Uzman SühaN
Administrator
Kefir nedir nasıl yapılır ?
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir çoğumuzun tadını bilmediği kefir adeta birşifa kaynağı.Kefirin faydaları saymakla bitmiyor.Bağışıklık sistemini güçlendiren kefirin faydaları yayıldıktan sonra market raflarında kefir muhteviyatlı içecekleri görür olduk.Sağlık açısından bir çok faydası olan kefirin içeriğinde bir çok vitamin ve minarel var.Kefirin faydalarını ve yapılışını sizlerle paylaşıcaz öncesi Kefir içmek yemek harammıdır , Kefir hangi hastalıklara iyi geliyor adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.
Vücudun gelişimi için bir çok vitamin ve minarele ihtiyacımız vardır.Kefir ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve minarelleri karşılayarak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor ve bizi olası hastalıklardan koruyor.Özellikle mikrobik hastalıklardan koruyan kefirin yararları saymaklada bitmiyor.Uykusuzluktan,damar sertliğine,sindirim sistemini düzenlemeye ,kalp ve damar hastalıklarına ,çocukların kemik gelişimine ,yüksek tansiyondan kan bozukluklarına kadar daha sayamadığımız bir çok derdin devası kefirde.Sağlıktan ziyade cilt güzelliği üzerinde de etkisi bulunan kefir ,cildin ayrıca yenilenmesini ve parlak görünmesini sağlıyor.Çocuklarınıza abur cubur vermek yerine meyvalı kefirlerden içirebilir,bu lezzeti onlara sevdirebilirsiniz.Menepoza girecek bayanlar kefir tüketmenizi öneriyoruz.Bu dönemde bildiğiniz üzere kemiklerin güçlenmesi lazım kefirle kemiklerinizi güçlendirebilir,kemik erimesinin önüne geçebilirsiniz.Şimdi sizlerle uzmalanlarından derlediğimiz kefirin faydaları ve yapılışı hakkındaki bilgileri paylaşıyoruz.
Kefir Faydaları Nelerdir?
Kefir tanelerinden oluşan bir çeşit süt içeceğidir. Kafkas orijinli olduğu söylenir. İlk kez Türkler tarafından yapılmıştır. Türkçe olarak ‘kef’ yada ‘keyf’ kelimesinin kökeninden türemiş bir sözcüktür. Keyif verir anlamında bir kelimedir. Laktik asit ve etil alkol fermantasyonlarının birlikte gerçekleşmesiyle oluşan bir içecektir. İnek, keçi ve koyun sütlerinden elde edilebilir. Son zamanlarda yurtdışında birçok ülkede de üretimine başlanmış ve raflardaki yerini almıştır. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tadı ayrana benzer fakat daha ekşi ve keskindir.
Probiyotik bir içecek olması kefiri daha da faydalı hale getiriyor. Sağlığa birçok faydası bulunan bu şifalı içecek sık sık tüketilmelidir. Özellikle çocuklara da belli bir yaştan sonra kefir içme alışkanlığı kazandırılarak birçok hastalığa karşı koruma sağlanabilir. Kefir faydalarından bazıları şunlardır:
Yüksek oranda kalsiyum içerir. Yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kemik ve dişlerin yapısını korur. Aynı zamanda dişlerin çürümesini engeller.
İyi bir aminoasit kaynağıdır.
Rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Alerjik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Sindirim sistemini rahatlatır, bağırsaklara fayda sağlar.
Yüksek miktarda B vitamini içerir.
Sinir sistemi için önemli bir etkiye sahiptir. Stres ve depresyonu önleyici etkisi vardır.
Yapılan bir araştırmaya göre kan basıncını düzenlemeye yardım eder.
Vücudumuz için oldukça büyük önemi olan fosfor mineralini içerir.
İçerdiği fosfor sayesinde hücre gelişimine yardım eder, enerji verir.
Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
Egzama gibi vücutta çıkan yaraların iyileşmesine fayda sağlar.
A ve D vitamini kaynağıdır.
Göz sağlığını korumaya yardım eder.
Kansızlığı önler.
Probiyotik etkisi nedeniyle bağırsaklarda bulunan zararlı mikroorganizmaların gelişimini ve büyümesini engeller.
Dengeli ve besleyici bir gıdadır.
Yaşlanma etkisini geciktirir ve genç kalmaya yardım eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uyku bozuklukları yani uykusuzluğa iyi gelir. Düzenli bir uyku sağlar.
Dikkat eksikliğini önler, odaklanma sorununu azaltır.
Kronik yorgunluğa karşı dinlenmeye yardım eder.
Çağımızın hastalığı kansere karşı da koruma sağlar. Tümörlü hücreleri inhibe eder ve gelişimlerini önler.
AIDS için de faydalı bir içecektir.
Kalp ile dosttur, kalbi korur.
Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder.
Vücutta sivilce oluşumunu önler.
Zeka ve zihin gelişimine yardım eder.
İdrarı sulandırır.
Üreme hormonlarına faydalı etkisi bulunduğu için üremeyi teşvik eder.
Akciğerlere fayda sağlar.
Düzenli kefir tüketimi ile bağırsak bozuklukları giderilir.
Bağırsak hareketlerini teşvik eder.
Sinüzit rahatsızlığına fayda sağlar.
Kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Midedeki şişkinliği azaltır.
İyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır.
Gut hastalığına iyi gelir.
Antibakteriyel özelliği vardır.
Kabızlık ve hazımsızlığı önleyici etkisi vardır.
Böbrekleri korur ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
Hamilelik sırasında tüketilirse anne ve bebek için yarar sağlar.
Şeker hastalığına iyi gelir, yüksek şekeri düşürür.
Ülsere karşı fayda sağlar.
Birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlaması ve birçok hastalığın iyileşme sürecinde rol oynaması nedeniyle çokça tüketilmesi gereken bir içecektir.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur. Öncelikle güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmak gerekiyor. Kefir tanelerinin, yani mayanın kalitesi çok önemlidır. Mümkünse Ziraat Fakülteleri'nde üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha fazladır.
Kefir Yapmak İçin Gereken Malzemeler
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Yapılışı
Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır,
Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır,
20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,
Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir,
Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir,
Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür,
Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.
Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?
Süzgeçte kalan kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir yapılacaksa yıkamaya gerek yoktur. Saklanacak taneler su dolu temiz bir kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. Taneleri 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem uygulanmazsa maya salyalaşır ve bozulmaya başlar. Saklama koşullarına dikkat edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır. Diğer önemli nokta kefir tanelerinin metal ile temas etmemesidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.
Kefir düzenli olarak günde yarım litre tüketilirse destek gıda olarak sağlık üzerine olumlu etkileri vardır.
Yoğurt ve kefir probiyotik içeren gıdalardır. Yoğurt tüketiminin bu kadar yaygın olduğu ülkemizde kefir yoğurttan daha yoğun bir probiyotik kaynağı olmasına rağmen pek tüketilmemektedir.
Eğer kefirin tadını sevmiyorsanız içerisine sevdiğiniz bir meyveyi ekleyerek blenderden geçirip içebilir veya birkaç kaşık yulaf ve kuru meyve ekleyerek kahvaltıda yiyebilirsiniz. Biraz sulandırıp içine nane veya dereotu koyup ayran gibi içebilir yahut içine salatalık ve dereotu ekleyerek cacık gibi tüketebilirsiniz.
Kefirin oluşumu sırasında sütteki laktoz ve proteinlerdeki değişimler kefirin sindirilmesini kolaylaştırır. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla daha az olduğu için laktoza duyarlı kişiler bile kefiri rahatlıkla içebilirler. Herkese ve her yaş gruna uygun bir besindir. Kefir sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için beslenme değeri çok yüksektir. Başta B12 olmak üzere B grubu vitaminleri,kalsiyum, folat ve K2 vitamini içerir. Ayrıca iyi bir biotin (H vitamini) kaynağıdır. Yararlı mikroorganizmalar, mineraller, protein ve vitamin açısından zengindir.
Sindirim sistemimiz sağlığımızı doğrudan etkileyen yararlı, zararlı ve nötr etkilere sahip toplam ağırlıkları 1-1,5 kilo arasında değişen, 500’den fazla türde yaklaşık 100 trilyon mikroorganizmayı barındırır. Sindirim sistemimizin florasında yaşayan probiyotik denilen bu dost mikroorganizmalar sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, bu yararlı ve zararlı bakteriler arasında denge kurmamızı sağlar. Probiyotikleri ağız yoluyla alarak, hastalık yapan bakterileri kontrol etmek için, hastalık yapmayan dost bakterileri kullanıyoruz.
Kefir hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Kalın bağırsak çeperinde kolonize plan probiyotiklerin antibakteriyel, antioksidan ve antiallerjenik özellikleri vardır. Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, hastalık yapan mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip hastalığa ishal, kabızlık ve bazı kanser türlerine yol açmasını engeller. Kefir tazeyken içilirse bağırsakların iyi çalışmasına, 36-48 saat sonra içilirse kabıza neden olur. Hastalıkları önlemeye yardım eder ve besin alerjisi riskini azaltır.
Kefir, mide ve pankreas gibi organların salgılarını da artırmaktadır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkili olduğu saptanmıştır. Yüksek tansiyon, bronşit ve safra kesesi rahatsızlıklarında da etkili olan kefirin karaciğer, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Kefirin tok tutma özelliği vardır, diyet yapanlara önerilir. Ayrıca Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir, kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar ve tok tutar.
Vücudun gelişimi için bir çok vitamin ve minarele ihtiyacımız vardır.Kefir ihtiyaç duyduğumuz vitamin ve minarelleri karşılayarak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor ve bizi olası hastalıklardan koruyor.Özellikle mikrobik hastalıklardan koruyan kefirin yararları saymaklada bitmiyor.Uykusuzluktan,damar sertliğine,sindirim sistemini düzenlemeye ,kalp ve damar hastalıklarına ,çocukların kemik gelişimine ,yüksek tansiyondan kan bozukluklarına kadar daha sayamadığımız bir çok derdin devası kefirde.Sağlıktan ziyade cilt güzelliği üzerinde de etkisi bulunan kefir ,cildin ayrıca yenilenmesini ve parlak görünmesini sağlıyor.Çocuklarınıza abur cubur vermek yerine meyvalı kefirlerden içirebilir,bu lezzeti onlara sevdirebilirsiniz.Menepoza girecek bayanlar kefir tüketmenizi öneriyoruz.Bu dönemde bildiğiniz üzere kemiklerin güçlenmesi lazım kefirle kemiklerinizi güçlendirebilir,kemik erimesinin önüne geçebilirsiniz.Şimdi sizlerle uzmalanlarından derlediğimiz kefirin faydaları ve yapılışı hakkındaki bilgileri paylaşıyoruz.
Kefir Faydaları Nelerdir?
Kefir tanelerinden oluşan bir çeşit süt içeceğidir. Kafkas orijinli olduğu söylenir. İlk kez Türkler tarafından yapılmıştır. Türkçe olarak ‘kef’ yada ‘keyf’ kelimesinin kökeninden türemiş bir sözcüktür. Keyif verir anlamında bir kelimedir. Laktik asit ve etil alkol fermantasyonlarının birlikte gerçekleşmesiyle oluşan bir içecektir. İnek, keçi ve koyun sütlerinden elde edilebilir. Son zamanlarda yurtdışında birçok ülkede de üretimine başlanmış ve raflardaki yerini almıştır. Sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tadı ayrana benzer fakat daha ekşi ve keskindir.
Probiyotik bir içecek olması kefiri daha da faydalı hale getiriyor. Sağlığa birçok faydası bulunan bu şifalı içecek sık sık tüketilmelidir. Özellikle çocuklara da belli bir yaştan sonra kefir içme alışkanlığı kazandırılarak birçok hastalığa karşı koruma sağlanabilir. Kefir faydalarından bazıları şunlardır:
Yüksek oranda kalsiyum içerir. Yüksek kalsiyum içeriği nedeniyle kemik ve dişlerin yapısını korur. Aynı zamanda dişlerin çürümesini engeller.
İyi bir aminoasit kaynağıdır.
Rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Alerjik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Sindirim sistemini rahatlatır, bağırsaklara fayda sağlar.
Yüksek miktarda B vitamini içerir.
Sinir sistemi için önemli bir etkiye sahiptir. Stres ve depresyonu önleyici etkisi vardır.
Yapılan bir araştırmaya göre kan basıncını düzenlemeye yardım eder.
Vücudumuz için oldukça büyük önemi olan fosfor mineralini içerir.
İçerdiği fosfor sayesinde hücre gelişimine yardım eder, enerji verir.
Kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
Egzama gibi vücutta çıkan yaraların iyileşmesine fayda sağlar.
A ve D vitamini kaynağıdır.
Göz sağlığını korumaya yardım eder.
Kansızlığı önler.
Probiyotik etkisi nedeniyle bağırsaklarda bulunan zararlı mikroorganizmaların gelişimini ve büyümesini engeller.
Dengeli ve besleyici bir gıdadır.
Yaşlanma etkisini geciktirir ve genç kalmaya yardım eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Uyku bozuklukları yani uykusuzluğa iyi gelir. Düzenli bir uyku sağlar.
Dikkat eksikliğini önler, odaklanma sorununu azaltır.
Kronik yorgunluğa karşı dinlenmeye yardım eder.
Çağımızın hastalığı kansere karşı da koruma sağlar. Tümörlü hücreleri inhibe eder ve gelişimlerini önler.
AIDS için de faydalı bir içecektir.
Kalp ile dosttur, kalbi korur.
Vücuttaki ödemin atılmasına yardım eder.
Vücutta sivilce oluşumunu önler.
Zeka ve zihin gelişimine yardım eder.
İdrarı sulandırır.
Üreme hormonlarına faydalı etkisi bulunduğu için üremeyi teşvik eder.
Akciğerlere fayda sağlar.
Düzenli kefir tüketimi ile bağırsak bozuklukları giderilir.
Bağırsak hareketlerini teşvik eder.
Sinüzit rahatsızlığına fayda sağlar.
Kadınlarda ve erkeklerde cinsel isteği arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Midedeki şişkinliği azaltır.
İyi bir protein ve magnezyum kaynağıdır.
Gut hastalığına iyi gelir.
Antibakteriyel özelliği vardır.
Kabızlık ve hazımsızlığı önleyici etkisi vardır.
Böbrekleri korur ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
Hamilelik sırasında tüketilirse anne ve bebek için yarar sağlar.
Şeker hastalığına iyi gelir, yüksek şekeri düşürür.
Ülsere karşı fayda sağlar.
Birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlaması ve birçok hastalığın iyileşme sürecinde rol oynaması nedeniyle çokça tüketilmesi gereken bir içecektir.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur. Öncelikle güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmak gerekiyor. Kefir tanelerinin, yani mayanın kalitesi çok önemlidır. Mümkünse Ziraat Fakülteleri'nde üretilen içindeki bakterilerin analiz edilip onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha fazladır.
Kefir Yapmak İçin Gereken Malzemeler
1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize süt olabilir)
30-50 gram kefir mayası
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Yapılışı
Önce çiğ süt kaynatılır ve soğumaya bırakılır ve üzerinde oluşan kaymak alınır,
Soğuyan süt 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir,
Kavanozun ağzı hava alacak, ama toz girmeyecek bir şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır,
20-25 derecede kalacağı bir yerde bırakılır, hava soğuk ise kavanozun etrafı bezle sarılır,
18-24 saat sütün pıhtılaşması beklenir,
Süt pıhtılaştığında kefir olmuş demektir,
Olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilir,
Sonra kefir plastik bir süzgeçle süzülür,
Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.
Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar.
Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?
Süzgeçte kalan kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir yapılacaksa yıkamaya gerek yoktur. Saklanacak taneler su dolu temiz bir kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. Taneleri 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem uygulanmazsa maya salyalaşır ve bozulmaya başlar. Saklama koşullarına dikkat edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır. Diğer önemli nokta kefir tanelerinin metal ile temas etmemesidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.
Kefir düzenli olarak günde yarım litre tüketilirse destek gıda olarak sağlık üzerine olumlu etkileri vardır.
Yoğurt ve kefir probiyotik içeren gıdalardır. Yoğurt tüketiminin bu kadar yaygın olduğu ülkemizde kefir yoğurttan daha yoğun bir probiyotik kaynağı olmasına rağmen pek tüketilmemektedir.
Eğer kefirin tadını sevmiyorsanız içerisine sevdiğiniz bir meyveyi ekleyerek blenderden geçirip içebilir veya birkaç kaşık yulaf ve kuru meyve ekleyerek kahvaltıda yiyebilirsiniz. Biraz sulandırıp içine nane veya dereotu koyup ayran gibi içebilir yahut içine salatalık ve dereotu ekleyerek cacık gibi tüketebilirsiniz.
Kefirin oluşumu sırasında sütteki laktoz ve proteinlerdeki değişimler kefirin sindirilmesini kolaylaştırır. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla daha az olduğu için laktoza duyarlı kişiler bile kefiri rahatlıkla içebilirler. Herkese ve her yaş gruna uygun bir besindir. Kefir sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için beslenme değeri çok yüksektir. Başta B12 olmak üzere B grubu vitaminleri,kalsiyum, folat ve K2 vitamini içerir. Ayrıca iyi bir biotin (H vitamini) kaynağıdır. Yararlı mikroorganizmalar, mineraller, protein ve vitamin açısından zengindir.
Sindirim sistemimiz sağlığımızı doğrudan etkileyen yararlı, zararlı ve nötr etkilere sahip toplam ağırlıkları 1-1,5 kilo arasında değişen, 500’den fazla türde yaklaşık 100 trilyon mikroorganizmayı barındırır. Sindirim sistemimizin florasında yaşayan probiyotik denilen bu dost mikroorganizmalar sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, bu yararlı ve zararlı bakteriler arasında denge kurmamızı sağlar. Probiyotikleri ağız yoluyla alarak, hastalık yapan bakterileri kontrol etmek için, hastalık yapmayan dost bakterileri kullanıyoruz.
Kefir hangi rahatsızlıklara iyi gelir?
Kalın bağırsak çeperinde kolonize plan probiyotiklerin antibakteriyel, antioksidan ve antiallerjenik özellikleri vardır. Bağırsak florasını düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, hastalık yapan mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip hastalığa ishal, kabızlık ve bazı kanser türlerine yol açmasını engeller. Kefir tazeyken içilirse bağırsakların iyi çalışmasına, 36-48 saat sonra içilirse kabıza neden olur. Hastalıkları önlemeye yardım eder ve besin alerjisi riskini azaltır.
Kefir, mide ve pankreas gibi organların salgılarını da artırmaktadır. Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkili olduğu saptanmıştır. Yüksek tansiyon, bronşit ve safra kesesi rahatsızlıklarında da etkili olan kefirin karaciğer, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Kefirin tok tutma özelliği vardır, diyet yapanlara önerilir. Ayrıca Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir, kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılar ve tok tutar.