Kalp hastaları gebeliğe nasıl hazırlanmalı?

Uzman SühaN

Administrator
Kalp hastaları gebeliğe nasıl hazırlanmalı?
Kalp hastalığınız varsa, gebe kalmadan evvel doktorunuz ile görüşmelisiniz. Doktorunuz kalp hastalığınızın ne düzeyde olduğunu önceden belirleyecektir. Dolayısıyla siz hamile kalmadan önce neleri yapmanız ve tedavinizde ne gibi değişikliklerin yapılması gerektiğini zaten belirleyecektir. Ayrıca konuyla ilgili olarak bir kardiyolog veya perinatologa gitmeniz yararlı olabilir.

Kalp hastalıkları için genelde uygulanan bazı tedavi yöntemleri hamilelik süresince kullanılmamaktadır. Koşullara uygun olarak, doktorunuz tedavinin dozunu arttırabilir veya bunun yerine başka bir tedavi uygulayabilir. Ayrıca zatürree ve grip için aşı yapılmasını önerebilir. Lütfen doktorunuzun bir dediğini iki etmeyin…




1.jpg



GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR BU LİNKTE


Gebelik Takibi
Doktorunuz sizi gebeliğiniz boyunca sıkça kontrol etmek isteyecektir. Rutin muayenelerin yanı sıra kilo, tansiyon, kan ve idrar tetkikleri yapılacaktır. Eko-kardiyogram, elektrokardiyogram (EKG) ve eforlu EKG ile kalbinizin durumu değerlendirilecektir.

Doktorunuz, bebeğinizin büyüme ve gelişmesini ultrason ile kontrol edecektir. Ultrason görüntüleri ayrıca bebeğinizin kalbindeki anormallikleri belirlemek açısından önemli olacaktır. Kendinize çok iyi bakmak, bebeğinize iyi bakmak için yapmanız gereken ilk şeydir (bu, zaten çok genel bir ilke değil mi?). Doğum öncesi kontrollerinize düzenli gitmeli, önerilen tedavi yöntemlerini söylendiği gibi uygulamalı ve sigara, alkol ve çeşitli ilaçlardan uzak durmalısınız.

Hamilelik süresince kalbiniz üzerindeki stresi en aza indirmek için şunları yapabilirsiniz:
• Bol bol dinlenin
• Sağlıklı beslenin
• Enfeksiyonu olanlara yaklaşmayın
• Sigara ve alkol kullanmayın
• Stresten uzak durun
Egzersiz konusunda doktorunuza danışmanız gerekecek. Çünkü bazı durumlarda kalbinizi yorabilecek egzersiz ve aktivitelerden uzak durmanız istenecektir.
Bu arada acilen telefona sarılmanız gereken bulguları da hemen sayalım. Nefes güçlüğü, terlemenizin artması, hızlı kilo alımı, kalp çarpıntısı, artan kalp hızı veya ritm bozukluğu, göğüs ağrısı, aşırı sersemlik hissi veya beklenmedik yorgunluk gibi şikayetleriniz gelişmişse hemen doktorunuzu aramalısınız.
 
Geri
Üst