Kan vermenin faydaları ve zararları

Uzman SühaN

Administrator
Kan vermenin faydaları ve zararları
Toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri olan kan bağışı, başkalarını sağlığına kavuşturmanın yanında, kan veren kişiye de önemli faydalar sunuyor. Peki, siz kan vermenin faydalarını biliyor musunuz?


Vücudumuzda oksijen, besin ve hormon gibi maddelerin iletimini sağlayan kan, bağışıklık sistemimizin de en önemli parçasıdır. Kemik iliği, dalak ve karaciğerdeki kan üretimi ile vücutta eksilen kan tamamlanır. Ancak, yetişkin bir insandaki miktarı yaklaşık 5 litre olan kan, kanamalarla 1-1,5 litreden fazla eksilirse hayati tehlike başlar. Kan bağış merkezlerinde daha önceden verilmiş veya acil durumlarda hastanede verilen kan, kan kaybı yaşayan kişiye nakledilerek onun hayatını kurtarabilir. Kan vermek, nakledilen hastaya olduğu kadar kan veren kişi için de oldukça faydalıdır.






2.gif





Kan Vermenin Faydaları Nelerdir?


Kan verildiğinde, vücuttaki kan seviyesinin bir miktar azalması sonucunda, kan yapımında görevli organlar uyarılarak, yeni kan hücreleri üretmeleri sağlanır.


Yeni üretilen kan hücreleri ile kan tazelenmiş ve temizlenmiş olur.


Kan vermek, kandaki yağ oranının azalmasına sebep olur.

Yorgunluk hissi, baş ağrıları ve tansiyon belirtileri kan verilmesiyle azalır.

Üretilen yeni hücreler ile vücudun hastalıklara karşı direnci artar.


Düzenli kan verilmesi kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını %90’ a varan oranlarda azaltır.


Kan verildiğinde her sefer kan grubu tayini, kan sayımı ve kanda bulaşıcı hastalıkların olup olmadığının tespiti yapılır. Bu şekilde kan bağışçısı kendi sağlığı hakkında da bilgi sahibi olmuş olur.

Kan vermek stresi azaltır.


Verilen kanın hayat kurtarabileceği düşüncesi ile kişi başka birine yardım edecek olma duygusuyla kendini daha huzurlu hisseder, psikolojik olarak rahatlar.


Kan verme işi kan bağışı şeklinde gönüllü olarak yapıldığında alınan kan, yapılan testler sonucunda sağlıklı olduğu belirlenmişse başka bir hastaya nakledilmek üzere saklanır. Bu şekilde kan nakli yoluyla hastalık bulaşmasının engellenmesi, toplum sağlığını olumlu etkiler.


Kan vermenin bu faydalarından yararlanmak için, yılda iki defa kan verilmesi tavsiye edilmektedir. Önemli bir sağlık problemi olmayan, 50 kilogramın üzerinde, hemoglobin değerleri normal seviyede olan ve 18-65 yaşları arasında olan herkes kan bağışında bulunabilir.


Kan vermenin zararları, kan vermek kişinin sağlığını tehdit edecek bir eylem değildir. Özellikle toplum olarak kan bağışına önem vermeliyiz. Kana ihtiyacı olan kişiler için kan bağışı oldukça önemlidir. Pek çok kişi kaza veya hastalık sonucu kan bulamadığı için yaşamını yitirmektedir. Kan bağışı hem verilen kişinin sağlığı açısından hem de kan verenin sağlığı açısından önemlidir. Her sağlıklı kişinin yılda en az iki kere kan vermesi sağlık açısından çok faydalıdır. kan vermek kişiler de kan hücrelerinin yenilenmesi adına önem arz etmekte ve sağlık bir vücut yapısına sahip olabilmek için yarar sağlamaktadır.


Kan vermenin zararlarına göz attığımız da kişinin sağlığı eğer el verişli ise her hangi bir zararı olmadığı görülmektedir. Özellikle sağlıklı kişilerden alınan kan ihtiyaç sahiplerine verilebiliyor. Ancak sağlık sorunu hepatit ve AİDS gibi bulaşıcı hastalıkları olan kişilerden alınan kan sadece kişinin sağlığı açısından önemlidir. Her hangi bir şekilde başka kişilere verilmemektedir. Hasta olan kişilerden kan alınması hücrelerin yenilenmesi ve vücudun taze kan pompalaması için gerek görülmektedir.

50 kilonun üzerinde olan ve yaşları 18 ile 65 arası olan her sağlıklı kişi kan verebilir. Kan vermek çok uzun süren bir eylem değildir ve sadece kayıt, muayene ve kan verme ile kişinin sadece yarım saatini almaktadır. Ardından kan bağışında buluna kişiye şekerli meyve suları veya tatlı gıdalar verilip kan şekerinin düşmemesi sağlanır. Böylelikle kişi yarım saatin ardından normal yaşantısına dönebilir ve bir kişiyi de yaşam şansı verebilir.
 
Geri
Üst