Kas krampları neden olur?

Uzman SühaN

Administrator
Kas krampları neden olur?
Kas krampları , bir kas istemeyerek kendi kendine kasıldığında ortaya çıkar. Kramplar herhangi bir kasta olabilir, ancak genellikle baldır ve ayak kaslarında görülür.Sıklıkla krampa eğilimli diğer kaslar arasında uyluk, kol ve el kasları, kaburga ve karın kasları bulunur. Kas krampları oldukça yaygın bir olaydır. Hemen hemen herkes, er ya da geç, kas kramplarını yaşayacaktır.Kas krampları, çeşitli kaslarda meydana gelen ani ve istemsiz kasılmalardır. Bu kasılmalar sıklıkla ağrılıdır ve farklı kas gruplarını etkileyebilir. Yaygın olarak etkilenen kaslar, alt bacağınızın arkasındaki, uyluğun arkasındaki ve bacağınızın ön tarafındakileri içerir. Kramp neden olur ne iyi gelir ? Kas kramplarının çeşitli nedenleri vardır. Bazı kramplar, kaslarınızın aşırı kullanımından kaynaklanır. Bu genellikle egzersiz yaparken ortaya çıkar.Magnezyum ve potasyum desteği kas kramplarını önler ve azaltır. Aynız zamanda karampın geliştiği alana sıcak uygulayabilrisiniz, E vitamini ve B1 vitamini kramp problemine çözüm sağlayabilir. Bu makalemizde kas kramplarının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için makalemizi okumaya devam edin..



kramp neden olur ne iyi gelir.jpg






Bacağa kramp girmesi neden olur ? Bacak krampları çok yaygın ve genellikle zararsızdır. Herhangi bir zamanda olabilirler, ancak çoğu insan geceleri veya dinlendiğinde kramplara maruz kalabilir.Çok acı verici olabilirler ve hareket edebilmenizi zorlaştırabilirler. Kramplar birkaç saniye ila 10 dakika arasında sürebilir.Düzenli baldır germe egzersizleri krampları tamamen önleyemeyebilir, ancak bunları azaltmaya yardımcı olabilir.Özellikle sıcak havalarda uzun süreli egzersiz kas kramplarına yol açabilir. Bazı ilaçlar ve bazı tıbbi durumlar da kas kramplarına neden olabilir.Sıcak havalarda egzersiz yaparken kas krampları daha fazladır çünkü terleme vücudunuzun sıvılarını, tuzlarını ve minerallerini (yani potasyum, magnezyum ve kalsiyum) drene eder. Bu besin maddelerinin kaybı da bir kasın spazmına neden olabilir. Ayak parmaklarına kramp neden girer ? Ayak krampları, çok oturduğunuzda ya da zorlayıcı egzersizler yaptığınızda meydana gelir. Ayak krampını gidermek için parmaklarınıza masaj yapın. Bacak krampları için hangi bölüme gidilmeli ? Bacağınızda ağrı kramp varsa ortopedi bölümüne gitmeniz gerekir.



ayak parmaklarına kramp neden girer.jpg





Kas Krampları Risk faktörleri


Bazı insanlar kas kramplarına yatkındır ve herhangi bir fiziksel aktivite sonucu kramptan maruz olabilirler.

Aşırı sıcaklığa bağlı kramplar ve diğer rahatsızlıklar için en büyük risk altında olanlar, bebekler ve küçük çocuklar ve 65 yaşın üzerindeki kişilerdir. İnsanları kas krampı için daha fazla risk altına sokan diğer faktörler şunlardır:

Hasta ya da fazla kilolu olmak
İş veya egzersiz sırasında aşırı performans
Bazı ilaçları almak


Kas kramp belirtileri


Bir kas kramp belirtileri şunlardır:
Kasta kontrol edilemeyen ve ağrılı spazmların ani hissi
Kas seğirmesi.



Kas krampları ile ilgili kısa hatırlatmalar



Bir kas krampı, bir kasın kontrol edilemez ve ağrılı bir spazmıdır.

Kesin neden bilinmemektedir, ancak risk faktörlerinin bazıları zayıf fiziksel durumu, dehidratasyonu ve kas yorgunluğunu içerebilir.

Kası hafifçe gererek ve bölgeye masaj yaparak krampların süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Krampların birkaç dakikadan uzun sürmesi durumunda doktorunuza başvurun.







bacak krampları için hangi bölüme gidilmeli.jpg




Düzenli olarak daha ciddi bir durumla ilişkili olmayan bacak krampları varsa, diyetinize daha fazla magnezyum eklemeyi deneyebilirsiniz. Fındık ve tohumlar mükemmel magnezyum kaynaklarıdır .Kasların istemsiz kasılması nedeniyle kramplar meydana geldiğinden, aktif olarak kasları uzatmaya veya germeye çalışmak krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin, insanların yaşadığı en yaygın tür olan baldır kaslarının krampları, baldır kaslarının gerilmesiyle rahatlayabilir. Etkilenen kas grubuna sıcak su uygulamak ve bölgeye hafifçe masaj yapmak da yoğun krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. Hızlı bir rahatlama sunmayabilir, ancak kramp tedavisi için kesinlikle güvenli bir yoldur.Yeterli kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeren çeşitli yiyecekler tüketmenizi sağlamak, ilk etapta krampları önlemenin harika bir yoludur.




Kas spazmları herhangi bir zamanda herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. İster yaşlı, ister genç, ister yerleşik, ister aktif olun, kas spazmı geliştirebilirsiniz. Yürürken, otururken, egzersiz yaparken veya uyurken bile olabilir. Bazı bireyler kas spazmlarına eğilimlidir Kramplar, kaslarda meydana gelen ve birkaç saniye ile dakika arasında (veya bazı durumlarda daha uzun süreler) herhangi bir yerde meydana gelen istemsiz kasılmalardır. Hafif veya şiddetli, krampların başlangıcı tipik olarak ani olur; Yoğun egzersiz veya dinlenme sırasında, gece yatakta ya da masanızda oturduktan saatler sonra başlayabilir.Bacak krampları, belirli sağlık sorunlarının semptomatik olması gibi, bazı ilaçların da bir yan etkisidir.Kas yaralanmaları ve dehidratasyon da krampları tetikleyebilir. Dehidratasyon vücutta aşırı sıvı kaybıdır. Sağlıklı kas fonksiyonuna katkıda bulunan aşağıdaki minerallerin herhangi birinin düşük seviyeleri de kas kramplarına neden olabilir:

kalsiyum
potasyum
sodyum
magnezyum

Bazı durumlarda, tıbbi bir durum kas kramplarına neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir:

Yürürken veya ayakta dururken bacaklarınızda kas kramplarına neden olabilen spinal sinir sıkışması
alkolizm
gebelik
böbrek yetmezliği
hipotiroidizm veya düşük tiroid bezi fonksiyonu
Diğer zamanlarda kas kramplarının nedeni bilinmemektedir.




Hamilelik sırasında kas kramplarının çoğunluğu, özellikle de buzağılarda, alt ekstremitelerde görülür. Bir kas krampı, bir kas veya kas grubunun istemsiz bir kasılmasıdır ve aniden olur ve çoğunlukla geceleri görülür.Gebelikte kas krampları herhangi bir kas veya kas grubunda ortaya çıkabilir, ancak genellikle bacaklarda görülür. Sırtta veya karnında meydana gelen kas spazmları da mümkündür.Semptomlarınız sıklıkla ortaya çıkıyorsa, şişlik veya kızarıklıkla ilişkiliyse ve geleneksel yöntemlerle rahatlamıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.Kalsiyum, potasyum ve magnezyum içeren doğum öncesi bir vitamini alın .Kivi, muz ya da kavun gibi potasyumlu yiyecekler tüketin..




Eğer kas krampı yaşıyorsanız, ağrı veya rahatsızlığı hafifletmek için atabileceğiniz adımlar şunlardır:

Rahatlama sağlamak için kas ve yakın kas gruplarına masaj yapın.
Kasları gerdirin.
Bir ısıtma pediyle ısı uygulayın.
Sıcak bir Epsom tuz banyosu yapın
Acıyı azaltmak için bir buz paketi ile soğuk uygulayın.




Kaslara ısı ya da buzla masaj yapmanın, ağrının daha etkili bir şekilde hafifletilmesine yardımcı olduğunu görebilirsiniz.Kas krampları genellikle aşırı efor ve dehidrasyondan kaynaklanır.Sisteminizde yeterince sıvı yoksa, kaslarınızın kramplarına neden olan bir elektrolit dengesizliğine yol açar. Elektrolitler, hücrelerin normal çalışmasına yardımcı olan sodyum, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi minerallerdir. Bir dengesizlik, sistemimizde bir veya daha fazla elektrolitin çok fazla veya çok az olması durumunda ortaya çıkar. Bacak krampları sık sık yaşlı hastaların bacaklarında meydana gelir ve aşırı derecede ağrılı olabilir. Daha az görülen nedenler arasında diyabet, Parkinson hastalığı, hipoglisemi, anemi, tiroid ve endokrin bozuklukları ve bazı ilaçların kullanımı bulunmaktadır.Birçok durumda, bacak kramplarının nedenini belirlemek imkansızdır. Kas krampları, özel sinir gruplarının kendiliğinden ateşlenmesinden ve ardından belirli kas liflerinin büzülmesinden kaynaklanabilir. Tekrarlayan ve bir kas grubuna lokalize olan kramplar sinir kökü hastalığına işaret edebilir.




Egzersizle ilişkili kas krampları , bir antrenman sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan ağrılı kas spazmlarıdır. Bir kasın istemsiz kasılmasıyla ortaya çıkarlar. Kas krampları tipik olarak bacakta başlar. Kasların arızalanmasına ve istemsiz kas kasılmalarına (ağrılı kramp ile birlikte) karşı sinir sinyallerinin birkaç nedeni vardır:Kötü kan dolaşımı , Kötü beslenme (egzersiz sırasında yeterli glikoz), Sırt problemleri veya sırt yaralanması , Mineral tükenmesi ve elektrolit eksikliği ( kalsiyum , magnezyum , sodyum veya potasyum ), Yüksek adrenalin dönemlerine sahip olmak , Bacak kaslarına fazladan basınç uygulayarak fazla ayakta veya egzersiz yaparak ortaya çıkabilecek aşırı kas / genel kas yorgunluğu, Sıcak havalarda aktif olmak, Uygun ısınma veya germe olmadan egzersiz eksikliği , Böbrek veya tiroid bozukluğu (sıvı seviyelerini etkiler) , Şeker hastalığı, Gebelik, Bazı ilaçların yan etkisi ..Kramplar için tedavinin ilk ve en önemli önceliği, kramplarınızın temel nedenini tanımlamaktır.




Sıcak duş veya sıcak banyo yapın ya da dar kaslara buz masajı uygulayın.C vitamini alımını artırın. C vitamini alımını arttırmak, kaslarınızın kramplardan korunmasına yardımcı olabilir.Sodyum veya potasyumunuz düşükse kas krambı geliştirebilirsiniz.Bir kramp ani ve şiddetli, istemsiz kas kasılmasıdır. Bir kaç saniyeden on dakikaya kadar sürebilir.Eğer ani bir kramp atağı hissederseniz, yapabileceğiniz en iyi şey, etkilenen kasları gererek kasılmayı tersine çevirmeye çalışmaktır.Kas spazmlarını ve kramplarını kendi kendine teşhis etmek kolaydır. En önemli işaret, kasın aşırı sıkılaşmasının neden olduğu yoğun ağrıdır.Sıklık yaşlandıkça artar. Yaşın yanı sıra, genellikle kas krampı ile ilişkili bir dizi risk faktörü vardır. Bunlar ilaçlar, dehidratasyon, elektrolit dengesizliği, bazı hastalıklar ve egzersiz içerir.Kramp ile ilişkili hastalıkların bazıları arasında alkolizm, hipotiroidizm, miyopatiler, diyaliz ile böbrek hastalığı ve aşırı terleme yer alır. Uzun süren kas kramplarnız varsa en kısa zamanda hekime görünmenizi tavsiye ederiz.
 
Geri
Üst