İyot içeren besinler nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
İyot içeren besinler nelerdir ?
İyot, diyetinizden almanız gereken temel bir mineraldir. İyot eksikliği, guatr olarak bilinen tiroid bezinin şişmesine ve yorgunluk, kas güçsüzlüğü ve kilo alımına neden olabilecek hipotiroidizme yol açabilir . Bu mineral vücudunuzda hücresel metabolizma, tiroid fonksiyonunu düzenleyen ve vücudumuzun doğru şekilde gelişmesini sağlayan sayısız işlem için hayati öneme sahiptir. İyot, tiroid hormonunun üretiminde kilit bir rol oynar ve vücudumuz bunu kendi başına üretemez, bu yüzden yediğimiz yiyeceklerle yeterince tüketmemiz önemlidir. Günlük iyot ihtiyacı ne kadardır ? Hamilelik ve emzirme döneminde günde 250 mikrogram , 5 yaşına kadar olan bebekler ve çocuklar için günde 90 mikrogram , 12 yaş ve üstü çocuklar için günlük 150 mikrogram,6 ila 12 yaş arası çocuklar için 120 mikrogram dır. Bu makalede,
İyot ve selenyum içeren besinler , eksikliğin önlenmesine yardımcı olabilecek iyot bakımından zengin gıda kaynakları hakkında bilgiler verilmektedir. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin..





günlük iyot ihtiyacı ne kadardır.jpg





İyot eksikliği nedir tedavisi nasıldır ?







İyot, insan vücudunun tiroid hormonları üretmesi, büyümesine ve gelişmesine yardımcı olması ve metabolizmanızı uygun şekilde yönetmesi için gerekli bir mineraldir . Yetişkinler için önerilen iyot alımı günde 150 mikrogramdır.Tiroid bezinin optimum seviyelerde çalışması için yeterli iyot ihtiyacı vardır. İyot eksikliği, bezin yeterince hormon üretmemesine neden olabilir.Önlemenin bir yolu, yeterli miktarda iyot tüketmenizi sağlamaktır. İyot , sağlıklı bir tiroid ve etkin metabolizmanın anahtarıdır ve hatta tiroid hormonu molekülünün büyük bir bölümünü oluşturur. Eğer halsiz ve yorgun hissediyorsanız , kilo vermekte zorlanıyorsanız, kuru cildiniz, saç dökülmeniz, kabızlık gibi sorunlarınız varsa , bunların hepsi hipotiroidizm ile ilgili olabilir.Her gün ihtiyacınız olan iyot miktarı yaşınıza bağlıdır. İyot, yaşlı kadınlarda meme sağlığı için hayati öneme sahiptir; düşük alım, meme kanseri ve fibrokistik meme hastalığı risklerinin artmasıyla ilişkilidir.Japon kadınları çok düşük meme kanseri oranlarına sahip ve yüksek oranda iyot tüketiyorlar. Bu gözlem, Japon diyetindeki yüksek iyot seviyelerinin, deniz yosunu ve deniz mahsulleri bakımından zengin olduğu, meme kanserine ve diğer meme hastalıklarına karşı koruma sağladığı teorisine yol açmıştır.Yetersiz iyot alımı, kilo alımı, düşük enerji, depresyon, kalp-damar hastalıkları, bilişsel gerileme ve çeşitli kanserlere neden olur.İyot, sağlıklı tiroid fonksiyonu için çok önemlidir.




hangi besinlerde iyot vardır.jpg





İYOT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ



Tiroid bezinin büyüklüğünde artış (guatr)

Yorgunluk (ne kadar dinlendiğiniz önemli değil)

Açıklanamayan kilo alımı

Genel zayıflık

Yüksek kolestorol

Depresyon veya diğer ruh hali bozuklukları

Hızlı kalp atımı

İştahta değişiklikler




iyot eksikliği nelere yolaçar.jpg






İyotu engelleyen besinler ; Karalahana, karnabahar, brüksel lahanası, turp ve şalgam dır. İyot eksikliğiniz varsa bir müddet bu besinleri tüketmeyin. Soğan da iyot var mı ? Soğan sağlığımız için bir çok yararlı vitamin ve mineralleri barındırır. Soğan, iyot minerali açısından zengindir. İyot eksikliği olanlar hangi besinleri tüketmelidir ? Deniz yosunu da lezzetlidir ve iyot eksikliği ile mücadele etmek için onu yiyecek olarak tüketebilirsiniz. Morina karaciğeri iyot miktarı balığın yakalandığı bölgeye bağlıdır . Morina karaciğeri ayrıca omega-3 içeriği ile bilinir. İyot bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ve ayrıca “ iyotlu ” olarak etiketlenen tuza da eklenir . Balık (morina ve ton balığı gibi), deniz yosunu, karides ve genel olarak iyot bakımından zengin diğer deniz ürünleri.İyotlu tuz, endüstrileşmiş dünyada başlıca iyot kaynağıdır. Yemeklerinizde mutlaka iyotlu tuz kullanın.







Zararlı olmamasına rağmen, fibrokistik meme hastalığı topaklı, ağrılı göğüslere neden olur. Çoğunlukla üreme çağındaki kadınları etkiler, ancak menopoz sırasında da ortaya çıkabilir . Çok yüksek dozlarda iyot takviyesi ağrıyı ve diğer fibrokistik meme hastalığının semptomlarını azaltabilir .Çocukluk çağındaki ciddi iyot eksikliğinin beyin ve sinir sisteminin gelişiminde zararlı etkileri vardır . Hafif iyot eksikliğinin çocukluk dönemindeki etkilerini ölçmek daha zordur, ancak hafif iyot eksikliğinin nörolojik gelişimde hafif sorunlara neden olabilir .Hafif iyot eksikliği olan çocuklara iyot takviyesi verilmesi, akıl yürütme yeteneklerini ve genel bilişsel işlevlerini geliştirir .Hamile olan veya emziren kadınların, bebeklerinin uygun şekilde büyümesi ve gelişmesi için yeterince iyot almaları gerekir. Emzirilen bebekler anne sütünden iyot alır. Bununla birlikte, anne sütünün iyot içeriği, annenin ne kadar iyot aldığına bağlıdır.



İyot zararlı olabilir mi? Evet, çok fazla alırsanız. Yüksek düzeyde iyot almak, guatr (genişlemiş bir tiroid bezi) dahil, iyot eksikliğiyle aynı semptomların bazılarına neden olabilir. Yüksek iyot alımı da tiroid bezi iltihabı ve tiroid kanserine neden olabilir . İyotu makul tüketmek gerekir, azıda fazlasıda olumsuz sonuçlar doğurur. İyot içeren besinleri tüketmek eksikliği giderir. Bol miktarda A vitamini ve iyot kaynağıyla, tereyağı sağlığımız açısından faydalıdır.Tereyağa benzer şekilde, yumurtalar A vitamini ve iyot bakımından zengin bir kaynaktır. Ayrıca, mükemmel bir protein kaynağıdırlar. Protein aracılığıyla bol miktarda doğal amino asit almak, tiroidiniz için iyidir. En zengin doğal iyot kaynağı olan deniz mahsulleridir. Soya güçlü bir besindir. Her gün küçük bir soya porsiyonu bile, tiroid fonksiyonunu baskılamak için yeterlidir.Kafein, tiroidi aşırı uyarır ve tiroid sağlığına faydalı olabilecek besinlerin emilimini engeller. Kahve gibi kafeinli içecek tüketiminizi sınırlamak en iyisidir.


İyot içeren sebze ve meyveler


Deniz sebzeleri gibi kabuklu deniz ürünleri de doğal olarak iyot bakımından zengindir - iyot molekülleri olarak tiroid işlevi için kritik önem taşıyan besin, tiroid hormonlarının üretiminde kullanılır.Hindistan cevizi yağı da, tiroid hormon üretimini ve metabolizmasını hafifçe stimüle ettiği için uygun tiroid fonksiyonunu destekler. Bu şekilde, hindistancevizi yağının diyete dahil edilmesinin tiroid sağlığını desteklediği ve hipotiroidi hastalarının kilo vermelerine yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hindistan cevizi yağı ayrıca hipotiroidi hastalarında kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir, çünkü kendi içinde tiroid baskılanması kan kolesterol seviyesini yükseltir. Hindistan cevizi yağı büyük ölçüde doymuş yağlardan oluşur ve doymuş yağ tiroid fonksiyonunu arttırır.



Mısır iyi bir iyot kaynağıdır. Mısır en besleyici tahıldır yüksek fenolik içeriğine ve yüksek antioksidana sahiptir. Ton balığıda bir iyot kaynağıdır. Ton balığı aynı zamanda kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabilecek harika bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır . Ton balıklarındaki omega-3 yağ asitleri de beyin sağlığını artırır ve depresyon gibi beyinle ilgili rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir . Kuru erik 13 mcg iyot içerir ayrıca içerdiği basit şekerler sayesinde iyi bir enerji kaynağıdır. Lima fasulyesi, 8 mcg iyot içerir.Ek olarak, baklagiller arasında, lima fasulyesi en yüksek oranda demir içerir . Mineral bağışıklığı arttırır ve kan üretimini arttırır. Lima fasulyesindeki lif sizi tok tutar ve kilo kaybına yardımcı olabilir. Bu lif aynı zamanda kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır.



İyot esansiyel bir mineraldir, yani vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyar ve kendi başınıza üretemezsiniz - onu diyetiniz veya takviyesi olarak almalısınız.İyot eksikliği, düşük tiroid hormon seviyelerine neden olur ve bu da hipotiroidizm ile sonuçlanabilir . Yetersiz iyot, vücudunuzun yeterince tiroid hormonu üretmesini önler. Bu, kilo alımı, azalan enerji, uykululuk, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, kabızlık, sürekli üşüme , adet düzensizlikleri ve kan şekeri ile ilgili problemler gibi çeşitli semptomlara neden olabilir .İyot eksikliği olan çocuklar, yetişkinlerle aynı etkileri görmenin yanı sıra ek semptomlar da yaşayabilir . Etkiler, yavaş fiziksel büyüme, duygudurum sorunları, konsantre olmak ve öğrenme güçlüğü dahil olmak üzere aşamalı olabilir.


İyotun insan vücudundaki en önemli işlevi, tiroid bezinin en iyi şekilde çalışmasını teşvik etmektir. İyot eksikliği, bir kişinin tiroid bezlerinin yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durum olan hipotiroidizme neden olabilir. Bu hormon beyin gelişimi, büyümesi, iyileşmesi ve metabolizmasında rol oynar.Günlük gereksinimi karşılamamak iyot eksikliğine yol açabilir ve bununla ilişkili en yaygın komplikasyon hipotiroididir. Stres tiroid bezinize zarar verebilir. Çeşitli çalışmalar, psikolojik ve fizyolojik strescilerin immünolojik değişikliklere neden olabileceğini göstermiştir.Hipotiroidizm ile baş etmek kolaydır. Uygun bakım ile, akranlarınızdan bile daha sağlıklı olabilirsiniz! Aşırı iyot alımı, hamilelik ve emzirme döneminde daha fazla tiroid problemi riskini artırabilir. Lütfen iyot dozunuzu kontrol altında tutun.Aşırı iyot hem hipotiroidizm hem de hipertiroidizm - tiroid hastalığı olan kişilerde semptomların artmasına neden olabilir. Lütfen doktorunuza danışın ve önerilen dozu aşmayın.Diğer besin maddeleri gibi, iyotun da rolü vardır. Bu makalede belirtilen yiyecekleri diyetinize dahil etmek sadece iyot eksikliği riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda diğer faydalı besinleri de sunar.
 
Geri
Üst