İsim koymak neden önemlidir?

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
İsim koymak neden önemlidir?
iki isim koymak
Sizlerinde fikirlerini almak isterim hanımlar
hadi bakalım okuyun ve birşeyler karalayın .. Katılıyormusunuz?
İsim Koymak Neden Önemlidir?

isim-152.jpg

İsim, sahibinin tanınmasını sağlayan ve kendisini diğer bireylerden ayıran en belirgin semboldür. Buna bağlı olarak kişinin ömründe en çok duyacağı sözcük kendi adı olmaktadır. Bu sebeple herkes kendi adının güzel olmasını ister.
Yeni doğan çocuğa kısa bir süre içinde güzel bir isim koymak anne ve babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa konulan isim hem bu dünyada hem de ahirette geçerlidir. Rasulullah (S.A.V.) sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiştir. Kötü bulduğu bazı isimleri değiştirme yoluna gitmiştir. Yine konulması gereken güzel isimler hakkında bilgiler vermiş, zaman zaman bizzat kendileri çocuklara isimler vermiştir.
İsimler; kişiye kimi zaman anne baba tarafından, kimi zaman aile büyükleri tarafından verilmiştir. Kişinin seçme hakkı yoktur başlangıçta ismini, ne dediysek o denmiştir bir kere. Zamanla alışır ismine insanoğlu ve sevmeye başlar. Çocuklarına utanmayacakları, iftiharla taşıyabilecekleri güzel isimleri vermek, onların güzel lâkaplarla hatırlanmalarını sağlayacak hasletlerle yetişmelerini sağlamak, anne-babanın vazifelerinden, çocuğun da anne-babası üzerindeki haklarındandır. Ebu'd-Derda (ra)'nın rivayet ettiği, "Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız, öyleyse çocuklarınıza güzel isimler koyunuz."
[1] hadîs-i şerifinden hareketle, güzel isim koymanın dinî vecibelerden olduğu da söylenebilir.
Bu çağırma işlemini Allah'ın görevlendirdiği bir melek Allah’ın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.

Shakspeare “İsmin ne önemi var? Gül dediğimiz şeye herhangi bir başka isim verseydik yine aynı derecede güzel kokardı.” demiş. bu büyük yazar, belli ki isimlerin ne kadar önemli olabileceği gerçeğini ıskalamış. Özellikle insanlara verilen isimlerin... Özellikle kendisinden epey sonra dünyayı saracak olan milliyetçilik döneminde...
İsmin hala çok önemli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu cümlenin başına “maalesef” mi koyacaksınız, “ne mutlu ki” mi, artık orası size kalmış. Çağımızda isimler, isimden ibaret değil çünkü. İnsanlara isim vermiyoruz, kimlik veriyoruz. Onları damgalıyoruz.
Milliyetçilik-öncesi dönemde önemli olan sülalenin ismi imiş, ilk isimlerin fazla bir önemi yokmuş. İsmin temel işlevi “Kimlerdensiniz?” sorusuna yanıt sağlamakmış. Milliyetçilik dönemiyle birlikte ilk isimler de önem kazanmış. Çünkü ebeveynler çocuklarına verdikleri isimlerle “kimlerden” olduklarının yanı sıra “kim” olduklarının belgesini vermek istemişler. İşte o noktadan itibaren çocuklara ne isim verileceği siyasal bir soruna dönüşmüş.

Koca bir ömür boyu taşınan ve insanla adeta bütünleşen isim, çok önemlidir. Hayatın her sahasında etkin olan dinimizin bu sahayı boş bırakması elbette düşünülemez.
İslamiyette ad koyarken güzel isim seçme titizliğine, isim vermede Hz. Peygamberin bizatihi kendisinin fiilî olarak gösterdiği titizliğin yanı sıra, “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız, öyleyse çocuklarınıza güzel isimler koyunuz.” şeklindeki sözlü uyarısı da etkin rol oynamıştır. Hâdis-i şerif, ad vermenin aynı zamanda uhrevî boyutunun bulunduğunu göstermektedir.
İslamiyet çocuğa güzel isim vermeye, çocuğun babası üzerindeki haklarından biri olarak ilan edecek kadar önem vermiştir.

Allah Rasulü’nün (S.A.V.) tavsiyeleri içerisinde, çocuğa manası düzgün güzel bir isim koymak anne-babanın ilk vazifelerinden birisidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.):
“Peygamberlerin isimleri ile isimleniniz. Ayrıca Allah nezdinde isimlerin en sevimlisi Abdullah ve Abdurrahman’dır. İsimlerin en doğrusu Hâris (kâr getiren, ahireti kazanan) ve Hümâm (himmetli, azimli)dır. En çirkini de Harp (savaş, şiddet) ve Mürre (cimrilik, acı) isimleridir”
[2] buyurarak çocuklara isim vermenin ehemmiyetini dile getirmiştir.
İsim, insan için çok önemlidir. Bu sebeple çocuklarımıza güzel, sevimli ve anlamlı isimler koyarak onların insanlığa faydalı birer fert olması için yetiştirmeliyiz.



 
İsmin anlamı olması çok önemli.Çok isim varki Kuran da bulunmuyor ama Kuran da bulunması illaki şart değilmiş önemli olan anlamının güzel olmasıymış.
 
Geri
Üst