İslama göre eş seçimi nasıl olmalı ?( Evlilik ile ilgili hükümler )

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
İslama göre eş seçimi nasıl olmalı ?( Evlilik ile ilgili hükümler )
Sevgili okurlarımız , şu an bu sayfayı ziyaret edip okuyorsanız , evlilikte eş seçiminin ne kadar önemli bir konu olduğunun farkındasınızdır demektir. İslam da evlilik, islamda eş seçimi , islamda hangi kadınlarla evlenilmesi gerektiğini bu konumuzda kaleme aldık.




Evlilik nedir ?

Kadın ve erkeğin , Aile kurmak ve neslinin devamı için aynı zamanı aynı mekanı paylaşmak adına sonsuz birlikteliğe , yasalar önünde söz vermesidir evlilik. Dinimiz islam ergenlik yaşını aşmış bütün müslümanları evlenmeye davet etmiş ve evliliği ibadet olarak değerlendirmiştir.

İslamda evliliğin gayesi nedir ?

Dinimiz islama göre evlenip nikahlanmak, medeni bir tutumdur ve evlenecek kişinin günahlardan kaçıp nizama geçmesi ibadettir. Müslüman kadın ve erkeğin islami kurallara riayet edip bir araya gelmesi ve bu kurallara uygun olarak bir ömür yaşaması gerekir. İyi günde kötü günde kadın ve erkeğin birbirlerine yardımcı olmaları, destek olmaları, birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermeleri mutlu evliliğin sırlarındandır. Aile, tıpkı ibadetin yapıldığı mescit gibidir, birliğin beraberliğin fedakarlığın ocağıdır.
Peygamber efendimiz Hz muhammed (s.a.s) ümmetine evlenip çoğalmasını tavsiye etmiştir. Bir müslümanın evlenecek gücü yoksa oruç tutmasını önermiştir. Evlenme imkanı bulunmayan müslümanın oruç tutması , nefsini dizginlemesine, günahtan, haramdan sakınmasına vesile olur. Hakka doğru yürümek haramın önüne geçmeye yemin etmektir evlilik. Aile kurmak, iman ve kulluk bilincine dayanır ve dinimiz islamda toplumu oluşturan Ailelerin izleyeceği yolu da açıkça ortaya koymuştur.

İslam da eş seçimi nasıl olmalıdır ?

Evlilik ile ilgili küçük açıklamalar dan sonra şimdi konunun en önemli faslına gelmiş durumdayız. Kutsal kitabımız kuran-ı kerim sağlam temeller üzerine inşa edilen evliliğin hayra vesile olduğunu bildirmiştir . Bundan mütevellit aynı inanca sahip kişilerin bir araya gelmesi kuranı kerimde belirtilmiştir. Bir evliliğin uzun sürmesi iyi seçilen eşe bağlıdır. Müslüman bir erkeğin evlenmeyi düşündüğü bayanda ; Kızın müslüman olması , müslümanlığın gerektirdiği şartlara riayet etmesi (namaz, tesettür ) gibi özellikler olması gerekir. Müslüman olupta namaz kılmayan tesettüre bürünmeyen kadınla evlenmek günah olur.
Mümin erkek İslamın şartlarına uymuş, temiz ahlaklı, edepli , namuslu, dinin tüm gerekliliğini bilen kızlarla evlenmelidir. İffet sahibi, asil, saliha bir mümineyle evlenmek evlilik hayatını güzelleştirir. Evlenilecek kızın dindar olması önemli kıstaslardandır.
Evlenilecek kişinin rengi yahut ırkı önemli değildir , kişinin müslüman olması ve müslümanlığı gerektirdiği gibi yaşaması yeterlidir.

Evlenmeyen erkeğin dul kadınla evlenmesi caiz mi?

Daha önce evlenmemiş bir erkeğin, dul bir bayanla evlenmesinde sakınca yoktur. Erkeğin evleneceği kadının hali önemlidir. Hatta dul bir kadınla evlenmek faideli bile olabilir. Peygamber efendimiz Hz muhammedin (s.a.s ) dul bir hanım olan Hz hatice validemiz ile evlenmesi bu faideye örnektir. Ayrıca peygamber efendimiz Hz muhammed (s.a.s ) Hz ayşe dışında diğer eşlerinide dul olarak almıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ya aslında eşlerle alakalı bir anlatım vardı. Hani birisi Hz. Peygamberimize şu kadını alayım diye dua et demiş te o da Alnına yazılı olanı değiştirecek kudret sadece Allah'ındır demiş. Tabi duyduğum böyle. Hocam bu anlatımda doğruluk payı var mı dır ? Hikaye doğru mudur ? Yazılmış olan zaten yazılmış ise biz neyi seçiyoruz ? Yada insanlar neyi seçiyor ?
 
Bazı menkıbeler vardır hurafedir.Gerçeklik dayanağı yoktur. Bizim yorumlarımız her zaman hadislere ve olana göredir. Tabiki her şey Allahın kudretindedir. Yüce Allah ezelden ebede olmuş ve olacak her şeyi bilir ve onun takdiri ile her şey gerçekleşir .
Biz müslümanlar yaradılışımız gereği kadere inanırız. Kader ikiye ayrılır. Bizim irademiş dışında gerçekleşen ızdırari kader , birde irademizle gerçekleşen Rabbin de takdir buyurduğu kaderdir.Kaderin manası , Yaradanın olmuş olacak her şeyi bilmesi demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allahtır. Bu ayrıntılardan sonra şunda belirtelim. Dua etmek o kadar tesirlidir ki kaderi bile değiştirir. Kişinin duasının kabulü de duanın adabıyla yapılmasına ve Yaradanın takdirine bağlıdır. Her şey kainatın yaratıcısı Allah'ın tasarrufundadır.

Rab yazdığı için biz yapmıyoruz, bizim yapacaklarımızı bilerek Rab yazıyor.
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
2
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
984
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
983
İslami Yazar
İ