Karotenoid nedir ? Karotenoidler içeren besinler nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Karotenoid nedir ? Karotenoidler içeren besinler nelerdir ?
Karotenoidler, birçok meyve ve sebzenin belirgin parlak renklerinden sorumlu olan doğal olarak oluşan organik pigmentlerdir. Karotenoidler vücudunuzun vitamin A ya dönüştüğü bitki pigmentleridir. Bu bitki pigmentleri, meyve ve sebzelerde bulunan parlak kırmızı, turuncu veya sarı renk tonundan sorumludur ve bitki besin maddeleri olarak bilinen bitki pigmentleri sınıfındandır. İyi dengelenmiş bir diyet vücudunuza karotenoidler gibi bazı önemli bileşikleri sağlar. Sağlıklı bir bedenin korunması söz konusu olduğunda bu bileşikler önemli bir rol oynar. Gözlerinizden kardiyovasküler sağlığa kadar, karotenoidler her bir organı korur ve sağlığa zarar veren faktörlerle savaşır. Antioksidanlar olarak, karotenoidler vizyonu korumak ve hücresel hasarla savaşmak için faydalıdır. Son zamanlardaki çalışmalar da karotenoidleri, kardiyovasküler sistem ve erkek üreme sağlığı için önemli destekleyiciler olarak tanımlanmıştır. Makalemizin devamında Karotenoidler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.









Bazı çalışmalar karotenoid bileşiklerinin kanser üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. Bu bileşikler kanserli hücrelerle savaşacak kadar güçlüdür. Bu makale faydalı karotenoidler hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alacaktır. Karotenoidler, oksidatif stresten korunmaya yardımcı olan ve sağlığımıza birçok yönden fayda sağlayan temel besinlerdir, fakat vücudumuz onları üretmediği için, karotenoidler almanın tek yolu, yediğimiz gıdalar ve karotenoid takviyeleridir. Turuncu ve sarı renkli meyveler ve sebzeler içerdikleri karotenoidler nedeniyle yüksek A vitamini aktivitesine sahiptir. Genel olarak, meyve ya da sebzenin rengi ne kadar derin olursa, daha yüksek bir karotenoid konsantrasyonunun göstergesidir. Havuçlar, örneğin, özellikle iyi beta-karoten kaynaklarıdır. Böyle ıspanak, kuşkonmaz, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler de karotenoid büyük miktarlarda bulunur.


Karotenoidler, oksidatif stresten kaynaklanan hasarlarla mücadeleye yardımcı olmak için antioksidanlar olarak hareket eder. Doğanın sunabileceği en güçlü antioksidanlar arasında yer alırlar.Karotenoidler, sarı, turuncu ve kırmızı renkleriyle ayırt edebileceğiniz bitki pigmentleridir. Birçok meyve, sebze bitki pigment içerir. Antioksidanlar gibi, karotenoidler de vücudunuzdaki hücresel hasarı korur, bu da kronik hastalıklarla birlikte erken yaşlanmanın başlamasını engeller. Bu yüzden beslenme uzmanları insanları bu bileşiklerin doğal kaynaklarını diyetlerine dahil etmeye teşvik eder. Genel olarak hem parlak sebzeler hem de koyu yeşil yapraklı yeşillikler, meyve ya da sebzenin rengi ne kadar derin olursa olsun, karotenoidlerin konsantrasyonu o kadar yüksek olur.



Karotenoid içeren besinler



Vücudunuz bu bileşikleri üretmese de, kronik hastalıklara yol açan faktörlerle mücadele etmek için karotenoidlere ihtiyaç vardır. Karotenoidleri aşağıdaki gıda kaynaklarında bulabilirsiniz.


Havuç

Domates

ıspanak

Tatlı patatesler

Şalgam

Brüksel lahanası

Erik

Mango

Kavun

kayısı

Yumurta sarısı

Somon



Bazı karotenoidler kanserle savaşmada etkili iken, aynı zamanda değerli bir koruyucudur.Karotenoidler açısından zengin bir diyet yemek, genel sağlığınız için çok faydalıdır. Karotenoidler insan sağlığı için çok büyük bir değere sahiptir. Çalışmalar, karotenoidlerin doku ve hücreleri çevresel toksinlerden ve hastalıklardan koruduğunu bildirmiştir. Karotenoidler, kabak, havuç ve domates gibi portakal, sarı ve kırmızı meyve ve sebzelerde bulunur . Ispanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, yüksek miktarlarda lutein ve zeaksantin içerir. Domateste iyi bir likopen kaynağıdır. Karotenoidler, havuç, kavun, tatlı patates gibi meyve ve sebzelere , turuncu, sarı ve yeşil renklerini veren pigmentlerdir. Beta-karoten, likopen ve luteinin hepsi farklı karotenoid çeşitleridir. Hepsi güçlü kanser savaşma özelliklerine sahip antioksidanlar olarak davranırlar.



Karotenoidler hemen hemen tüm parlak renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Bununla birlikte, bu karotenoidlerin hepsi A vitaminine dönüştürülemez. Örneğin, lutein önemli bir antioksidandır, ancak A vitamini aktivitesi yoktur. Diğer yandan, beta-karoten çok yüksek miktarda A vitamini aktivitesine sahiptir. Karotenlar, bitkilerin büyümesinde de yardımcı olur. Ayrıca, likopen ve beta-karoten de karoten grubunun bir parçasıdır. Karotenleri tatlı patates, kavun, kış kabağı, havuç, kabak, domates, papaya ve mandalina da bulabilirsiniz.Birçok çevresel faktör, erken yaşlanmaya neden olan cilt hücrelerine ve dokulara zarar verir. Çalışmalar, karotenoidlerin cildinizi bu zararlı faktörlere karşı koruduğunu ve çeşitli cilt bozukluklarının başlamasını önlediğini göstermiştir.Renkli ve taze meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan A vitamini karotenoidleri ile cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz.


Göz sağlığını korumak ve göz hastalıklarını önlemek için lezzetli olan havucu tüketebilirsiniz. Bu kök sebzesi ayrıca, retina ile ilişkili dejeneratif hastalıklara karşı korur. Karotenoidler vücudunuzu serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyan antioksidanlar olarak hareket eder. Bu faktör hücre zarlarını ortadan kaldırır. Vücudunuzdaki antioksidanların oranını artırmak ve hücreleri potansiyel hasarlardan korumak için karotenoidler açısından zengin bir diyet yemelisiniz. Sağlık uzmanları, karotenoidlerin düzenli olarak alınmasının hastalardaki kanserli hücrelerin büyümesini önleyebildiğini ortaya koymuştur.Doğal olarak ortaya çıkan karotenoidleri gıdalardan tüketmek en iyisidir.İnsan beslenmesinde , antioksidanlar olarak karotenoidler, hücreleri metabolizma sırasında veya sigara dumanı, güneş ışığı, radyasyon, kirleticiler veya hatta stresle üretebilecek serbest radikal tehlikesinden korumaya yarar .


Bitkiler fitokimyasallar olarak adlandırılan çok sayıda molekülü içerir. Temel amaçları, bitkinin metabolik süreçlerine katılmaktır, ancak bunlar aynı zamanda diyetimizin bir parçası olduklarında insan sağlığına da yararlı olabilirler. Bu fitokimyasallar arasında karotenoidler adı verilen bileşikler bulunur. Doğada 600 farklı türde karotenoid bulunmaktadır.Karotenoidler, besleyici özelliklere sahiptir.Farklı karotenoidler, belirgin renkleriyle ilgilidir. Antioksidanlar olarak hareket ederken, karotenoidlerin, serbest radikaller olarak adlandırılan bazı moleküllerin neden olduğu hasarı azalttığı gösterilmiştir. Karotenoidler, beyaz kan hücresi sayımını artırarak bağışıklık sistemlerini tehlikeye atan insanlarda ciddi enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Likopen, prostat kanseri, kolon kanseri, mesane kanseri ve akciğer kanseri dahil olmak üzere birkaç kanser türünün insidansında azalma ile ilişkilendirilmiştir. Zeaksantin ve lutein, katarakt ve maküler dejenerasyona karşı koruyarak, gözleri güçlendirdiğine inanılmaktadır .Bir çok klinik çalışma, bazı karotenoidlerin, diyabet retinopati, maküler dejenerasyon, göz yorgunluğu gibi rahatsızlıkları önlediğini ortaya koymuştur.



Bir çok çalışma, karotenoidlerin akciğer kanseriyle ilişkili semptomları ortadan kaldırdığını ortaya koymuştur. Bu eşsiz fitokimyasallar aslında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, enfeksiyona karşı direnci arttırmak ve hastalığın çözümüne yardımcı olmak için çalışırlar. Antijenlere karşı antikor tepkisini destekleyerek anti-viral kapasiteyi destekledikleri ve ayrıca enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerinin gücünü artırdığı gösterilmiştir.Ayrıca, karotenoidler de cilt kanseri risklerini azaltır. Günlük diyetinize karotenoidler ekleyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.Çalışmalar, taze lahana, ıspanak, biber, havuç ve domates yemenin kardiyovasküler sağlığınızı korumanın etkili bir yolu olduğunu göstermiştir. Sebzelerde zengin bir diyet tüketmek vücudunuzdaki kolesterol seviyelerini de kontrol eder.Vücudunuz yeterli antioksidan aldığında, bağışıklığınızı güçlendirir. Bağışıklık sisteminiz genel sağlığınızı korumada önemli bir rol oynar. Öte yandan, bağışıklık sisteminiz, vücudunuzdaki kanserli hücrelerin yayılmasını antioksidanlar yardımıyla yok ederek engeller.