Kalsiyum nedir faydaları nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Kalsiyum nedir faydaları nelerdir?
Kalsiyum, insanlar da dahil olmak üzere canlı organizmalar için gerekli olan kimyasal bir elementtir.Kalsiyumun kimyasal sembolü Ca dır. Pek çok gıdada bulunur.Kemik sağlığı söz konusu olduğunda kalsiyum belki de en önemli besindir. Kemiklerin ömür boyu garantisi yoktur. Sürekli bakıma ihtiyaçları vardır ya da zayıflatabilir ve kırılabilirler.Bu yüzden yeteri miktarda kalsiyum almak önemlidir. Bu makale ; kalsiyum,kalsiyum nedir,kalsiyum nelerde bulunur,kalsiyumun faydaları gibi bilgilere değinmektedir.





İnsanlarda, kalsiyum en zengin mineraldir.Kalsiyumun neredeyse tamamı iskelette bulunur ve geri kalanı dişlerde, kan plazmasında, vücudun yumuşak dokularında ve hücre dışı sıvıda bulunur.Vücuttaki kalsiyumun başlıca rolü iskelete yapısal güç sağlamaktır.Kandaki kalsiyum, kas kasılması, sinir impuls sinyali, hormon sinyali verme ve kan pıhtılaştırması gibi anahtar bedensel işlemlerin önemli bir regülatörüdür.Kalsiyum vücut tarafından üretilmediğinden diyetten alınması gerekir. Diyette kalsiyumun ana kaynakları süt, süt ürünleri ve yenilebilir kemikli balıklar (örneğin sardalya ve hamsi), fasulye, tofu, ıspanak, su teresi ve brokoli gibi diğer kalsiyum açısından zengin besinlerdir.

Kalsiyum nedir?

Kalsiyum, vücuttaki en bol mineral olup, esasen kemiklerde ve dişlerde bulunur. İyi bir kemik sağlığı, etkili sinir ve kas fonksiyonu ve genel kardiyovasküler sağlık için optimal miktarlarda gerekli olan temel bir besinsel unsurdur.Dünya kabuğunun yaklaşık yüzde üçünü oluşturur ve çoğu hayvanın ve bitkinin temel bir bileşenidir. Kemiklerimiz vücudun kalsiyumu için bir saklama alanı olarak hizmet ederek, bu minerali kalp ve diğer organlar tarafından kullanılmak üzere kan dolaşımına sunar.

Bazı kalsiyum eksikliği işaretleri nelerdir?

Kalsiyumun, çoğunlukla güçlü kemik ve dişlerin oluşması ve korunmasında önemli rolü vardır.Kalsiyum eksikliği semptomları (hipokalsemi olarak da bilinir) parmaklarda hafif uyuşma veya karıncalanma, kas krampları, uyuşukluk ve iştahsızlıktan zihinsel konfüzyon, iskelet bozuklukları, dermatit ve bebeklerde gecikmiş gelişme gibi daha ağır seyrelere kadar değişir. Osteoporoz ve raşitizm gibi hastalıklar da bir eksiklikle ilişkilidir.D vitamini seviyeleri optimal ise, çoğu yetişkin günlük kalsiyum ihtiyaçlarını, çok çeşitli kalsiyumdan zengin gıdalar içeren çeşitli bir diyetle karşılayabilmelidir.

Kalsiyum hayati bir mineraldir. Vücudunuz bunu güçlü kemikler ve dişler oluşturmak için kullanır. Kalbin ve diğer kasların düzgün çalışabilmesi için kalsiyuma da ihtiyaç vardır. Yeterli miktarda kalsiyum almadığınızda, osteoporoz, osteopeni ve kalsiyum eksikliği hastalığı (hipokalsemi) gibi bozuklukları geliştirme riskinizi artırırsınız. Yeterli miktarda kalsiyum alamayan çocuklar potansiyel yetişkinlik boylarına kadar büyüyemezler.

Kadınlar, orta yaştan başlayarak, kalsiyum alımını erkeklerden daha erken yaşam koşullarında artırmak zorundadırlar. Gerekli kalsiyum gereksinimini karşılamak, kadınlarda menopoz dönemi için önemldir.
Menopozdaki kadınlar, osteoporoz ve kalsiyum eksikliği riskini azaltmak için kalsiyum alımını artırmalıdır. Menopoz dönemindeki östrojen hormonundaki azalma, kadının kemiklerinin daha çabuk inceltilmesine neden olur.



Aşağıdaki gıdalar ve içecekler zengin kalsiyum kaynaklarıdır:

Süt
Peynir
yoğurt
Fıstık ve tohumlar, antepfıstığı, susam, badem, fındık dahil
Fasulye
incir
Brokoli
ıspanak
soya peyniri
Karahindiba yaprakları
Birçok tahkim edilmiş tahıl gevreği
Soya sütü ve çeşitli meyve suları da dahil olmak üzere pek çok kuvvetlendirilmiş içecekler
Ezilmiş yumurta kabukları - toz haline getirilebilirler ve yiyeceklere ve içeceklere ilave edilebilirler
Bazı koyu yeşil sebzeler, vücudun kalsiyumu emme kabiliyetini düşüren yüksek oksalik asit seviyeleri içerebilir.

Kalsiyum eksikliği

Kalsiyum eksikliği kemik sağlığının kötü olmasına yol açar ve kalsiyum alımının yetersizliği, kötü kalsiyum emilimi veya fazladan kalsiyum kaybı nedeniyle kemik mineralizasyonunu azaltabilir. Osteoporoz ve raşitizm gibi kemik koşulları, kalsiyumun bağırsak emilimini bozan ve sonuçta düşük oranda kemik mineralizasyonuna yol açan bir D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Bu nedenle kemikler yumuşak, esnek ve deformiteye eğilimli hale gelir.

Bir ömür boyu sağlıklı kemik için:

Her gün üç porsiyon az yağlı veya yağsız süt veya diğer süt ürünleri tüketin.
Sütü tüketmezseniz veya tüketemiyorsanız, kalsiyum katkılı gıdalardan ve içeceklerden diyetinize kalsiyum ilave edin.
Yürüyüş, koşu veya ağırlık eğitimi gibi ağırlık taşıma egzersizleriyle fiziksel olarak aktif olun.

Bu nedenle yediğimiz yiyeceklerden kalsiyum almaya çalışmak önemlidir. Vücudumuzun ihtiyaçları için yeterli miktarda kalsiyum alamadığımız zaman, kemikler zayıflar.Doktorunuz kalsiyum eksikliğinden şüpheleniyorsa kan kalsiyum düzeyinizi kontrol etmek için bir kan örneği alacaktır. Doktorunuz toplam kalsiyum seviyenizi ve albümin seviyenizi ölçer. Albumin, kalsiyuma bağlanan ve kandan geçen bir proteindir. Kanınızdaki düşük kalsiyum seviyelerinin devam etmesi, kalsiyum eksikliği hastalığının teşhisini doğrulayabilir.
 
Kalsiyum vücudunuzdaki en çok bulunan mineraldir. Güçlü kemikler ve dişler için vücudumuzun kalsiyuma ihtiyacı vardır.İhtiyacınız olan tüm kalsiyumu, çeşitli ve dengeli bir diyetle almanız gerekir. Kalsiyum eksikliği, çocuklarda raşitizm , osteomalazi veya ileri yaşta osteoporoz diye bir duruma neden olabilir . Kalsiyumun önemli işlevleri vardır. Kemiklerin ve dişlerin oluşmasına yardımcı olur, kalp kasıda olmak üzere kas kasılmalarını düzenler ve kanın normal pıhtılaşmasını sağlar.Süt, peynir ve diğer süt ürünleri yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ve balık kalsiyum kaynaklarıdır. İhtiyacınız olan kalsiyum için bu besinleri tüketin. Kemik diş ve genel sağlığınız için kalsiyumu diyetinize dahil edin.