Kadınlar kurban kesebilir mi?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Kadınlar kurban kesebilir mi?
Hayvan kesimi ile ilgili şartlarda kişi olmalıdır gibi bir şart yoktur. Bu nedenle erkekler kestiği gibi, kadınlar da bizzat hayvan kese bilirler. Önemli olan doğru kesmektir. Kadınların hayvan kese bilmelerini gösteren hadis-i şerif vardır. Öyle ki, Muaz ibn Sa'd'ın naklettiği bir hadise göre, Ka'b bin Malik'in kenizi sel dağlarında koyunlarını otlatıyordu. Koyunlarda biri hastalandı ve o cariye hemen hayvanı bir taşla kesti. Bu olaydan sonra Resulullah (sav) bu konuyla ilgili sordular. Resulullah (sav) şöyle buyurdu: Yiyin! Çünkü bunun yenmesinde herhangi sakınca yoktur Buhari’nin konu başlığında referans kaydettiği bir hadise göre ise, Ebu Musa el-Eş'ari hazretleri kızlarına kurbanlarını kendileri kesmelerini, ayağını kurbanın boynuna basmayı ve keserken tekbir söyledi bismillah demeyi uyarmıştır.



kadınlar kurban kesebilir mi.jpg



Bazı fıkıh kitaplarında kadınların hayvan kesebileceği ve onların kestiği hayvanların helal olduğu kullanımıyla birlikte, hayvanı kişinin kesmesinin müstehab olduğu da vurgulanmıştır. İmam Malik kadınların kurban kesmelerinin mekruh olduğunu bildirmiş, şafiler ise kişinin kesmesinin daha faziletli olduğunu ifade etmişlerdir. Ayrıca, şafilere göre, kişinin kendi kurbanını bizzat kendisinin kesmesi müstehab ise de, kadın için müstehap olan, kurbanını vekâlet yoluyla başkasına kestirmesi gerekir.


Tabii ki, bu meselenin kadının yaratılışı ile de yakından ilişkisi vardır. Çünkü sadece kadın birçok kişi böyle bıçağı eline alıp hayvanın boğazını kesemez. Hatta kurbanlık hayvanlar bir yana tavuk bile kesemeyen erkekler de vardır. Bu durumda, fıtraten daha zarif ve hassas bir yaratık olan kadınların kurban kesmesi daha zordur. Toplumda var olan gelenekler de, işte buna işaret ediyor. Bu açıdan kadınlar bazı durumlarda kurbanlarını bizzat kendileri kesseler de, onlara kurbanlarını kesmek açısından ısrar etmemek uygundur.


Kurbanlık hayvanı şeriata uygun rahat ve çok incitmeden kesmek için öncelikle sivri ve iri bir bıçak hazırlanır ve hayvanın görmediği yere konur. Sonra kurbanlık hayvan kesim yerine eziyet verilmeden getirilir. Hayvan yüzü ve ayakları kıbleye doğru sol yan üstü yere yatırılır. Arka sağ ayağı boş bırakılarak, diğer üçü kapatılıyor ve kurban sahibi veya vekili yüzü kıbleye durup bu ayetleri okur:


innî vechetü vechiye lillezî fatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn duası okunur. Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd diye 3 kere tekbir getirilir önceden hazırlanmış keskin bıçakla hayvanın boğazı, damar ve nefes boruları tamamen kesilerek kan iyice akıtılır. Hayvan bu şekilde kesilenden sonra tamam ölmesini beklemek gerekir. Sonra hayvanın başı yüzülür. Karnı kesilir, iç organları çıkarılır, gövdesi ve eti doğranır. Hayvan tamamen ölmeden başını ve ayaklarını koparmak (kesmek), derisini soymak, kıbleden çevirmek mekruhtur.
 
Geri
Üst