasal maddelerin oranı yetişme yerine göre değişmektedir ama genel
özellikler aynıdır.
Kekik çok rahat bulunabilen bir bitkidir.Ormana çıktığınızda toplayabileceğiniz, pazardan
yaş halde alıp kurutabilir ya da marketlerden kurutulmuşunu
alabilirsiniz.Evinizde saksınızda bile yetiştirebilirsiniz.🙂
Elimizin altındaki dostumuzun faydaları nelermiş dediğinizi duyar gibi oldum😉
hemen yazıyorum…
Yazacaklarımı bizzat uyguladım,iyi geliyor tavsiye edilir😉
Çayının yapımı çok kolay ve ferahlatıcı bir etkisi var, sinirleri yatıştırıcı, mideyi
rahatlıcıdır. Boğaz tahrişi, öksürük, gribal enfeksiyonlarda kullanılmasını tavsiye
ederim.
Sabahları bir bardak kekik çayını içtiğinizde vücudunuzda iyi ve güzel şeylerin harekete
geçtiğini hissedeceksiniz. Özellikle soğuk havalarda şifa niyetine hasta olmasanızda için
bence.
Gargara biçiminde de kullanabilirsiniz kekiği. Bronşit ve öksüreğe iyi gelir. Ağız
yaralarını geçirmeye birebirdir. Mutlaka deneyin faydası olacaktır. İster çay gibi için,
ister gargara yapın. Günde iki üç bardak içimi yarayı iyileştirir. Ders çalışanlara tavsiye,
zekanızı açmak için kekik kullanabilirsiniz. Çayını normal demleme şeklinde yaparsanız
daha güzel olur.
Alkol bağımlılığına karşıda kullanımı vardır. sara hastalığında kullanılabilinir.
Kekik romatizmal ağrılara da iyi gelir. zayıf ve solgun Çocukara kekik banyosu
yaptırılabilir, yetişkinlerde banyosunu yapabilirler.
UYARILAR : Kekik Çayı, içerisindeki en etkili madde olan
eterli uçucu yağın (Thymol) yitirilmemesi için hiçbir zaman
kaynatılmaz! Hamilelerin (Düşükleri kolaylaştırır ve bebeğin
rahimden çıkmasını çabuklaştırır.) kullanmaması tavsiye
edilir. Önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi
yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa
kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr
hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir.
Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.
Kullanım biçimleri:
Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulup, ince kıyılmış kekik,orta boy bir su
bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapatılarak 8-10 dakika demlendirilir ve
süzülür. Günde 2-3 bardak yeni demlenmiş olarak, aç karnına veya öğün aralarında,
soğutulmadan ve yudumlanarak içilir.
Kekik Banyosu: 70-100 gr kurutulmuş kekik bir tülbentin içine gevşekçe bağlanarak 2-
3 litre soğuk suya eklenir. Kaynama derecesine kadar ısıtıldıktan sonra (kaynatılmaz),
üstü kapalı olarak 15 dakika demlendirilir. Tülbentteki posa iyice sıkıldıktan sonra
sıcak banyo suyuna (Küvet) eklenir. Banyo suyu sıcaklığı 37-38 derece arasında
olmalıdır ve banyo süresi 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Bu süre boyunca küvet
içerisinde oturularak yapılan banyodan sonra üşütülmemeli ve bir bornoza
sarılınarak yatakta bir süre dinlenilmelidir.
Kekik Tentürü : Öğlen güneşinde toplanmış ve ince kıyılmış çiçekli dallar, gevşekçe,
bir şişenin boğazına kadar doldurulur, üstüne konyak veya 35-40 derecelik etil alkol,
bitkilerin üstüne çıkana kadar eklenir.14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak, güneşli
ve sıcak bir ortamda bekletilir, sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli
şişelerde, serin bir ortamda saklanmalıdır.
Bitki yastığı: Öğlen güneşinde toplanıp kurutulmuş çiçekli dallar, ince kıyılarak keten
bezinden yapılmış bir yastığa doldurulur ve ağzı dikilir.yatmadan önce sıcak, kuru
hava ile (Örnek : Kaloriferin üzerinde veya saç kurutma makinası kullanılabilir)
ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.
Kekik Yağı: Aynı tentür işlemi gibidir, konyak yerine, sızma zeytinyağı kullanılır. Bir
şişenin içine doldurulan çiçeklerin üstüne sızma zeytin yağı eklenerek, 10 gün güneşte
bekletilir ve kullanılacak kadarı süzülür.
Karışım: Öksürüğe karşı, 2 ölçü kekik, 1 ölçü sinirliot, 1 ölçü ezilmiş anason iyice
karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki “Çay Hazırlamak” başlığı altında belirtildiği şekilde
demlenir ve balla tatlandırılarak, küçük yudumlarla içilir.