Kalp yetmezliği nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kalp yetmezliği nedenleri ve tedavisi
Kalp yetmezliği çok yaygın bir durumdur.Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda kan pompalamadığı bir durumdur.Kalp yetmezliği, yeterli miktarda kan pompalanamayan kalbin yetersizliği ile karakterizedir. Yeterli kan akışı olmadan, tüm ana vücut işlevleri bozulur. Kalp yetmezliği, kalbinizi zayıflatan bir durum ya da semptomlar topluluğudur.Bu makale ; kalp yetmezliği,kalp yetmezliği nedir,kalp yetmezliği nedenleri,kalp yetmezliği belirtileri,kalp yetmezliği tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.

kalp yetmezliği.jpg



Kalp yetmezliği , kalp kasının vücudun her tarafına yeterli miktarda kan pompalamadığı bir durumdur.Kalbin pompalama kabiliyetini etkileyen çeşitli hastalıklar vardır.Kalp yetmezliği, vücudun dokularındaki aşırı sıvı birikimi nedeniyle bulgu ve semptomlara neden olur.Akut kalp yetmezliğinde semptomlar aniden belirir ancak oldukça hızlı bir şekilde gider. Bu durum genellikle kalp krizinden sonra ortaya çıkar. Ayrıca, kalpteki kan akışını kontrol eden kalp valfleri ile ilgili bir sorunun sonucu olabilir.Bununla birlikte, kronik kalp yetmezliğinde, semptomlar sürekli olup zaman içinde gelişme göstermez. Kalp yetmezliği vakalarının büyük çoğunluğu kroniktir.Kalp yetmezliği tedaviyi gerektiren ciddi tıbbi bir durumdur. Erken tedavi, daha az komplikasyon ile uzun vadeli iyileşme şansınızı arttırır. Kalp yetmezliği belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği belirtileri şunları içerebilir:

Aşırı yorgunluk
Ani kilo alma
Iştah kaybı
Sürekli öksürük
Düzensiz nabız
kalp çarpıntısı
Karın şişliği
nefes darlığı
Bacak ve ayak bileği şişmesi

Kalp Yetmezliğine Ne Neden Olur?

Kalp yetmezliği çoğu kez başka bir hastalık veya hastalıkla ilgilidir. Kalp yetmezliğinin en yaygın nedeni, kalbe kan ve oksijen sağlayan arterlerin daralmasına neden olan bir bozukluk olan koroner arter hastalığıdır . Kalp yetmezliği geliştirme riskinizi artırabilecek diğer koşullar şunları içerir:

Kalbi kası güçsüzleştirecek kalp kası bozukluğu olan kardiyomiyopati
Doğuştan kalp kusuru
kalp krizi
Kalp kapak hastalığı
Belirli aritmiler veya düzensiz kalp ritimleri
yüksek tansiyon
Amfizem , akciğer hastalığı
diyabet
Aşırı aktif veya az aktif tiroid
HIV
AIDS
Alyuvarların eksikliği olan şiddetli anemi formları
Kemoterapi gibi bazı kanser tedavileri
Uyuşturucu veya alkol kullanımı

Sol-Taraf Kalp Yetmezliği

Sol kalp yetmezliği en yaygın kalp yetmezliği türüdür. Sol kalp ventrikülü kalbinizin sol alt tarafında bulunur. Bu alan oksijen açısından zengin kanları vücudunuzun geri kalanına pompalar. Sol kalp yetmezliği sol ventrikül etkili bir şekilde pompalanmadığında oluşur. Bu, vücudunuzun oksijen bakımından zengin kan almasını önler. Kan akciğerlerinize yedeklenir, bunun sonucunda nefes darlığı ve sıvı birikimi oluşur.

Sağ Taraf Kalp Yetmezliği

Sağ kalp ventrikülü, oksijen toplamak için akciğerlerinize kan pompalamaktan sorumludur. Sağ kalp yetmezliği, kalbinizin sağ tarafı etkin bir şekilde işini gerçekleştiremediğinde gerçekleşir. Genellikle sol kalp yetmezliği ile tetiklenir. Sol kalp yetmezliğinden kaynaklanan akciğerlerdeki kan birikimi, sağ ventrikülün daha zor çalışmasını sağlar. Bu, kalbin sağ tarafını zorlayabilir ve başarısız olmasına neden olabilir. Sağ kalp yetmezliği aynı zamanda akciğer hastalığı gibi diğer durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Kalp yetmezliği ayrıca diyastolik veya sistolik olarak sınıflandırılır.

Diyastolik Kalp Yetmezliği

Diyastolik kalp yetmezliği, kalp kası normalden sert olduğunda ortaya çıkar. Kalp rahatsızlığından kaynaklanan sertlik, kalbin kolayca kanla doldurulmadığı anlamına gelir. Buna diyastolik işlev bozukluğu denir. Vücudunuzdaki organların geri kalan kısmına kan akışının eksikliğine neden olur. Diyastolik kalp yetmezliği kadınlarda erkeklerden daha sıktır.

Sistolik Kalp Yetmezliği

Sistolik kalp yetmezliği, kalp kası sözleşme yapma kabiliyetini kaybettiğinde ortaya çıkar. Kalbin kasılmaları, oksijen açısından zengin kanları vücuda pompalamak için gereklidir. Bu problem sistolik disfonksiyon olarak bilinir ve genellikle kalp zayıfladığında ve büyüdüğünde ortaya çıkar. Sistolik kalp yetmezliği erkeklerde kadınlardan daha sıktır.

Kalp sol veya sağ taraflarında diyastolik ve sistolik kalp yetmezliği olabilir. Kalbin her iki tarafında da gerçekleşebilir.

Kalp yetmezliği tedavisi

Kalp yetmezliğinin tedavisi durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Erken tedavi, semptomları oldukça hızlı bir şekilde ekarte edeblir, ancak her üç altı ayda bir düzenli testler yaptırmalısınız. Tedavinin asıl amacı ömrünüzü uzatmaktır.Kalp yetmezliği tedavisi, semptomları mümkün olduğunca uzun süre kontrol etmeyi ve durumun ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar.Yaşam tarzı değişiklikleri , sağlıklı bir diyet , düzenli egzersiz yapma ve sigara içmeyi bırakma hastalığı önlemede etkilidir. Kalp yetmezliğinin erken safhaları, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak ve durumunuzun daha da kötüleşmesini önlemek için ilaçlarla tedavi edilebilir.Kalp yetmezliği olan bazı insanlar koroner baypas ameliyatı gibi cerrahiye ihtiyaç duyabilir.
 
Konjestif kalp yetmezliği kalp kaslarınızın pompalama gücünü etkileyen kronik ilerleyici bir durumdur. Çoğunlukla basitçe kalp yetmezliği olarak adlandırılır. Kalp pompalama gücü normalden zayıf olur. Kişi kalbinin hiç atmadığını sanabilir. Hava açlığı hissedebilir. Dudakları morarabilir. Kalp yetmezliği kişide çabuk yorulma tükenmişlik hissi yaratabilir. Kalp yetmezliğinde tedavi altta yatan nedene bağlı olucaktır. Tedavinin yanısıra yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarınada dikkat etmek gerekir.
 
Bende kalp hastasıyım. Sıcak havalarda dışarı çıkmak benim için işkence. Çok çabuk yoruluyorum. Strese maruz kaldığım zaman hastalığım beni bayağı zorluyor. Normalde beloc hap kullanıyorum ama eskisi gibi fayda etmiyor sanırım hastalığım ilerlemiş. Uzun zamandır kontrole gitmiyorum. Konu içinde yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da doktora görünün yoksa rahatsızlık ilerleyebilir.
 
Herhangi bir kalp yetmezliği semptomunuz olmayabilir veya semptomlar hafif ila şiddetli olabilir. Belirtiler sabit veya gelip gidebilir.Doktorunuz size belirtileriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında birçok soru soracaktır. Kalp yetmezliğine (koroner arter hastalığı, angina, diyabet , kalp kapakçıkları hastalığı ve yüksek tansiyon gibi) neden olabilecek herhangi bir rahatsızlığınız sorulacaktır . Doktorunuz kalp yetmezliğinizin sebebini ve şiddetini belirlemek için başka testlerde isteyecektir.Kan testleri, böbrek ve tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek ve kolesterol düzeylerini ve anemi varlığını kontrol etmek için kullanılır. Ekokardiyogram. Bu test, kalbin hareketini, yapısını ve işlevini gösteren bir ultrasonografidir .Kalp yetmezliği için tedavi seçeneği bulunmaktadır. İlaçlarınızı ve yaşam biçiminizi sıkı bir şekilde kontrol etmek, dikkatli gözlem ile birleşince hastalığı bertaraf edebilir.
 
Geri
Üst