Kahverengi Lekenme neden olur ?

sılam_nisa

Hamiş Melek
Kahverengi Lekenme neden olur ?
Akını gerek rengi gerek yapısı ve gerekse de rengi ile kadında her zaman merak konusu olmuştur. Yazımızın konusunu oluşturan kahverengi vajinal akıntının nedenleri çoğu zaman masum olsa da, bazen tedavi edilmesi gereken bir süreç gerektirebilir. Yetişkin çağdaki ve rahim ile ilgili ciddi bir sorunu olmayan her bayan, her ay yumurta hücresinin üretildiği ve menstrüasyon dönemi denen bir dönem yaşar.


kahverengi leke.jpg




Bu dönemin bazı evrelerinde rahim içi dokuda (Rahim mukozası) yer alan “endometrial hücre” isimli hücreler yenilenme özelliği gösterirler. Yenilenme sürecinde bu hücrelerin eskileri vücuttan atılarak yerine yenileri yapılır. İşte, bu süreç, yani değiş tokuş süreci kadındaki kahverengi vajinal akıntının en büyük nedenleri arasında yer alır.



Vakaların büyük çoğunluğunda, adet dönemindeki kahverengi akıntı, kadının adet döneminin ya başı yada sonunda normal olarak oluşan kanın giderildiği eski kandır. Meydana gelen diğer olguların nedeni ise kahverengi akıntının yapısı ve zamanlaması ile ilgilidir. Lekeler şeklinde meydana gelen kahverengi akıntı kadının yumurtlama döngüsünün bir doğal bir parçası iken akıcı özellikteki bir kahverengi akıntı gebeliğin erken ilk işareti olabilir. Oral kontraseptif hapı kullanan kadında menstruasyon sırasında kahverengi kan akıntı tecrübesi yaşanabilir. Bunun zamanlaması ise ya hap aldıktan hemen sonra veya hapın vücutta atılımında meydana gelebilir. Kadınlarda kahverengi vajinal kanamalı akıntı özellikle ağrı, şişkinlik veya diğer belirtiler eşlik etmesi durumunda polip, servikal erozyon ya da benzeri bir durumdan kuşkulanılmalıdır.
Adet dönemi sürecinde görülen kahverengi lekelenmelerin büyük bir çoğunluğu, vücutta kalarak atılması zaman alan eski kan nedeni ile meydana gelir. Önceki döneminizden kalan kan, adet döneminin başlangıcında kahverengi lekeler halinde belirmeye başlayabilir. Adet döneminin bitimine doğru, adet dönemi bitiyor gibi görünse de kalan eski adet kanı tamamen vücuttan atılamadığı için kahverengi lekeler halinde kanamaya yol açmaktadır. Kadınlarda geciken adet dönemleri de açık yada koyu kahverengi veya koyu kırmızı koyu lekeler yada akıntılara neden olabilir.
Genel olarak kadının yumurtlama zamanı adet döneminin ortaları denk gelir. Bu dönem de de benzer şekilde kahverengi akıntı yada kanama görülebilir. Bir kadın normal adet yerine kahverengi kan görüyorsa, ancak, akış normalden daha hafif ise bu durum özellikle gebeliğin ilk belirtisi olabilir. Cinsel olarak aktif olan ve bu deneyimi yapan kadınlar, gebelik testi yaptırarak bu durumdan emin olmalıdırlar. Eğer bu belirtiler, alt karın bölgesinde keskin bir ağrı ile birleşmişse bu, ektopik gebelik belirtisi olabilir ve en kısa sürede bir doktor ile temasa geçilerek tedavisi sağlanmalıdır.
Kahverengi akıntının bir diğer nedeni ise doğum kontrol haplarıdır ve bu haplar kadın bünyesinde önemli hormonal değişikliklerle neden olabilir ve genellikle adet kanaması sırasında ya da adet dönemi dışında kahverengi akıntıya neden olabilir. Bir kadın oral kontraseptif kullanmaya başladıktan sonra bir ay içinde herhangi bir yerde kahverengi akıntı oluştuğunda, kadınının kendi hormonlarını dengede tutabilmesi için altı ile sekiz hafta civarında bir süre gereklidir. Eğer bu doğum kontrol hapı alımının son zamanlarına denk geliyorsa kadının normal adet dönemine dönmesi daha fazla zaman alabilir. Fakat kadında kahverengi vajinal akıntı birkaç ay boyunca devam ederse, diğer tıbbi koşulların olasılığını ortadan kaldırmak için bir doktora görünmelisiniz.

Kahverengi akıntının nedenleri arasında ciddi koşullar da bulunmaktadır. Adet sırasında görülen kahverengi kan enfeksiyonun bir belirtisi olabilir. Özellikle pıhtılaşma şeklinde akıntı ve karın ağrısı veya karında şişkinlik hissi gibi diğer belirtiler de eşlik ediyorsa enfeksiyondan daha fazla şüphe edilmelidir.

Daha spesifik olarak, bu durum bir kadının rahim veya rahim ağzı kanalı da dahil olmak üzere herhangi bir mukoza zarının dışarısında oluşan doku büyümesi (polip) deneyimi yaşayabilir ve daha da yaygın olarak menopoza ulaşmayan kadınlarda hamileliğe bağlı implantasyon kanaması olarak da bilinen durumdan kaynaklanıyor olabilir. Yanı sıra menopoz başlangıcı safhasında olan kadınlarda bunun bir işareti şeklinde kahverengi akıntı yada kanamalar meydana gelebilir.

Polipler dışında kadınlarda kahverengi akıntının nedenleri arasında servikal erozyon yada rahim ağzı yarası, mantar enfeksiyonları, servikal kanser, bakterilerin neden olduğu vajinozis ve pelvik inflamatuar hastalık nedeni ile ortaya çıkabilir. Bu hastalık olasılıklarını bertaraf edebilmek için yada tedavi sürecini erken başlatabilmek için acilen bir doktora görününüz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kahverengi lekelenmeler genelde gebeliğin ilk üç ayındada meydana gelebiliyor ve bunun nedeni ise düşük tehlikesi işareti olarak doktorlar bol bol sıvı alınmasını ve istirahatı tavsiye ediyorlar tabiki birde ilaç takviyesi var...
 
ben bakireyim hiç ilşkim olmadı adetlerim düzenlidir ilk defa adet olmadım onun yerine çamurumsu akıntım var ve sol kasığım çok ağrıyor belime vuruyor acaba nedeni nedir
 
Kahverengi akıntı ve lekelenmeler , gebelik, kist , miyom , rahim kaynaklı bir sorun, hormonal problemlerden vs. kaynaklanabilir. Özellikle kist ve miyomlar da lekelenmeye ağrı eşlik edebilir. Bu durumda bir kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda var. Yapılacak muayene ve hormon tetkitleri durumunuz hakkında bilgi verecektir
 
Geri
Üst