Kapıda dolandırmanın cezası hapis

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Kapıda dolandırmanın cezası hapis
dolandırıcı pazarlamacılar kapıdan pazarlama pazarlama dolandırıcılığı kapıda kapıya gelen dolandırıcılar
YARGITAY, ‘‘hediye kazandınız’’ diyerek, tüketicilere kalitesiz malları pahalıya satan kapıdan pazarlamacıların dolandırıcılık suçuyla yargılanmalarına karar verdi. Böylece, tüketicileri kapıda kandıran pazarlamacılar, 3 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra, elde ettikleri haksız kazancın da iki katını ödemek zorunda kalabilecek.

EV ve işyerlerini kapı kapı dolaşıp, ‘‘hediye kazandınız’’ diyerek, tüketicilere kalitesiz malları değerinin üç katı fiyatla satan pazarlama şirketleri artık, dolandırıcı muamelesi görecek. Bundan böyle, tüketicileri kandıran bu tip kapıdan pazarlama şirketleri, Türk Ceza Kanunu'nun 503'ncü maddesi kapsamında yargılanacak. Böylece, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının yanı sıra, elde ettikleri haksız kazancın iki katını da ödemek zorunda kalacaklar.Bu da, Yargıtay Altıncı Dairesi'nin 2001/10687 sayılı kararıyla gerçekleşti. Yargıtay aldığı bu karara gerekçe olarak, kapıdan pazarlama şirketlerinin hileli söz ve davranışlarla tüketicilerin irade ve karar özgürlüğünü etkileyip, yanıltarak, haksız çıkar sağlamalarını gösterdi.

YASA DELİNİYOR

Tüketici Yasası da, kapıdan satışlarda tüketicilerin aldatılmasını engellenmesi için 7 günlük cayma hakkı tanıyor. Bunun sonucunda tüketiciler, pazarlama şirketine 7 gün içinde noter aracılığıyla ürünü almaktan vaz geçtiğine dair bir ihtarname gönderdiği taktirde, sözleşmeyi feshedebiliyor. Ürünü iade edip, ödediği peşinatla, imzaladığı senetleri geri alabiliyor.Ancak, bazı pazarlamacılar, müşterinin bilgisizliğinden yararlanarak, tüketicilerin bu yasal hakkı kullanmalarını engelliyordu.

HAPİS CEZASI GELDİ

Şimdi, Yargıtay Altıncı Ceza Dairesi, aldığı kararla tüketicileri aldatmayı alışkanlık edinen pazarlamacılara yargı yolunu da açmış oldu. Tüketicileri dolandıran pazarlamacılara, para cezasının yanı sıra, hapis cezası da getirildi. Yargıtay, ‘‘müzik seti, elektrik süpürgesi ya da fırın kazandınız’’ diyerek, tüketicilere yüksek fiyatla kalitesiz tencere ve çatal kaşık takımı satan kapıdan pazarlama şirketiyle ilgili olarak Baklan Asliye Ceza Mahkemesi'nin aldığı beraat kararını ilk önce bozdu.

Ardından, pazarlama şirketinin bu ürünleri ‘‘hediye çıktı’’ diyerek, tüketicileri ayrı ayrı kandırıp, gerçek değerinin çok üzerinde bir fiyatla sattığı sonucuna vardı. Böylece, firmanın hileli söz ve davranışlarla tüketicilerin irade ve karar özgürlüğünü etkilediği, onları yanıltarak haksız çıkar sağladıkları kararını verdi. Yargıtay'ın bu kararında, Türk Ceza Kanunu'nun 503/1'nci maddesinde tanımlanan dolandırıcılık suçunun oluştuğu da yer aldı.

Yasa ne diyor

TÜRK Ceza Kanunu'nun 503'ncü maddesi, bir kişiyi kandırabilecek nitelikte hile yaparak, hataya düşürüp, onun ya da başkasının zararına, kendisine veya başkasına haksız bir menfaat sağlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis ve sağladığı haksız menfaatin bir misli kadar ağır para cezası öngörüyor. Ayrıca fiili, hile ve desise kullanarak, mağdurun hatasından yararlanarak gerçekleştiren kişi hakkında da aynı cezanın uygulanacağı belirtiliyor.

Not:Kaynak Hürriyet gazetesi