Katarakt nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Katarakt nedenleri belirtileri ve tedavisi
Kataraktlar, 40 yaş üzeri kişilerde görme kaybının en yaygın nedenidir ve dünyadaki körlüğün başlıca nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır . Katarakt, görmeyi etkileyen objektifin göz içinde bulutlanmasıdır. Çoğu katarakt yaşlanma ile ilgilidir. Kataraktlar yaşlı insanlarda çok yaygındır.Katarakt, her iki göze de olabilir. Bir göz diğerine yayamaz.Katarakt genellikle yavaş gelişir ve bir veya iki gözü etkileyebilir. Semptomlar soluk renkler, bulanık görme, ışığın etrafındaki boşluklar, parlak ışıklarla sorun ve geceleri görülen sorunları içerebilir.







Katarakt, genellikle gözünüzü etkileyecek olan lensin göz içinde bulutlanmasıdır. Çoğu katarakt yaşlanma ile ilgilidir. Kataraktlı kişiler, yakın görme (miyopi), ileri görme (hiperopi), astigmat (bulanık görüntü) ve presbiyopi (okuma sorunları) gibi kataraktta eşlik eden diğer göz problemlerine genellikle sahiptir . Kataraktlar dünya çapında görme bozukluğunun en yaygın nedenidir.Kataraktlar bir veya iki göze de gelişebilir ve mercek vasıtasıyla ışık akışı kesilebilir. Objektif genellikle şeffaftır ve ışığın gözün arkasındaki retinaya geçmesine izin verir. Bununla birlikte, kataraktlar merceğin opak hale gelmesine ve kataraktların boyutu veya sayısı arttıkça, görme giderek daha da kötüleşir, çünkü lens daha az ışık nüfuz edebilir.

Semptomlar ve risk faktörleri

Kataraktların ilk belirtilerinden biri bulanık görme. Objektif bulanıklaştıkça, etkilenen gözdeki görüş tamamen kayboluncaya kadar daha fazla görme engellenir. Genellikle durumla bağlantılı ağrı yoktur.

Kataraktlar genellikle yaşlıları etkiler ancak çocuklar ve bebekler katarakt formlarından etkilenebilirler. Katarakt ile ilişkili diğer risk faktörlerinden bazıları sigara, ailenin katarakt öyküsü, zayıf diyet, gözlerin güneş ışığına aşırı maruz kalması, steroidlerin ve diyabetin uzun süreli olması gibi faktörlerdir.

Katarakt riskinizi artıran faktörler arasında şunlar bulunur:

Yaşın artması
Diyabet
Aşırı güneş ışığına maruz kalma
Sigara içmek
Obezite
Yüksek tansiyon
Önceki göz yaralanması veya iltihabı
Önceki göz ameliyatı
Kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı
Aşırı alkol tüketimi

Sebepler

Diğer sağlık sorunlarına neden olan bazı kalıtsal genetik bozukluklar, katarakt riskinizi artırabilir. Kataraktlara diğer göz rahatsızlıkları, geçmiş göz ameliyatları veya şeker hastalığı gibi tıbbi durumlar da neden olabilir. Uzun süreli steroid ilaçlar da katarakt oluşmasına neden olabilir.



Yaşlandıkça katarakt riski artar. Katarakt için diğer risk faktörleri şunları içerir:

Bazı hastalıklar (örneğin diyabet).
Kişisel davranış (sigara, alkol kullanımı.
Çevre (ultraviyole güneş ışığına uzun süre maruz kalma).

Farklı katarakt türleri var mı?
Evet. Çoğu katarakt yaşlanmaya bağlı olsa da, başka katarakt türleri de vardır:

Sekonder katarakt.
Katarakt glokom gibi diğer göz problemleri için ameliyattan sonra oluşabilir. Katarakt, aynı zamanda diyabet gibi diğer sağlık sorunları olan insanlarda gelişebilir. Kataraktlar bazen steroid kullanımıyla bağlantılıdır.
Travmatik katarakt.
Kataraktlar göz yaralanmasından sonra, bazen yıllar sonra gelişebilir.
Konjenital katarakt. Bazı bebekler, katarakt ile doğarlar veya çocukluk çağında tanışırlar, genellikle her iki gözde de gelişirler. Bu kataraktlar, görmeyi etkilemeyecek kadar küçük olabilir.
Radyasyon kataraktları. Bazı radyasyona maruz kaldıktan sonra katarakt gelişebilir.

Ne zaman doktora görünmeliyim ?

Görüşünüzde bir değişiklik fark ederseniz göz muayenesi için randevu alın. Ani görme değişiklikleri, örneğin çift görme veya ışık yanıp sönmesi, ani göz ağrısı veya ani baş ağrısı gelişirse hemen doktorunuza danışın


Katarakt nasıl tespit edilir?

Katarakt olup olmadığınızı belirlemek için doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve semptomlarınızı gözden geçirecek ve göz muayenesi yapacaktır. Katarakt aşağıdakileri içeren kapsamlı bir göz muayenesi ile tespit edilir:

Görme keskinliği testi. Bu göz çizelgesi testi, çeşitli mesafelerde ne kadar iyi gördüğünüzü ölçer.
Dilate göz muayenesi. Göz doktorunuz retinayı ve optik sinirinizi hasar ve diğer göz problemleri açısından incelemek için özel bir büyütme merceği kullanır. İşlem bittikten sonra, yakın plandaki görüşünüz birkaç saat boyunca bulanık kalabilir.
Tonometri. Bir alet gözün içindeki basıncı ölçer.
Göz doktorunuz gözünüzün yapısı ve sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için başka testler de yapabilir

Katarakt cerrahisinin riskleri nelerdir?

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, katarakt cerrahisi enfeksiyon ve kanama gibi riskleri beraberinde getirir. Katarakt ameliyatından önce, doktorunuz sizden cerrahi sırasında kanama riskini artıran bazı ilaçları almayı geçici olarak durdurmanızı isteyebilir. Ameliyattan sonra gözünüzü temiz tutmanız, gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız ve enfeksiyon riskini en aza indirgemek için öngörülen ilaçları kullanmanız gerekir. Ciddi infeksiyon görme kaybına neden olabilir.

Ameliyattan sonra ne olur?

Katarakt cerrahisinden sonra kaşıntı ve hafif rahatsızlık normaldir. Bazı sıvı atımı da yaygındır. Gözünüz ışığa ve dokunmaya karşı hassas olabilir. Rahatsızlığınız varsa, doktorunuz tedavi önerebilir. Bir veya iki gün sonra ılımlı rahatsızlık ortadan kalkar.Ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca, doktorunuz sizden iyileşme ve enfeksiyon riskini azaltmak için göz damlası kullanmanızı isteyebilir.

Cerrahi sonrası sorunlar gelişebilir mi?

Ameliyat sonrası sorunlar nadirdir ancak ortaya çıkabilirler. Bu sorunlar enfeksiyon, kanama, iltihaplanma (ağrı, kızarıklık, şişme), görme kaybı, çift görme ve yüksek veya düşük göz basıncını içerebilir.

Kendi kendine bakım önlemleri bir süre yardımcı olabilir, ancak katarakt ilerledikçe görüşünüz daha da kötüleşebilir. Görme kaybı günlük aktivitelerinize müdahale etmeye başladığında katarakt cerrahisini düşünün.Kataraktların önlenip engellenemeyeceği konusunda önemli tartışmalar olsa da, bazı çalışmalar bazı besin maddelerinin ve besleyici takviyelerin katarakt riskini azaltabileceğini önermektedir.
 
Yaşa bağlı kataraktlar hayatın ilerleyen dönemlerinde görülür ve en yaygın olanlardır. Kataraktlar, 40 yaş üzeri kişilerde görme kaybının en yaygın nedenidir ve dünyadaki körlüğün başlıca nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Sahip olduğunuz katarakt türü, yaşadığınız semptomları ve ne sürede ortaya çıkacaklarını etkiler.Katarakt diğer göz koşullarına veya hastalıklarına göre daha fazla görme sorununa neden olur.
 
Gözün doğal kristal lensi, insanlara ve nesnelere çeşitli mesafelerde odaklanmamıza yardımcı olur. Maalesef, büyüdükçe bu lens sık sık sertleşmekte ve genç esnekliği olmaksızın odaklanma yeteneğini kaybederek görme problemleri yaratmaktadır. Bu durum, çoğu için yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak presbiyop denir.Yaşlandıkça, doğal kristal lenste meydana gelen bu değişiklikler katarakt oluşumuna veya lensin berraklığında bir kayba yol açabilir. Objektif artık eskisi kadar esnek ya da berrak olmadığından, göz ışığı doğru bir şekilde odaklamaz.Katarakt diğer göz hastalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilirken, çoğunlukla yaşla birlikte doğal olarak gelişirler. Kalıtım, doğum kusurları, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar, steroid ilaçların aşırı kullanımı ve bazı göz yaralanmaları katarakta neden olabilir.
 
Katarakt nadiren tehlikelidir, ancak birkaç yıl sonra görme oranını etkileyecektir. Bir göz doktoru veya optometristi, geniş göz muayenesi sırasında bir katarakt teşhis edebilecektir.Katarakt oluşumunu önlemenin hiçbir yolu olmamasına rağmen, gözlerinizi morötesi ışınlardan korumanın katarakt ilerlemesini önleyebileceğini veya yavaşlatabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Sigara içmek de katarakt oluşum oranını arttırır, bu nedenle sigarayı bırakmak riski azaltacaktır. Katarakt oluştuktan sonra, tek tedavi kataraktın cerrahi olarak çıkarılması ve yapay bir lensle değiştirilmesidir.
 
Kataraktları önlemenin bir yolu yokken, oluşumunu yavaşlatmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Katarakt riskini artıran değiştirilebilir faktörler, sigara, yüksek tansiyon, obezite ve aşırı alkol alımını içerir. Gözlerinizi doğrudan güneş ışığından koruyarak katarakt oluşumunu yavaşlatabilirsiniz.Kataraktların başlangıç safhalarında, görme düzeltme şekilleri kullanılarak görme biraz iyileştirilebilir. Bununla birlikte, sonraki aşamalarda cerrahi gereklidir. Neyse ki, ameliyatın kataraktların çıkarılmasında son derece başarılı olduğu ispatlanmıştır.
 
Katarakt normal göze zarar veren objektif bulanık hale geldiğinde ortaya çıkar ve retinala ulaşan ışık miktarını kısıtlayarak görme azalmasına neden olur. Kataraktların en yaygın nedeni yaşlanmaktır. Bir süre zarfında yavaş gelişme eğilimi gösterirler ve erken evrelerde herhangi bir belirti oluşmaz. Katarakt lensin farklı alanlarını etkileyebilir ve lensin hangi bölümünü etkilediğine göre sınıflandırılabilir. Kataraktın yeri ve kapsamı da görme bozukluğunun boyutunu belirler..Katarakt teşhisi genellikle belirtilerin değerlendirilmesi ve göz muayenesinden sonra yapılır.Katarakt önlenemezken, gelişme şansları azaltılabilir veya gecikebilir. Antioksidan bakımından yüksek bir diyetle beslenmek (narenciye, patates, havuç, yeşil yapraklı sebzeler) kataraktı önlemede faydalı olduğu düşünülmektedir.