Kalp hastalığı teşhis ve tedavi

Uzman SühaN

Administrator
Kalp hastalığı teşhis ve tedavi
Soğuk hava ile karşılaşan, kalp damarları tıkalı olan hastalarda göğüs ağrısı sıklıkla görülür. Soğuk damarlarda kasılmaya neden olarak tansiyonda düşmeye ve ayrıca pıhtı oluşumunda artmaya neden olur. Bu nedenle soğuk kış günlerinde kalp krizi geçirme ihtimali daha fazladır. Bunlara ek olarak dışarı çıkamayıp daha çok ev içinde kalmak, stres, güneş yetersizliği nedeni ile D vitamini azalması ve günlerin kısa olması kışın kalp problemlerinin daha fazla olmasında etkilidir.



Kalp hastaları sokağa çıktıklarında ne gibi önlemler almalı?
Kışın sokağa çıkan kalp hastaları için en önemli husus onları sıcak tutacak şeyler giymeleridir. Sizi sıcak tutacak şey kalın giyinmeniz değil kat kat giyinmenizdir. Pamuklu giyecekleri tercih edin. Giydiğiniz elbiseler arasında kalan hava iyi bir sıcaklık yalıtımı sağlayacaktır. Ayrıca mutlaka şapka veya atkı kullanın. Soğuk havayı solumamak için atkınızı ağız ve burnunuzu saracak şekilde takın. Kulaklarınızı korumayı ihmal etmeyin. En çabuk soğuyan el ve ayaklarınızın da sıcak kalmasını sağlayın. Yün eldiven, kalın bir çorap ve iyi bir kış ayakkabısını lüks olarak görmeyin.


2.jpg






Kalp hastalarının ani olarak soğuk ortama çıkmaları tehlikeyi artırır. Bu nedenle yavaş ve kontrollü bir şekilde sokağa çıkmalıdır. Özellikle soğuk havada efor sarf etmek (örneğin spor yapmak, ağır yük taşımak, kar küremek, kalın karda yürümek gibi) çok kontrollü olmalıdır. Her zaman için bu aktivitelere yavaş bir şekilde başlanmalıdır. Zaten soğuğun kendisinin kalbimiz için bir stres kaynağı olduğu unutulmamalıdır.

Dışarı çıkmadan önce veya dışarıda alkol tüketmeyin. Alkol ilk önce kan damarlarında genişlemeye neden olarak sıcaklık hissi verse de daha sonra iç organlardan sıcaklık çalmaya başlayarak vücut sıcaklığında daha hızlı bir düşüşe neden olur. Ayrıca sokağa çıkmadan önce ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmak gerekir.

“ Kalp hastalarının kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması da önem taşıyor”

Kış aylarında kanda savunma hücreleri ve maddeleri (beyaz küre ve antikorlar) azalmaktadır. Kış aylarında kalp hastalarını bekleyen en önemli tehlikelerden biri de araya giren solunum sistemi enfeksiyonlarıdır. Ateşin yükselmesi ve enfeksiyon durumu kalbin daha fazla çalışmasına ve oksijen tüketmesine neden olacaktır. Kalp yetmezliği olanlarda yetmezliği tetikleyecektir. Bu nedenle enfeksiyonun engellenmesi çok önemlidir. Bunun için soğuktan korunmak başta gelmektedir.

Kalp hastaları gribe daha kolay yakalanırlar. Bu nedenle her yıl düzenli olarak grip aşısı olmalıdırlar. Grip aşısı olan kalp hastalarında kalp krizi, yetmezliği ve kalp ölüm oranlarında yarı yarıya azalma gözlenmiştir. Ayrıca her yıl 5 yılda bir zatürre (pnömoni) aşısı da yaptırmalıdırlar.

Beslenme de enfeksiyonlardan korunmada çok önemlidir. Özellikle günde en az 2 litre sıvı tüketin. Tuz ve tuzlu yiyecekler ve hayvansal yağlardan uzak durun. İmkânlar dâhilinde her gün bol meyve ve sebze tüketin. Mercimek, pilav, salata, domates, somon, tavuk, yağsız süt ve taze peynir tercih edin. Vücut direncini artırmak ve vücuda gerekli miktarda vitamin ve mineral sağlamak için A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin ve portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri tüketin.

Risk altında olan kişilere öneriler
Kış aylarında aldığınız ilaçlara özellikle dikkat edin. İlaçlarınıza ara vermeyin ve zamanında doktorunuz belirttiği şekilde kullanın. Güneş etkisinin azalması ve günlerin kısa olması duygu dalgalanmalarına ve depresyona neden olabilir. Kış ayının getirdiği mevsimsel depresyona ve duygu değişiklerine karşı önlem alın. İsteksizlik, motivasyon kaybı ve açlık hissine karşı düzenli fizik aktivite, dengeli beslenme ve ailenizle ve arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirerek savaşabilirsiniz. Kalp hastaları için en tehlikeli zaman sabahtır. Sabah aktivitelerini minimumda tutun. Kalbinizin güne yavaş yavaş ısınarak başlaması gerektiğini unutmayın.

En fazla kilo alınan dönemin kış ayları olduğu unutmayın. Diyet ve sağlığınıza bu dönemde daha fazla önem verin. Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durun. Bu ortamların enfeksiyon kaynağı olduğunu unutmayın..
 
Geri
Üst