Karidesin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Karidesin faydaları nelerdir ?
Karideslerin boyutu küçük olsa da, besin değerleri ve sağladıkları sağlık yararları çok büyüktür.Protein, D vitamini, B3 vitamini ve çinko yüklü, karides tiroid işlevini en iyi şekilde tutan iyot olan çinko bakımından da yüksektir.Karides yemenin sağlığa faydalarından biri, vücudun tüm hücrelerine oksijen taşımak için sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olmasıdır. Demir hemoglobin oluşumu için esastır. Karides de mineral magnezyum bakımından zengindir . Magnezyum, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olur ve böylece migrenleri hafifletir. Ayrıca, magnezyum, kişinin uykusunun kalitesini, süresini arttırmakla doğrudan bağlantılıdır. Karides yüksek proteinli, düşük kalorili, az yağlı bir besindir. Karides omega 3 bakımından da zengindir. Makalemizin devamında karidesin faydalarına tüm detayları ile değineceğiz. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..





karidesin sağlık için faydaları.jpg





Karides nedir ? Karides, insanlar için lezzetli olan hayvansal kökenli bir besindir. Birçok insanın temel diyetinin bir parçasıdır .Kabuklulardan olan karides denizlerde ve tatlı sularda yaşar. Boyu 5–6 cm olan karidesin gövdesi eklemlidir , silindirik vücutlu, uzun duyargalıdır. Karides tüketimini görünümünden dolayı herkes sevmez ancak çok lezzetli olduğunu belirtelim. Karides nasıl yenir diye sorarsanız tereyağlı , ızgara da ya da güveçte pişirerek tüketebilirsiniz. Karides tava da yapabilir, keyifle tüketebilirsiniz. Nasıl tüketirseniz tüketin lezzetinin damak çatlattığını belirtelim. Protein, Selenyum ve B12 Vitamini kaynağıdır ve çok iyi bir Demir, Fosfor, Niasin ve Çinko içerir. Karides sperm faydaları bu içeriklerden sorumludur. Düşük sperm sayısı olanlar karides tüketebilir.Uzmanlara göre, karides sperm üretiminin güçlü bir uyarıcısıdır, Karides balığı yoktur , karides deniz yada tatlı suda yaşayan bir kabukludur.Karides, D vitamini, B3 vitamini, çinko, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda, nispeten az miktarda yağ içeren büyük bir protein kaynağıdır. Karideslerin bu özelliklerinin tümü, sağlık açısından çok çeşitli faydalar sağlamasına yol açmaktadır.



Karides, B12 ve B3 vitaminleri (niasin) gibi iyi bir B vitamini kompleksi elementi kaynağıdır. B12 Vitamini enerji üretimine yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda kan oluşumuna, DNA sentezine ve miyelin adı verilen beyin hücrelerinin etrafındaki yağ maddesini oluşturmaya yardımcı olur. Karides faydaları cinsel güç üzerinde de etkilidir. Liboduyu yükseltir. İnsanlar kan sayımlarını arttırmayı düşündüklerinde, akla gelen ilk mineral demirdir. Karides kırmızı kan hücresi sayısını artırır. Bir çok insan saç dökülme problemi ile karşı karşıyadır. Diyet eksiklikleri saç dökülmesine neden olabilir. Karides iyi bir çinko kaynağıdır ve saç dökülmesini önleyebilir. Tiroid bezi genel metabolizmada son derece önemli bir rol oynar . Tiroid hormonu yeterli sentez için iyot gerektirir, ancak yine de milyonlarca insan bu hayati mineralden yeterince tüketmez. Bastırılmış tiroid hormonu ekspresyonu, metabolizma geciktiği için kalorilerin daha yavaş kullanılmasına neden olur. Karides tiroid fonksiyonunun optimize edilmesine yardımcı olmak için fazlasıyla iyot içeriyor.










Karides diğer popüler deniz ürünlerine göre çok az yağlı bir alternatiftir ve kalp hastalığı, ölümcül aritmi, yüksek tansiyon, kanser ve hatta Alzheimer riskini azalttığı gösterilmiş olan omega-3 yağ asitleri içerir.Avantajlar, dezavantajlardan ağır basmaktadır. Diyetimize eklemeyi seçtiğimiz diğer tüm yiyecekler gibi, göreceli faydaların da risklere karşı tartılması gerekir. Karidesin kolesterol açısından diğer protein kaynaklarına göre daha yüksek olduğu doğrudur, karides tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.Karides vücudunuz için bilmediğiniz bir çok şey yapar! Karides kilo kaybına ve kansere karşı korunmaya yardımcı olur. Karides tüketimi bağışıklığı güçlendirebilir. Karides aynı zamanda sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda gözlerin, cildin, saçların ve iç organların sağlıklı tutulmasına yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Ayrıca kardiyovasküler problemleri önlediği de bilinmektedir. Karideslerdeki kalsiyum osteoporozu önleyerek dişleri ve kemikleri güçlendirir.




Karides, pembe rengini veren ve güçlü bir antioksidan görevi görebilen ve cildi erken yaşlanmadan koruyabilen bir karotenoid olan astaksantin içerir. Ayrıca karides içindeki omega-3 yağ asitleri antioksidan koruma sağlar.Ek olarak, karides saç dökülmesini önlemeye, saç kalınlığına katkıda bulunmaya ve saç rengini yoğunlaştırmaya yardımcı olabilecek iyi bir bakır kaynağıdır. Karides kemik sağlığını korur. Menopoz sonrası kadınlarda östrojen seviyeleri düşmekte böylece kemik yoğunluğu etkilenmektedir. Kemik kaybını önlemek için, yeterli kalsiyum almak ve D vitamini zorunludur.Ispanak, süt ve deniz ürünleri gibi yiyecekleri tüketmek kemik hastalıklarını önleyebilir. Karides, diğer tüm deniz ürünleri seçeneklerinde en iyi kalsiyum kaynağıdır.Karides kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve D vitamini gibi temel kemik yapıcı besin maddelerinin neredeyse tümünü içerir. Bu besinler kemik kaybını önler ve yeni kemik dokusunun büyümesini destekler.









Karides doğada antienflamatuar olan ve omega-6 üzerinde dengeleyici bir etkisi olan çok daha fazla omega-3 yağ asidi içerir. Daha fazla omega-3 yağ tükettiğinizde vücudunuz en iyi şekilde işlev görür. Karides tüketimi adet sancılarına iyi gelmektedir. Karides, prostat sağlığı için önemli olan ve söz konusu şartlar riskini tartışmalı bir şekilde azaltabilecek iki mineral bakımından zengindir. Bu mineraller güçlü antioksidanlar olan çinko ve selenyum olup, aynı zamanda testosteron ve DHT'nin düzenleyici etkilerine sahiptir. DHT, testosteronun prostat bezinin büyümesinde büyük rol oynayan daha fazla androjenik metabolitidir. Düzenli karides tüketiminin gözler üzerinde koruyucu bir etkisi vardır. Karides çeşitli antioksidanlar içerir. Karidesin Astaksantin içeriği göz sağlığını korumak, yorgunluğu gidermek ve bozulma ve görme kaybını önlemeye yardımcı olmak için kullanılan birkaç anti-oksidandan biridir.




Erken cilt yaşlanmasının birincil nedeni güneşe aşırı maruz kalmaktır. Bununla başa çıkmanın en iyi yollarından biri mi? Bol miktarda antioksidan içeren yiyecekler tüketmektir.Anti-oksidanlar, ciltteki serbest radikal oluşumunun etkilerini tamponlamaya yardımcı olur . Ancak karidesleri özel yapan şey yine astaksantinin varlığıdır . Karides, iyot varlığından farklı mekanizmalarla kilo kaybını arttırır. İçinde bulunan esansiyel yağ asitleri LDL seviyenizi düşük tutar ve HDL seviyelerini göreceli olarak yüksek tutar . Karides ve kerevit gibi deniz organizmaları astaksantine sahiptir. Onları doğru oranda tüketmek, karaciğerinizi siroz, gibi hastalıklardan koruyabilirsiniz.Yüksek trigliserit veya LDL'niz varsa, karides alımınızı azaltmalısınız. Karideslerin tüketimi, kasların, sinir dokularının ve insanın dolaşım sistemini, İyot içeriğinden dolayı uyarır. Karideslerde bulunan iyot, bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için diğer besin maddelerinin metabolizmasını aktive eder.Karides tüketimi hormonal problemleri olan insanlar için son derece yararlıdır, çünkü iyot, vücudun fonksiyonlarını düzenleyen tiroid bezinin gelişimine yardımcı olur.




Astaksantinin, bazı kanser türlerinin riskini azaltabilecek immün artırıcı ve anti-enflamatuar fonksiyonlara sahip olduğu düşünülmektedir.Karides mineral selenyumdan yüksektir ve vücudun onarımı ve yenilenmesine yardımcı olur; ayrıca bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar.Karides yağsız bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır . Karides omega 3 yağ asitlerinden zengindir bağışıklık sistemi ve sinir sisteminde önemli bir rol oynar. Karides, çoğu deniz ürünleri gibi, herhangi bir diyette önerilen çeşitli besinler sunar.Tüm vücut fonksiyonları için gerekli olan diyete kolin, bakır ve iyot sağlar . Karides ayrıca mükemmel B12 vitamini kaynağı .Çoğu insan için karides sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir ve düşük civa içeriği onu çekici bir seçenek haline getirir. Bununla birlikte, kolesterolünüzü izlemeniz gerekiyorsa, düşük kolesterollü deniz ürünleri seçimlerini düşünebilirsiniz. Karides tüketimine dayalı bir diyet, şiddetli anemiden muzdarip olan insanlar için şiddetle tavsiye edilir.




Karides harika bir omega-3 yağ asitleri, protein, B-12 ve selenyum kaynağıdır. İyi bir şekilde hazırlandığı sürece etçil diyetin sağlıklı bir parçası olabilir. Selenyum tiroidinizin düzgün çalışmasında kritik bir rol oynar ve antioksidan koruma sağlar. Karides her ikisinede sahiptir.Hamilelikte bazı deniz ürünlerinden kaçınılması gerekirken, karidesler kirli olmayan bir kaynaktan temin edildiğinde ve iyice pişirildiğinde genellikle güvenlidir.Lezzetli olmasının yanı sıra, karidesler anne adayları için gerekli mineraller ve vitaminlerle doludur.Karidesler hamilelik sırasında mükemmel bir protein kaynağıdır. Protein yönünden zengin besinler kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur ve gebelik diyabetini kontrol altında tutar. Karidesleri zengin bir D Vitamini, B12 Vitamini, demir, çinko, kolin, iyot, bakır ve fosfor kaynağıdır. Karidesler vücudumuz tarafından kolayca emilen ve vücudumuzu korumak ve iyileştirmek için gerekli olan besinleri içerir. Selenyum, hücre hasarına karşı savaşmaya yardımcı olan ve belirli kanserlere karşı koruyan bir antioksidandır. Amino asitler yeni hücrelerin yenilenmesine ve hasar görmüş hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Asaxanthin, anti-enflamatuar ve anti-aging özelliklerine sahiptir. Karidesler tüm bu besin maddeleri bakımından zengindir. Kısacası diyetinize karidesi dahil etmek sağlığınız açısından bir çok fayda sağlayabilir.
 
Yiyenler bana kızmasın ama nasıl yiyorsunuz ya . Görüntüsü çok iğrenç böceğe benziyor. Benim eşimde çok seviyor . Balık restoranına gittiğimizde mutlaka karides istiyor. Bir ay önce karides mantısı yedi tadı çok güzel hadi sende ye diye ısrar etti ama yemedim . Ben midyeyi çok seviyorum birde kalamarı . Ölsemde ne karides yerim nede istakozu görüntüleri bile korkutuyor beni