Kardeş kıskançlığı karşısında ne yapmalı?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *MeleK*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kardeş kıskançlığı karşısında ne yapmalı?
kardeş kıskançlığı, kardeş kıskançlığına çözüm, kardeşini kıskanan çocuklar, kardeş kıskançlığı önerileri

Hemen hemen her ailenin başına gelebilecek bir olaydan söz etmek istiyoruz bu konumuz da... Özellikle ilk çocuktan sonra doğan çocukların arasın da oluşan kardeş kıskançlığı bazen gerçekten çok zor ve sıkıntılı zamanlar yaşatır.

Tüm ilginin ve sevginin doğan kardeşe geçtiğini düşünen çocuk, farklı duygusal değişimler ve hareketler sergiler. Kardeşler arası kıskançlık belki sizin aileniz de belkide yakın çevreniz de sık karşılaşılan bir durumdur.
Kıskançlık çocukları saldırgan bile yapabiliyor. Burada ailelere çok büyük işler düşüyor. Eğer çocukta kardeşine karşı bir kıskançlık durumu varsa çocuğun gözü önün de diğer çocuğa çok fazla ilgi ve sevginin gösterilmemesi gerekiyor. Bilhassa çocuklar arasın da kıyaslama asla yapılmaması oldukça uygun olabilecek davranışlar arasın da yer alıyor.
Asıl konumuza geçmeden önce çocuklar kardeşlerini neden kıskanır konumuza da göz atabilirsiniz.



Peki uzmanlar kardeş kıskançlığı karşısın da neler öneriyorlar. Kardeşini kıskanan çocuğun anne ve babaya önerileri sizlerle;

Küçük bir çocuğun yeni doğan kardeşini kıskanması doğal bir şeydir. Hiç kıskanmamasını beklemek doğru olmaz. Önemli olan bu kıskançlık düzeyinin hem sizin hem de küçük çocuğunuz için yıkıcı bir düzeye erişmemesidir. Bu da doğal olarak anne ve babaların elinde olan bir şeydir. Anne ve babalar gerek yeni bebek doğmadan önce, gerekse de doğduktan sonra bazı önlemler alabilirler.
Bu önlemlerden birisi küçük çocuğu yeni doğacak olan bebeğe alıştırmaktır. Yani bir kardeşi olacağı fikrini anne ve babalar zamanında çocuğa anlatmalı ve onun bu fikre alışmasını sağlamalıdır. Bunun için çocukla yeni doğacak bebeğinizi daha anne karnındayken tanıştırabilirsiniz. Şiş olan karnınıza çocuğunuzun dokunmasına izin verip, küçük kardeşinin önümüzdeki aylarda geleceğini ona anlatabilirsiniz. Eğer bebeğinizin ismi belliyse ona ismiyle hitap edip, çocuğun da ona alışmasını sağlayabilirsiniz.
Diğer yandan bebek doğdu zaman ev içinde bir değişiklik yapılacaksa bunu doğumdan daha önce yapın. Mesela çocuğunuzun odası değişecekse bunu daha önceden yapın. Bunu yaparken de oda değişikliğinden dolayı çocuğun mutlu olmasını sağlayacak argümanlar öne sürebilirsiniz. Asla bebek doğduktan sonra çocuğu başka bir odaya taşıyıp “burada artık kardeşin kalacak, seni öbür odaya alacağız” demeyin. Bu çocuk için yıkıcı olabilir. Kıskançlık duygularının daha da kabarmasına yol açabilir.
Ev içindeyken dikkatli davranmanızda fayda vardır. Çocuğun kıskançlığını artıracak şeyleri yapmamanızda veya o olmadan yapmanızda fayda vardır. Mesela çocuk odadayken bebeğe büyük sevgi gösterisinde bulunmayın. Önce çocuğu sevin. Onun duygularını okşayın. Onunla ilgilenin. O odadan ayrıldıktan sonra da bebeği sevebilirsiniz.
Çocuk yanınızdayken bebeği emzirmemeye dikkat edin. Bu da onun kıskançlığını artıracaktır. Tabi bu ev ortamında her zaman mümkün olacak bir şey değildir. Ama yine de bu konuda titiz davranmaya çalışın. Mesela yapabiliyorsanız çocuğunuz dışarıda babayla gezmeye çıktıysa siz de evde hemen bebeği emzirebilirsiniz. Ya da çocuğunuz öğlen uykusundaysa bebeği emzirebilirsiniz.
Doğumdan sonraki ilk günler de dikkatli olmalısınız. Çünkü genelde bütün ilginiz bebekte olacağı için çocuğunuz kendisini ihmal edilmiş hatta unutulmuş hissedebilir. Bunun için de bebeğinizle ilgilenirken çocuğunuzu da sevmeyi ve ona ilgi göstermeyi unutmayın. Eğer zor bir durumunuz varsa baba da size bu konuda yardımcı olmalıdır. Bebeğinizi yavaş yavaş çocuğunuza alıştırmaya çalışın. Ona kardeş sevgisini aşılamaya çalışın.
Bebeğinizle ilgili bir şey yaparken çocuğunuzdan da yardım isteyebilirsiniz. Ama bu konuda onu asla zorlamayın. Belki ilk başlarda bu konuda isteksiz davranabilir. Dolayısıyla sizin baskınız onun kıskançlık duygularını artırabilir. Yeni doğan bebeğinizle ilgili bir şey yaparken çocuğu da işe katmaya çalışın. Bebeğe bir şeyler alacaksanız çocuğunuza da alın. Aldıktan sonra önce çocuğa aldıklarınızı verin. Onunla ilgilendiğinizi hissettirin. Sonra sıra bebeğe gelsin.
Baba akşam işten eve geldiği zaman hemen öncelikle yeni doğan bebeği sevmeye çalışmasın. Önce büyük çocukla ilgilenmeli sonra bebeği sevmelidir. Bunu da mümkünse çocuğun yanında yapmamaya gayret göstermelidir.
Çocuklar kıskançlık belirtilerini değişik şekillerde gösterebilirler. Bunların bazılarını hemen anlarsınız, bazılarını da anlamak zor olabilir. Mesela bazı ileri düzeylerde büyük çocuk bebeğe zarar verebilmektedir. Dolayısıyla özellikle bebekle ilgilenen anne olduğu için, annenin bu konuda dikkatli ve uyanık olması gerekir. Çünkü çocuk bu yaptığı eylemin nereye varacağını bilemez.
Diğer yandan kıskançlık belirtileri gösteren çocuklar anne ve babaya aşırı ilgi gösterebilir, onlardan ayrılmak istemeyebilir. Küçük bebeğe tepki olarak ev içinde çeşitli arızalar çıkarabilir. Aşırı hırçın, pasaklı, dağınık olabilir. Parmak emme alışkanlıkları geliştirebilir. Çocuk bebeğe karşı sert hareketlerde bulunabilir. Hatta sevgisini bile böyle gösterebilir.
Ayrıca kıskançlığın ileri aşamalarında çocukta bazı psikolojik belirtiler ve bunun neticesinde de tıbbi sorunlar görülebilir.
Bu konularda anne ve babalara şöyle öğütler verilebilir. Öncelikle çocuğunuzun yeni doğan bebeğinizi yani kardeşini kıskanacağını kabul edin. Bunun doğal bir duygu olduğunu bilin. Onun bu kıskançlık duygularını baskı altına almaya, onun bu duygularından vazgeçmesi için zorlamaya çalışmayın. Bu olumsuz bir sonuç verecektir. Çünkü siz onun duygularını engellemeye çalışıyorsunuz. Duyguları engellenen çocuk ilerde bunu daha farklı bir şekilde gösterecektir. Onu bu kıskançlık duygularından dolayı yermeyin, küçük düşürmeyin, hor görmeyin. Böyle yapmanız onun bu duygularını daha da şiddetlendirecek ve hatta bebeğe karşı daha da nefret duyguları besleyecektir. Bebeğiniz doğsa bile çocuğunuza ilgi, sevgi ve şefkati eksik etmeyin. Bütün ilginizi ve sevginizi bebeğe vermeyin. Aradaki dengeyi kurmaya çalışın.

Bu konular da ilginizi çekebilir

ikinci çocuk düşünenler mutlaka okumalı

iki kardeş arasındaki yaş farkı