İzmir - Kemalpaşa İlçesi Genel Bilgi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
İzmir - Kemalpaşa İlçesi Genel Bilgi
izmir kemalpaşa ilçesinin eski adı izmir kemalpaşa hakkında bilgi ssk ilçesinin eski adı hakkında bilgi
İzmir Kemalpaşa hakkında tüm genel bilgiler ...Ben şimdiye kadar yalan olmasın sadece kemalpaşa tatlısı var belki bazılarınız biliyordur bir onun meşhur olduğunu biliyorum😀 bakalım Kemalpaşa başka hangi özellikleriyle meşhurmuş

Kemalpaşa, İzmir’in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Manisa; güneyinde Torbalı ve Bayındır; doğusunda Turgutlu; batısında Bornova ve Buca ilçeleri bulunmaktadır. Eski adı Nif'dir. İzmir'in düşmandan kurtarıldığı günün arifesi 8 Eylül 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa'nın burada konaklamış olmasının şerefine ismi sonradan değiştirilmiştir. Günümüzde bu bina Askerlik Şubesi binası olarak hizmet vermekte olup, Atatürk'ün kaldığı oda müze olarak korunmaktadır.

İlçenin yüzölçümü 655 km²’dir. Armutlu, Bağyurdu, Ören, Ulucak ve Yukarı Kızılca olmak üzere 5 beldesi ve 32 köyü bulunmaktadır.

2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı’na göre toplam nüfusu 73.114’tür. Bu nüfusun 25.448’i merkezde, 47.666’sı belde ve köylerde yaşamaktadır. İlçede 69 İlköğretim Okulu, 24 Orta Öğretim Kurumu bulunmakta; 13069 öğrencinin eğitim gördüğü bu okullarda 650 öğretmen görev yapmaktadır. İlçede, 2 Sağlık Ocağı, 1 Evi, 2 SSK Dispanseri hizmet vermektedir. İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Son yıllarda sanayi alanında büyük gelişmeler yaşanmaktadır.

Kemalpaşa’nın doğal zenginliği olan Nif Dağı ile devamı niteliğindeki Spil Dağı Milli Parkı görülebilir. Kemalpaşa-Torbalı yolu üzerindeki; yöresel olarak Arap Kayası olarak adlandırılan, Hitit Karabel Anıtı bulunmaktadır. Kaya anıtı Gediz havzasına geçit veren küçük bir boğazın üzerinde yer alır. Hitit ve Sart krallıkları arsındaki sınırı betimlediği kabul edilmektedir. Anadolu’nun en batısında bulunan kaya anıtının, kaya yüzeyi bir hayli derine inilerek düzleştirilmiş 2.32 m boyutunda bir erkek betimi olup (ölmüş bir kral/prens), yüksek kabartma olarak gösterilmiştir. Sağa doğru yönelmiş kralın başında, sivri konik külah, dizleri açıkta bırakan kısa giysi, sivri uçlu pabuçlarıyla tipik Hitit kıyafetini taşımaktadır. İleri uzanmış sol elinde uzun bir mızrak tutmakta, sağ omuza geçirilmiş yayı bulunmaktadır. Karabel anıtı, büyük Hitit krallığına bağlı varlıklı yerel bir kralın, Orta Anadolu Hitit sanat ve geleneklerine teknik ve biçim açısından uygun, bölgedeki egemenlik ve gücünün ifadesi bir kaya kabartmasıdır. Nif dağının devamı niteliğideki Mamut dağı yamacında Yukarı kızılcaya 3 km uzaklıktaki, (yöresel olarak Akkaya olarak adlandırılan) büyük bir kaya bloğunun Nif çayına bakan alt kısmında kayaya oyulmuş bir gözetleme noktası ve kayanın arka yüzünden girilebilen odacıklar bulunmaktadır.

Kemalpaşa ilçesindeki diğer tarihi ve turistik değerler Ulucak Höyük, Nemrut Höyük, Yenmiş Höyük, Nymphaeion (Kız Kulesi), Nif Kalesi ve Emet Bey Camiidir. Turizm alanında da gelişmeler gösteren Kemalpaşa’da kurulan Alaş Kımız Üretme Çiftliği, Kazak Otağı, Orta Asya Türk Mutfağı ile ülkemizde bu alandaki ilk ve tek örnektir.

Sanayinin gelişmesiyle Kemalpaşa göç alır hale gelmiştir. Özellikle Erzurum ve Artvin illerinden yoğun göç almaktadır.
 
Geri
Üst