Uzman SühaN
Administrator
Kamkatın faydaları nelerdir?
Limon, portakal, bergamot gibi turunçgil familyasından olup, diğer turunçgillerden farklı olarak Rize’de daha iyi yetiştirilen kamkat, kabuğuyla yenen bir meyvedir. Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçiminde bir bitkidir. Bilimsel adı Citrus fortunella olan bitki, Çin’de altın portakal olarak adlandırılmış, dünya genelinde ise kumquat veya komquot adıyla bilinmektedir.
Kamkatın şekli limon gibi, rengi portakal gibidir. Kokusu bergamotu andırmaktadır. Elde tutulduğunda, kokusu uzun süre elden gitmemektedir. Oldukça tatlı bir meyvedir.
Kamkat temmuz ayı sonlarında çiçek açar. Meyveleri iri zeytin büyüklüğündedir ve nisan – mayıs aylarında yeme olgunluğuna ulaşır. Nisan – mayıs aylarında hasat yapılmadığı takdirde, meyveler bir yıl bitki üzerinde kalabilir ve lezzeti de değişmez. Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlıdır.
kamkatDoğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren bu bitki, 19. yüzyılda Avrupa ve kuzey Amerika pazarına girmiştir. Dünya genelinde Çin, Japonya, Amerika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemize ilk olarak, 50-60 yıl önce Batum’dan Rize’ye gelmiştir. Çeşitli bölgelerde yetiştiriciliği denense de, en iyi verim Rize ilinde alınmıştır.
Diğer turunçgiller gibi kamkat da C vitamini bakımından zengindir. Kabuğu ile birlikte yenildiğinde vücudu dinçleştirmekte, sindirimi kolaylaştırmakta ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenmektedir. Kanı temizlemekte ve kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Damar sertliğine ve damar tıkanıklığına iyi gelmektedir. C vitamini bakımından zengin olduğundan dolayı, grip, nezle, soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
Kamkat yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf, kolay hastalanan kişilerin bolca tüketmesi tavsiye edilir. Kalsiyum içeriğinin yüksek olması sayesinde, kemik ve dişlerin sağlam yapıda olmasını sağlar. İçeriğindeki A, B1, B2 ve B3 vitaminleri vasıtasıyla sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Besin zehirlenmelerine ve böcek ısırıklarına karşı da etkilidir. İyi bir idrar söktürücüdür. Sivilce ve nasırın azaltılmasında kullanılmaktadır. Mide bulantısı ve baş dönmesini giderme yönünde etkileri olduğu söylenmektedir.
Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Kabuğuyla birlikte salatalara doğranılarak da tüketilebilir.
Kamkatın şekli limon gibi, rengi portakal gibidir. Kokusu bergamotu andırmaktadır. Elde tutulduğunda, kokusu uzun süre elden gitmemektedir. Oldukça tatlı bir meyvedir.
Kamkat temmuz ayı sonlarında çiçek açar. Meyveleri iri zeytin büyüklüğündedir ve nisan – mayıs aylarında yeme olgunluğuna ulaşır. Nisan – mayıs aylarında hasat yapılmadığı takdirde, meyveler bir yıl bitki üzerinde kalabilir ve lezzeti de değişmez. Meyve kısmı asitli, kabuk kısmı tatlıdır.
kamkatDoğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren bu bitki, 19. yüzyılda Avrupa ve kuzey Amerika pazarına girmiştir. Dünya genelinde Çin, Japonya, Amerika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ülkemize ilk olarak, 50-60 yıl önce Batum’dan Rize’ye gelmiştir. Çeşitli bölgelerde yetiştiriciliği denense de, en iyi verim Rize ilinde alınmıştır.
Diğer turunçgiller gibi kamkat da C vitamini bakımından zengindir. Kabuğu ile birlikte yenildiğinde vücudu dinçleştirmekte, sindirimi kolaylaştırmakta ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi geldiği söylenmektedir. Kanı temizlemekte ve kan dolaşımını kolaylaştırmaktadır. Damar sertliğine ve damar tıkanıklığına iyi gelmektedir. C vitamini bakımından zengin olduğundan dolayı, grip, nezle, soğuk algınlığı, öksürük gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
Kamkat yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu nedenle bağışıklık sistemi zayıf, kolay hastalanan kişilerin bolca tüketmesi tavsiye edilir. Kalsiyum içeriğinin yüksek olması sayesinde, kemik ve dişlerin sağlam yapıda olmasını sağlar. İçeriğindeki A, B1, B2 ve B3 vitaminleri vasıtasıyla sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Besin zehirlenmelerine ve böcek ısırıklarına karşı da etkilidir. İyi bir idrar söktürücüdür. Sivilce ve nasırın azaltılmasında kullanılmaktadır. Mide bulantısı ve baş dönmesini giderme yönünde etkileri olduğu söylenmektedir.
Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır. Kabuğuyla birlikte salatalara doğranılarak da tüketilebilir.