İsim Değiştirmek İçin Gereken Bilgiler

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ßeLeN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
İsim Değiştirmek İçin Gereken Bilgiler
isim değiştirme işlemleri kimlik isim değiştirme
isim değiştirmek, isim ve değiştirmek, isim değiştirmek için ne yapmak gerekir, isim değiştirmek ve işlemler,isim değiştirmek hakkında

İsim tashihi için haklı bir sebebin varlığı halinde, isminin değiştirilmesini talep eden kişi ikamet ettiği veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde, Nüfus İdaresi aleyhine dava açabiliyor. İsmini değiştirmek isteyen kişi reşit değil ve velayet altında ise velisinin onayı ile mahkemeye başvurabiliyor.
kimlik-44.jpg


Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılan davalar tek celsede, gerektiğinde 2 şahitle sonuçlandırılabiliyor. Ancak, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 27'nci maddesinde “adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir” hükmü yer aldığından adını değiştirmek isteyenlerin haklı sebeplerinin bulunması gerekiyor.

Bu nedenler arasında, kişinin çevresinde başka bir isimle tanınması, ismini çok uzun, anlaşılmaz, itici ya da komik bulması sayılabiliyor. Ancak, rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmek isteyenlerin avukatlık ücreti ve harçlar dahil 650 TL'yi gözden çıkarması gerekiyor.

İsmini değiştirmek isteyenler yasa gereği bağlı oldukları nüfus idaresini dava ettiğinden duruşmalarda nüfus idaresinden de bir sorumlu bulunuyor. İsim değişikliği, yeni ismin nüfus idaresi yetkilisinin uygun bulmasının ardından karar altına alınabiliyor.

Dava için asgari ücreti 500 TL olan avukatlık ücretini ödemek istemeyenler ise doğrudan mahkemeye başvurabiliyor. Bunun için 14 YTL başvuru harcı, 9-10 YTL de tebligat masrafının ödenmesi yeterli oluyor.

Hakimin kararının ardından isim tashihi davası kararı, nüfus idaresine bildirilerek, kayıtlarda gerekli düzeltmenin yapılması sağlanıyor. Bunun ardından kişi, nüfus idaresine başvurarak, nüfus cüzdanında da gerekli isim değişikliğinin yapılmasını sağlıyor.

DEĞİŞTİRİLMEK İSTENENLER

Değiştirilmek istenen isimler arasında çoğunlukla Abdulrezzak, Okşan, Satılmış ve İmdat gibi isimler bulunuyor. Hem kız hem de erkekler tarafından kullanılabilen isimler de değişiştirilmek istenenler arasında çoğunlukta yer alıyor.


Bazı ailelerin gelenek, görenek ve büyüğe saygı ifadesi olarak görmeleri nedeniyle çocuklarına, anne, baba, büyük baba ya da büyük annelerinin adlarını vermek istemesi de açılan dava sayısında etkili oluyor. Çocuk büyüdüğünde isminin “eski” olduğu gerekçesiyle beğenmemesi isim tashihi için dava açmasında önemli etken teşkil ediyor.

Adana Barosu Başkanı Av. Aziz Erbek ise ismin bir kişiye bağlı hakların başında geldiğini, yasaların da kişinin rahatsızlık duyduğu ismi değiştirmesine olanak tanıdığını belirtti.

İsim değiştirme yetkisinin mahkemelere verildiğini, ancak,mahkeme harçları ve yargılama masraflarının yüksek olduğunu kaydeden Erbek, bu yüzden bazı kişilerin beğenmediği isimle yaşamak zorunda kaldığını anlattı.

Erbek, harçların mutlaka yeniden düzenlenerek, günün koşullarına göre makul fiyatlara çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 
benim adım ismet bu isim bana çok zor anlar yaşattı çünkü hep erkek olarak bilindim..bu durum beni rahatsız ediyor bugün bankaya kredi kartı çıkarmaya gittim telefonda konuştuğum bayan sesimi duyması halinde bana ismet bey dedi.. ismimi değiştirmek istiyorum çevremdeki herkes ailem arkadaşlarım beni gözde olarak tanıyor kimliğimdeki ismimi görünce şaşıyorlar bu ne erkek ismi diyorlar çok zor durumdayım ne yapabilirim avukat parasıda çokmuş dilekçeyle hal olabalir mi lütfen cevap yazın çok ihtiyacım var yardıma şimdiden teşekkürler
 
Bazı isimleri koyarken de aileler gerçekten de bilinçisz davranıyorlar ama onun dışındaki geleneksel isimleri değiştirenleri de pek anlamıyorum.
 
ben ismimden çok rahatsızım hem baylar hemde bayanlar kullanılıyor. bu ismime ikinci bir isim eklettirmek mümkün mü? veya yabancı bir isim mümkün mü örneğin Juan...?
 
bende isim değiştiricem,beraber hareket etmek isteyen eklesin ....adresi yeni açtım güvenlik açısından bilgi sahibiyim bu konuda yardımcı olurum


lutfen bir daha msn adresinizi konu içinden vermeyinizz
CeMoŞ
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
mesaj düzenleme yok herhalde floop yapmak zorundayım...isim değiştirmek isteyen burdan özel mesaj atsın o zaman kontrol ederim gelen kutusunu,ben yolun yarısında sayılırım
 
[FONT=&amp]İsim değişikliği ile ilgili birkaç güncel Yargıtay kararı şunlardır;

“Dosya içindeki bilgi ve belgelerden, dinlenen tanık beyanı içeriğinden davacı Reysa'nın çevresinde "Tereysa Anne" olarak tanınıp bilindiği, kendisi ile ilgili belgelerde de bu adı kullandığı anlaşılmaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hiz-metleri Yasası'nda ve diğer yasalarda davacının almak İstediği adları yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkemece bu husus dikkate alınarak kanıtlanan davanın kabulüne, davaanın adının "Tereysa Anne" olarak düzeltilmesine karar verilmesi gerekirken …” (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2008/10965 E., 2009/991 K.)[/FONT] [FONT=&amp]

“Yargıtay uygulamalarında ve bilimsel çevrelerde ad üzerindeki hakkın şahsa sıkı sıkıya bağlı bir temel kişilik hakkı olduğu kabul edilmektedir. Bu bağlamda bir kimsenin ölümünden sonra adının değiştirilmesine olanak yoktur. Dosyada mevcut nüfus kayıt örneğinde; davacının baba adı D... olarak geçmektedir. Davacı, kendi nüfus kaydındaki baba adının düzeltilmesini istediğine göre, çoğun içinde az da vardır kuralı uyarınca düzeltme isteminin tespiti de kapsayacağı dikkate alınarak dosyada bulunan ve toplanacak kanıtlara göre koşulları oluştuğu takdirde davacının babası D... ile D...'un aynı kişi olduğunun tespitine karar verilmesi ile yetinilmesi gerektiği dikkate alınmadan yerinde olmayan gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi …” (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2010/12018 E., 2011/246 K.)[/FONT]

[FONT=&amp]“Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olan isim değişikliği davasının vekil aracılığı ile açılabilmesi için vekile verilen vekaletnamede özel yetki olması gerektiği halde, genel vekaletname ile açılmış davada, avukata dava konusu işle ilgili özel yetkiyi içeren vekaletnamesini ibraz etmesi için belli bir süre tanınması, bu süre içerisinde vekil vekaletnamesini getirmediği ya da asil bir dilekçe ile veya bizzat duruşmaya gelerek özel yetkisi bulunmayan vekilin açmış olduğu davaya ve yapılan işlere icazet verdiğini bildirmediği takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi gerekirken, bundan zühul ile davaya bakılıp esas hakkında hüküm kurulması …” (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2010/11236 E., 2010/15315 K.)


[/FONT]
[FONT=&amp]Av. Gökhan ARICAN[/FONT]
[FONT=&amp]Barbaros Mh. Tunalı Hilmi Caddesi Kuğulu İş Hanı [/FONT]
[FONT=&amp]A Blok No:123/56, Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA[/FONT]
[FONT=&amp]Tel: 0 312 466 56 34 – Faks: 0 312 466 56 40 – Gsm: 0 533 372 36 89[/FONT]
[FONT=&amp]www.gokhanarican.av.tr – e-mail: info@gokhanarican.av.tr[/FONT]
 
ücreti bilmiyorum 🙁

ben dilekçemi 10.02.2012 de asli hukuk mahkemesi yazı işleri müdürüne bıraktım ücret 260 tl aldılar gazeteye ilanı onlar verecekmiş ama gazete ücretini benim verip vermiyecegim 2 hafta sonra belli olacak ne kadar tutar ki gazete ücreti
 
Geri
Üst