Kegel egzersizleri nedir ve nasıl yapılır?

BeyazMelek

Daimi Üye
Kegel egzersizleri nedir ve nasıl yapılır?
Bu konu; kegel egzersizleri hakkında bilgi vermektedir
Normal doğum yapan birçok kadının doğumdan sonra vajinasında genişleme oluyor. İlk doğumun ardından fazlaca olmasa dahi birkaç doğumdan sonra bu dertle başbaşa kalan kadınlar utandıkları için de cinsel organ estetiği yolunu da seçmezler. Ancak böyle bir durumla karşılaşan kadınların ileriki yaşlarda idrar kaçırma sorunlarının da olacağı düşünülürse bir şeyler yapmanın gerekliliğinin farkına varılır. Her kadının kendi başına yapabileceği egzersizlerle bu durumdan kurtulabilirsiniz. Bu egzersizlere Kegel egzersizleri deniliyor. Buyurun kegel egzersizlerinin ne olduğunu hep birlikte öğrenelim.

kegel-egzersizi-120.jpg



Kegel egzersizleri nasıl yapılır?
İdrar kaçıran kadınların çoğu öksürürken, hapşırırken, gülerken yada diğer zorlu işleri yaparken idrar kaçırma miktarını azaltmak için pelvik taban egzersizi yaparlar. Bu egzersizlere Kegel egzersizleri adı verilir.Egzersiz yapmak için çalıştıracağınız kasları bulmak için vajeninizde bir tampon olduğunu hayal edin ve onun düşmesini engellemek için kaslarınızı sıkın. Kastığınız kaslar egzersiz yaptırmanız gereken kaslardır. Egzersiz yaptıracağınız kaslarınızı bulmanın bir diğer yolu da idrar yaparken idrarınızı durdurmak için yaptığınız haraket pelvis kaslarınızı kasan egzersiz yaptıran harekettir. Bu işlemi yalnız hareketi anlamak için yapınız. Doktorunuz muayene sırasında size egzersizi doğru yapıp yapmadığınızı gösterecektir. Egzersiz doğru yapılmazsa yarar yerine rahim ve idrar torbasının sarkmasını artırarak zarar verebilir.


Pelvik egazersizleri yaparken amaç hafif hareketlerle başlayıp dereceli bir biçimde artırarak etkili harekete ulaşmaktır.Bu egzersizleri herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz. Telefonda konuşurken, kitap, gazete okurken, bulaşık yıkarken, ütü yaparken v.b.. önemli olan bu hareketleri yaşamınızın ayrılmaz bir parçası ve alışkanlığı haline getirmektir.


Başlangıç:
Günde 3 kez 25 kasma hareketini (toplam 75) yapınız. Her kasmayı 6’ya kadar (6 saniye) sayarak yapınız ve 6’ya kadar sayarak gevşetiniz.


1. hafta:
Kasma sayısını 50’ye çıkarınız ve 3 kez aynı şekide toplam 150 kez yapınız.


2. hafta:
Kasma sayının 75’e çıkarınız her kastığınızda 6’ya kadar sayınız. Ve 3 kez tekrarlayınız (toplam 225 kez).


3. 4-24 hafta:
Pelvik tabanınızı 20 dakika süreyle 100 kez 12 saniyede 6 saniye kasınız. Bunu 3 kez tekrarlayınız (toplam 300 kez)


24 haftadan sonra:
Günde 3 kez 10 dakika süreyle dakikada 5 olmak üzere toplam 150 egzersiz yapınız. Başlangıçta pelvis tabanda yorgunluk hissedilebilir. Bu zamanla geçecektir. Unutmayınız ki bu egzersizler etkisini 6 ayda gösterecektir.
 
Geri
Üst