Kaburga kırığı belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kaburga kırığı belirtileri ve tedavisi
Kırık bir kaburga, kaburga kafesindeki kemiklerden bir tanesinin kopması veya çatlamaları durumunda ortaya çıkan genel bir yaralanmadır. En sık görülen neden, düşme, motorlu araç kazası veya temas sporu esnasındaki darbe gibi göğüs travmasıdır.Kırık kemiğin pürüzlü bir kenarı, büyük kan damarlarına veya akciğer gibi iç organlara zarar verebilir.Çoğu durumda, kırık kaburgalar genellikle bir ya da iki ay içinde kendi başına iyileşirler. Yeterli ağrı kontrolü önemlidir, böylece derin nefes almaya devam edebilir ve pnömoni gibi akciğer komplikasyonlarından kaçınabilirsiniz.








Kırık kaburganın en yaygın nedeni, genellikle bir araba kazası veya düşme sonucu göğsüne doğrudan darbe olmasıdır. Sert öksürme de kaburgayı kırabilir . Osteoporoz veya kanser gibi kemiklerinizi zayıflatan bir hastalığınız varsa bu daha olasıdır .Kırılmış veya çürümüş kaburga, özellikle nefes alırken çok acı vericidir.Ayrıca göğsünüzde şişme veya hassasiyet olabilir ve cildinizde morarma olabilir. Çocukların ve bebeklerin kaburgalarını kırma riski daha azdır çünkü kemikleri daha elastiktir.


Kaburganın işlevi

Kaburganızın iki ana işi vardır. Gögüste yer alan organları korurlar.Nefes almak için kullandığınız kasları sıkarken göğsünüzde boşluk bırakarak nefes almanıza yardımcı olurlar.Bu, akciğerleriniz havayla dolması için bol miktarda boşluk bırakır .Nefes almak için kullanılan kaslar kaburgaları çeker, bu nedenle kırık bir kaburganız olduğunda nefes almak çok acı vericidir.


Belirtiler ve nedenler


Göğsünüzün merkezinde birkaç dakika veya göğsünüzün ötesinde omzunuza veya kolunuza kadar uzanan bir ağrı, basınç veya tıkanıklık hissediyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin. Bu belirtiler kalp krizine işaret edebilir.Kırık kaburga, en yaygın olarak motorlu araç kazaları, temas sporlarından kaynaklanan doğrudan etkilerden kaynaklanmaktadır.


Risk faktörleri


Kırık bir kaburga kan damarlarına ve iç organlara zarar verebilir. Kırık kaburga sayısı arttıkça risk artar. Komplikasyonlar, hangi kaburgaların kırıldığına bağlı olarak değişir..Aşağıdaki faktörler bir kaburga kırma riskinizi artırabilir:


Osteoporoz. Kemiklerinizin yoğunluğunu yitirdiği bu hastalığa sahip olmak sizi bir kemik kırığına daha duyarlı yapar.

Spor katılımı. Hokey veya futbol gibi temas sporları oynamak, göğsünüze travma riskinizi artırır.

Kaburgada kanserli lezyon. Kanserli lezyon kemiği zayıflatarak kırılmalara daha duyarlı hale gelebilir.


Teşhis ve tedavi


Fiziksel muayene sırasında doktorunuz kaburgalarında hafifçe bastırır. Ayrıca akciğerlerinizi dinleyebilir ve nefes alırken göğüs kafesi hareketinizi izleyebilir.

Röntgen. Düşük radyasyon düzeyleri kullanarak, X-ışınları kemiklerin görünür olmasını sağlar.

CT tarama. Bu genellikle X ışınlarının kaçırabileceği kaburga kırmalarını ortaya çıkarabilir.

MR. Hasar olup olmadığını belirlemek için kaburgaların çevresindeki yumuşak dokulara ve organlara bakmak için kullanılabilir. Ayrıca kemik taraması gerekebilir.


Etkili ve güvenli ağrı kesici özellikle göğüs enfeksiyonlarına daha yatkın insanlar için önemlidir. Buna, örneğin, sigara içenler ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya kalp yetmezliği gibi kalıcı (kronik) göğüs koşullarına sahip olanlar dahildir .Çoğu kırık kaburga, altı hafta içinde tek başlarına iyileşir. Faaliyetleri sınırlama ve bölgeyi düzenli olarak buz tutma, iyileşme ve ağrı kesmeyle yardımcı olabilir.
 
Kaburgalar göğsünüzde kavisli kemiklerdir. Kaburga nın kırılması çok acı vericidir . Kaburga kırıklarının en sık görülen semptomu ağrıdır. Ağrı genellikle solunum veya öksürük ile ortaya çıkar.Kaburga kırıkları, net bir travma öyküsü olmadan ortaya çıkabileceğinden göğüs ağrısı olan hastalarda sıklıkla beklenmedik şekilde bulunur. Kaburga kırıkları genellikle akciğer grafisinde teşhis edilir ve kırık şiddeti kolayca görülür. BT taramaları gibi diğer görüntüleme yöntemleri de kaburga kırıklarını teşhis eder .Kaburga yaralanmaları genellikle birkaç hafta içinde iyileşir.Çocukların ve bebeklerin kaburgalarını kırma riski daha azdır çünkü kemikleri daha elastiktir.Kaburga kırıkları, göğüste kanama akciğerin çökmesi veya göğüste sıvı birikimi gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir .
 
Bozulmuş kaslar ve hasar görmüş bağlar çoğunlukla kaburga kırığı ile oluşur. Kaburga kırığı ile akciğerler ve diğer organlar yaralanabilir. Bir sonra, birden fazla nervür kırılma travma ciddi iç yaralanma gösterebilir.Ağrılı olabilmelerine rağmen, kaburga kırıklarının çoğu ciddi değildir. Ancak çoğu kez öksürmek ya da derin nefes almayı zorlaştırabilir.. Bir kaburga tamamen kırıldığında, kemiklerin kenarları, akciğerler, karaciğer veya dalak gibi iç organlara zarar verme veya yırtılma tehlikesi oluşturur.Osteoporoz gibi bazı tıbbi durumlar, kemikleri zayıflatır ve bir kaburga kırığı riskini arttırır. Kaburga kafesinin kemiklerine yayılmış kanser de kaburga kırığının gelişmesine yatkın olabilir. Zayıflamış bazı kemiklerde şiddetli öksürme bile kaburga kırılmasına neden olabilir.
 
Benim babamın öksürürken kaburgası kırılmıştı bayağı canı yanıyordu. Öksürürken kaburganın kırıldığına ilk defa şahit oldum. Öksürüken ağrı ve nefes almada problem varsa bu kaburga kırığının işareti olabilir .Babam da bu belirtileri yaşadı . Kırık şüphesin de mutlaka en kısa zaman da doktora görünmekte fayda var.
 
Basit kaburga fraktürleri, künt göğüs travmasının ardından en sık rastlanan yaralanma olup, penetran olmayan travmadan gelen torasik yaralanmaların yarısından çoğunu oluşturmaktadır. Künt göğüs travması sonrası başvuran tüm hastaların yaklaşık% 10unda bir veya daha fazla kaburga kırığı bulunmaktadır. Bu kırıklar kendileri için hayatı tehdit edici nitelikte değildir ancak karın ve göğüste daha şiddetli iç organ yaralanmalarının harici bir işareti olabilir.Kaburga kırığı , en yaygın olarak, motorlu araç kazaları, düşme, temas sporlarından kaynaklanan doğrudan etkilerden kaynaklanmaktadır. Kaburga şiddetli ve uzun süren öksürük nedeniyle kırılabilir.Kaburga kırığı kan damarlarına ve iç organlara zarar verebilir.Göğsünüzün merkezinde ağrı, basınç veya tıkanıklık hissediyorsanız derhal tıbbi yardım isteyin.