Kalp sağlığını korumak için nasıl beslenmeliyiz ?

Uzman SühaN

Administrator
Kalp sağlığını korumak için nasıl beslenmeliyiz ?
Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı, kardiyovasküler hastalıklarla mücadele etmek için en iyi silahınızdır.Kalp hastalığı tüm dünyadaki ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır . Doğru bir kalori ile sağlıklı bir diyet yemek kalbinize iyi bakmanın iyi bir yoludur . Uzmanlar kalp sağlığını korumak için ; meyveler ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve fındık açısından zengin bir diyet önermektedir.Egzersiz eksikliği, zayıf bir diyet ve diğer sağlıksız alışkanlıklar kalp sağlığınızı bozabilir. Sağlığınızı ve kan damarlarınızı korumak için atabileceğiniz pek çok adım vardır. Sigaradan kaçınmak , sağlıkısız besinlerden uak durmak bunlardan bir kaçıdır. Diyet, kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Makalemizin devamında kalp sağlığını korumak için nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.





kalp sağlığı.png





Kalp sağlığı sorunları arasında koroner kalp hastalığı, anormal kalp ritmi (aritmi), kalp kapakçık hastalığı, aort anevrizması ve aort kapak problemleri gibi kardiyomiyopati ve aort problemleri sayılabilir. Kalbiniz, beyniniz de dahil olmak üzere vücudunuzun her yerine damarlardan kan pompalar. Kan damarlarında hasar, kalp hastalığı, inme ve bunama gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı sağlık koşulları ve sağlıksız alışkanlıklar kan damarlarına zarar verebilir, kalbinizi ve beyninizde ciddi hasarlara yol açabilir. Kalbinizi sağlıklı tutarak, inme ve bunama gibi beyin problemleri riskinizi de azaltırsınız. Bolca sebze, meyve, kepekli tahıl ve az yağlı süt ürünlerini yiyin ve her hafta omega-3 yağ asitleri (somon gibi) açısından zengin deniz ürünleri tüketin. Alkol tüketimide kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Çok fazla alkol kullanmak, kan basıncını arttırır, bu da felce yol açabilir ve bazı kalp hastalıkları riskini artırabilir. Sigara içmek kan damarlarına zarar verir ve kanın pıhtılaşma olasılığını artırır, bu da kalp hastalığına ve felce yol açabilir. Kalp sağlığınızı korumak için bu zararlı alışkanlıklardan uzak durun.Diyabet, kan damarlarına ve sinirlere zarar verebilecek yüksek kan şekerine neden olur. Bu hasar kalp hastalığı, felç ve demans riskini artırır.




Kalbiniz için iyi olan yiyecekler



Somon, ton balığı, uskumru, ringa balığı ve alabalık gibi omega-3'lerden yüksek balık yiyin .

Bir avuç kuru yemiş fındık,fıstık badem vs gibi açlığı giderdiği gibi kalp sağlığınızda koruyacaktır.

Meyveler , sağlıklı besleyici ve çözünebilir liflerle doludur.( yaban mersini, çilek, kızılcık veya ahududu )

Keten tohumu , kalp sağlığını artırmak için omega-3 yağ asitleri, lif ve fitotojenler içerir.

B vitamini açısından zengin besinleri tüketin

Bitter çikolata kalp sağlığınız için iyidir, ancak en az % 70 kakao olduğundan emin olun .




Somon gibi yağlı balıklar, kalp için son derece iyi olan omega 3 yağ asitlerinde yüksektir. Ayrıca, düzensiz kalp atışı riskini ve arterlerdeki plak oluşumunu da azalttığı gösterilmiştir. Uskumru ve ton balığı gibi diğer yağlı balıklar da yüksek oranda omega 3 yağ asitleri nedeniyle kalp için iyidir. Sardalya ve uskumru gibi somon ve diğer yağlı balıklar, kalp-sağlıklı gıdaların süper starlarıdır. Bunun nedeni, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve ateroskleroz (arterlerde plak birikimi ) riskini azaltmak ve trigliseridleri azaltmak için yapılan çalışmalarda gösterilen çok miktarda omega-3 yağ asitleri içermeleridir . Yaban mersini kalp sağlığını destekleyen çok faydalı bir meyvedir. Sadece yaban mersini değil, aynı zamanda çilek ve diğer meyveler de kalp sağlığını korumaktadır.


Avokado, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmada yardımcı olduğu için vücut için iyi olan tekli doymamış yağ oranından yüksektir. Kalbi ve vücudu sağlıklı tutmaya yardımcı olan potasyum ve antioksidan içeriğinede sahiptir.Avokado, zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir , ayrıca kalbi (ve vücudunuzun diğer bölgelerini) korumak için antioksidanlar olarak çalışan vitaminler ve fitokimyasallarla yüklüdür. Yeşil yapraklı sebzeler vitaminler, mineraller ve lif bakımından zengindir, ayrıca kalorileri düşüktür. Yeşil yapraklı sebzeler kalp dostudur. Ceviz, fıstık, antepfıstığı ve badem gibi kuru yemişler vücut için iyi olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlarla doldurulur. Ayrıca kalbe iyi gelen ve kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olan E vitamini içerirler. Domates, kötü kolesterolden kurtulmaya yardımcı olan bir antioksidan olan mükemmel bir likopen kaynağıdır. Likopen, kan damarlarını açık tutmak ve böylece kalp krizi riskini azaltmak için de gereklidir.

Zeytinyağı, LDL kolesterol seviyenizi düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltır . Kolesterolü düşüren ve ayrıca kan şekeri seviyelerini içeren tekli doymamış yağlar içerir. . Zeytinyağı, hem kolesterol hem de kan şekeri seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilecek tekli doymamış yağların iyi bir kaynağıdır. Yeşil çay , vücudu genç ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan, yüksek seviyelerde antioksidanlara sahiptir. Kepekli tahıllar, kalbin sağlıklı ve düşük LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerini korumaya yardımcı olacak vitamin, mineral ve lif sağlar . Kalp sağlığınızı korumak için diyetinize tam tahılları dahil edin.



Uyku , kalbinizi sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. Eğer yeterince uyumuyorsanız, yaşınız veya diğer sağlık alışkanlıklarınız ne olursa olsun kardiyovasküler hastalık için daha yüksek risk altında olabilirsiniz. Diş sağlığı , kalbin de dahil olmak üzere genel sağlığın iyi bir göstergesidir, çünkü periodontal (diş eti) hastalığı olan kişiler genellikle kalp hastalığı için aynı risk faktörlerine sahiptir. Ağız hijyeninize dikkat ederek kalp hastalıklarından korunabilirsiniz. Egzeriz sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak sizi olası kalp problemlerinden koruyacaktır.Düzenli fiziksel aktivite, kilonuzu korumanıza, kaybettiğiniz kiloları korumaya ve fiziksel ve kardiyovasküler uygunluğa ulaşmanıza yardımcı olabilir. Diyetinizde kalp hastalığından korunmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz belirli değişiklikler vardır. Daha az tuz tüketin: Tuz alımınızın azaltılması kan basıncınız için iyidir. Sağlıksız yağları sağlıklı yağlarla değiştirin : Doymuş ve trans yağları doymamış yağlarla değiştirmek kalp hastalığınızın riskini azaltabilir.



Sağlıklı beslenme şekilleri çeşitli sağlıklı protein kaynaklarını içerir. Buna balık ve deniz ürünleri, yumurta, yağsız et ve kümes hayvanları, baklagiller, fındık ve tohumlar dahildir.Bu gıdalar, proteinler, demir, çinko ve vitaminler, özellikle de B vitamini grubu gibi iyi bir makro ve mikro besin kaynağıdır.Tuzsuz fındık ve tohumlar, diyetlerimize doymamış yağlara (omega-3 ve omega-6) katkıda bulunur. Bunlar fındık ve keten tohumu, chia veya tahin ve avokado içerir. Aynı şey, zeytin, kanola, yer fıstığı, ayçiçeği, soya fasulyesi, pirinç kepeği, susam ve aspir gibi bitkilerden veya tohumlardan yapılan yemeklik yağlar için de geçerlidir.Diyet antioksidanları, folat, magnezyum ve gıdalardaki diğer maddeler kan damarlarının işleyişini iyileştirebilir ve ayrıca tansiyonu azaltabilir.Diyet, kalp hastalığını önlemenin ve yönetmenin anahtarıdır. Kalp sağlığınızı korumak için beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin.




Kepekli tahıllar


Kepekli tahıllar, kan basıncını ve kalp sağlığını düzenleyici rol oynayan iyi lif ve diğer besin kaynaklarıdır.


Somon


Somon, aritmi (düzensiz kalp atışı) ve ateroskleroz (atardamarlarda plak birikimi) riskini azalttığı ve trigliseritleri azalttığı görülen omega-3 yağ asitleri içerir.


Yaban mersini


Yaban mersini kan damarlarının daha iyi işlev görmesine ve daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir


Yulaf


Yulaf ezmesi, kolesterolü azaltabilen çözünür lifte yüksektir.


Fasulye


Fasulyeyi düzenli olarak yemek kalp sağlığınızı korur.


Domates


PotasyumdaN yüksek ve antioksidan likopen için iyi bir kaynaktır. Kalp krizini önler


Turunçgiller


Flavonoidlere sahiptir, bu da kolesterolü düşürür ve arterlerin tıkanmasını engeller.


Bitter çikolata


Koyu çikolata polifenoller denilen flavonoidleri içerir. Kalp sağlığını koruyan bir besindir


Diğer meyveler


Meyveler, sağlıklı kan damarlarını, kan basıncını, kolesterolü ve kalp dokusunu korumak için serbest radikallerle savaşan çok sayıda antioksidan içerir.


Yeşil çay


Yeşil çay içmek hızlı bir şekilde kan damarlarını kaplayan hücrelerin sağlığını iyileştirir ve kişinin kalp hastalığı riskini azaltmasına yardımcı olur.



Brokoli, Lahana ve Ispanak


Yeşil sebzeler kalbinize ekstra bir destek verebilir. Bunlar, antioksidanlar olarak hareket eden ve vücudunuzu potansiyel olarak zararlı bileşiklerden arındırılmış karotenoidlerde yüksektir.



Sağlıklı bir yaşam tarzı, sağlıklı beslenmeyi, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumayı, düzenli fiziksel aktivitenin keyfini çıkarmayı ve sigara içmemeyi içerir . Kalp sağlığınızı desteklemek için yiyebileceğiniz bir çok besin vardır. Önemli olan beslenirken çeşitliliğe önem göstermektir. Ayrıca organik besinleri tercih etmek gerekir.Sağlıklı bir beslenme şekli ve doğru miktarları takip ederek sağlığınızı desteklemek için ihtiyacınız olan tüm besinleri almanızı sağlayacaktır.yaşamınıza diyetin ötesinde yıllar katmanıza yardımcı olabilecek diğer faktörler:




Sigara içmemek

Sağlıklı bir kiloyu korumak

Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak

Kan basıncını yönetmek

Kolesterolü ve kan şekerini veya glikozu sağlıklı seviyelerde tutmak






Kalp sağlıklı beslenme, zamanla düzenli olarak seçilen yiyeceklerin bir kombinasyonuna dayanır.Bol miktarda yemek yiyor olabilirsiniz, ancak vücudunuz sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu besinleri almayabilir. Besin yönünden zengin besinler mineraller, proteinler, kepekli tahıllar ve diğer besin maddelerine sahiptir, ancak kalorilerde daha düşüktür. Sağlıklı bir yaşam tarzı sağlıklı bir beslenme planını takip ederek, sağlıklı bir kiloyu, düzenli fiziksel aktiviteyi, sigarayı bırakmayı ve stresi yönetmeyi sürdürmek , kalp hastalığı riskinizi azaltabilir ve mevcut kalp hastalığınızın kötüleşmesini önleyebilir. Yaşam boyunca sağlıklı bir beslenme şekli izleyin. Çeşitliliğe, besin yoğunluğuna ve miktarına odaklanın. Daha sağlıklı yiyecek ve içecek seçeneklerine geçiş yapın.. Kalp hastalığı için yüksek risk altındaysanız veya zaten kalp hastalığınız varsa, önceliğiniz bir hekime görünmek olmalıdır.
 
Geri
Üst