*MeleK*
♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kayseri'ye özgü yağ mantısı
yağlı mantı yağ mantısı kayseri yağ mantısı kayseri hamur işleri tarifi
hamuru için:
1kg un
2 tatlı kaşığı kuru maya
tuz ve ılık su
harcı için:
250 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan
kırmızı toz biber,maydanoz,karabiber,kimyon
hazırlanışı: önce unu,tuzu ve kuru mayayı iyice karıştırıp üzerine çok ılık olan suyu yedirerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir ve üzerine nemli bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Hmurumuz dinlenirken, rendelenmiş kuru soğanı ve baharatları kıymamızla beraber iyice yoğurup mantı harcı elde edilir, tabi harcımızada tuz ilave etmeyi unutmayalım.
hamurumuzun yarısını tezgaha alıp, yuvarlak büyük bir pazı yapıcaz ve yarım cm kalınlığında eşit bir şekilde merdane ile açıcaz, hamur mayalı olduğu için tezgaha yapışmamasını unlayarak önleyebilirsiniz. ve açtığınız hamuru herhangi bir su bardağının ağız kısmıyla kesiyoruz, eğer bu zor olur derseniz, normal mantı keser gibi kare karede kesebilirsi,niz ama kestiğiniz kareler en az 3cm kare olmalı.. ve bu karelere hazırlamış olduğumuz mantı harcını(kıymayı) doldurup bohça biçiminde uçlarını yapıştırıyoruz...işlem hamur bitene kadar devam ediyor ve bu mantılarımızı kızgın sıvı yağda kızartıyoruz ama ateşin çok harlı olmamasına dikkat edin...mantılar kızarınca, mayalı hamur öyle bir kabarıyorki, yuvarlak bir ping pong topunu andırıyor, ve kokusu dayanılmaz bir koku,enfesss.. haa ne diyordum birden kaptırım kendimi🙂 kızaran mantıları düdüklü tencerenize koyun ve o sıcağı ile tencerenin ağzını kapatın, göreceksinizki, hava almadığı için mantılar yumuşakcık olacak, kızarma işlemi bittikten sonra, sıvı yağ ile salçalı sos hazırlayıp düdüklü tencerede muhafaza ettiğiniz mantıların üzerine dökün ve kapağı tekrar kapatıp, tencereyi sallayın ki, soslar eşit şek,ilde mantılara nüfuz etsin.. hmmmmmm eee sonra mı, sonra servis yaparken birazda sarmısaklı yoğurt bulundurun sofrada... gerisi size kalmış.. çok zor demeyin ve mutlaka deneyin.. özellikle çocukların bayılacağı bir lezzettir..
hamuru için:
1kg un
2 tatlı kaşığı kuru maya
tuz ve ılık su
harcı için:
250 gr kıyma
1 orta boy kuru soğan
kırmızı toz biber,maydanoz,karabiber,kimyon
hazırlanışı: önce unu,tuzu ve kuru mayayı iyice karıştırıp üzerine çok ılık olan suyu yedirerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir ve üzerine nemli bir bez örtülerek dinlenmeye bırakılır. Hmurumuz dinlenirken, rendelenmiş kuru soğanı ve baharatları kıymamızla beraber iyice yoğurup mantı harcı elde edilir, tabi harcımızada tuz ilave etmeyi unutmayalım.
hamurumuzun yarısını tezgaha alıp, yuvarlak büyük bir pazı yapıcaz ve yarım cm kalınlığında eşit bir şekilde merdane ile açıcaz, hamur mayalı olduğu için tezgaha yapışmamasını unlayarak önleyebilirsiniz. ve açtığınız hamuru herhangi bir su bardağının ağız kısmıyla kesiyoruz, eğer bu zor olur derseniz, normal mantı keser gibi kare karede kesebilirsi,niz ama kestiğiniz kareler en az 3cm kare olmalı.. ve bu karelere hazırlamış olduğumuz mantı harcını(kıymayı) doldurup bohça biçiminde uçlarını yapıştırıyoruz...işlem hamur bitene kadar devam ediyor ve bu mantılarımızı kızgın sıvı yağda kızartıyoruz ama ateşin çok harlı olmamasına dikkat edin...mantılar kızarınca, mayalı hamur öyle bir kabarıyorki, yuvarlak bir ping pong topunu andırıyor, ve kokusu dayanılmaz bir koku,enfesss.. haa ne diyordum birden kaptırım kendimi🙂 kızaran mantıları düdüklü tencerenize koyun ve o sıcağı ile tencerenin ağzını kapatın, göreceksinizki, hava almadığı için mantılar yumuşakcık olacak, kızarma işlemi bittikten sonra, sıvı yağ ile salçalı sos hazırlayıp düdüklü tencerede muhafaza ettiğiniz mantıların üzerine dökün ve kapağı tekrar kapatıp, tencereyi sallayın ki, soslar eşit şek,ilde mantılara nüfuz etsin.. hmmmmmm eee sonra mı, sonra servis yaparken birazda sarmısaklı yoğurt bulundurun sofrada... gerisi size kalmış.. çok zor demeyin ve mutlaka deneyin.. özellikle çocukların bayılacağı bir lezzettir..