İshal nedir neden ishal oluruz ?

Uzman SühaN

Administrator
İshal nedir neden ishal oluruz ?
İshal dışkının sık ve cıvk olduğu bir durumdur. İshal olan kişide sürekli bağırsağı boşaltma ihtiyacı olur. İshal kronik yada akut olabilir. Çoğu zaman kendiliğinden kaybolur , bazı durumlarda ise tedavisi gerekir. İshal olan kişide karın ağrısı ve kramplar sıklıkla görülebilir. İshal olan kişilerin su kaybına karşın mutlaka bol sıvı tüketmeleri gerekir . Makalemizin devamında ishalin nedenleri ve tedavisi hakkında ki detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.





İshal genellikle bağırsak enfeksiyonların dan kaynaklanmaktadır. Gıda zehirlenmesi,kullanılan ilaçlar da ishale neden olabilir. Ayrıca kirli su ve besin tüketmekte ishale sebebiyet verebilir. İshal en yaygın sağlık şikayetlerinden biridir. Hafif, geçici bir durumdan hayatı tehdit eden bir duruma kadar değişebilir. Bu nedenler 1 gün den uzun süren ishal vakalarının nedeni mutlaka araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Bakteriler günlük yaşamın bir parçasıdır ve normalde bakteriler ve insanlar barış içinde yaşar. Bununla birlikte, bazı bakteriler sindirim rahatlığınıza zarar verebilir. Bu bakteriler çiğ et, yumurta, kabuklu deniz hayvanı ve pastörize edilmemiş sütte verimli üreme alanları buluyor.


Belirtiler

Bir çok insan hayatının çeşitli dönemlerinde mutalak ishale yakalanır. Bazı insanlar irritabl bağırsak sendromu olanlar ishale yatkındır. İshal olduğunuzda sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız olur diğer septomlar ise şöyledir;

Karında şişkinlik
Cıvık dışkı
Sürekli karın ağrısı
Mide bulantısı
Daha ciddi semptomlar şunları içerir:
Dışkıdaki kan veya mukus
Kilo kaybı
Ateş

İshal olanlarda sıklıkla sıvı kaybı olacağından kişilerin çok dikkatli olması ve durumu yönetmesi gerekmektedir. Su kaybı kişilerde , ağız kuruluğu, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, koyu renkli idrar, cilt renginin sararması gibi durumlar gözlenebilir .

Nedenler

İshal sebepsiz olmaz. Yediğiniz bir besinden , kullandığınız bir ilaçtan yada kapmış olduğunuz bir virüsten dolayı olabilir. İshal genelde acı besinler, kirli besinler , aşırı alkol tüketimi, çok fazla yiyeceği karıştırıp tüketmek, gıda zehirlenmesi, müshil , kanser, radyasyon tedavisi , kullanılan antibiyotikler gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Dışkınız yeşil veya siyahsa çok cıksa derhal doktora görünün. Ayrıca dışkıda kan görülmesi de ciddiye alınması gereken bir durum.

Bazı enfeksiyonlar, gıda alerjileri ve intoleranslar, sindirim sistemi sorunları, karın cerrahisi ve ilaçların uzun süreli kullanımı kronik ishale neden olabilir. Diyareye neden olan bakterilerden ve parazitlerden gelen bazı enfeksiyon lar, tedavi edilmeden çabucak uzaklaşmaz. Ayrıca, bir enfeksiyondan sonra insanlar inek sütü, süt ürünleri veya soya gibi gıdalardaki laktoz veya proteinler gibi karbonhidratları sindirmede sorun yaşayabilir . Bu durum diyareyi uzatabilir.


İshalin nedeni çok. İshalin tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Yapılacak bir çok tetkit ve fiziki muayene durumun tespiti için gereklidir. Durum tespit edildikten sonra bir takım ilaçlar reçete edilebilir. Diyetinizde bir değişiklik gerekebilir. Su kaybınız varsa hastaneye yatış, serum tedavisi gerekebilir.

İshal için sizde evinizde bir takım önlemler alın. Yağlı yiyeceklerden uzak durun. Haşlanmış patates ve yoğurt tüketin. Bol su içmeyi ihmal etmeyin. Su kaybıyla birlilkte tuz kaybıda olabilir. Tükettiğiniz yemeklere az miktarda tuz ekleyin. Muz ishali kesmek için birebirdir. Mevsiminde iseniz şeftali tüketimide ishali kesecektir. Ayrıca evinizde tohum şeklinde sumak varsa bunu sulandırıp 10 dakika beklettikten sonra süzerek suyunu için . Sumakta ishali kesecektir. Hijyeninize dikkat edin. İshal hafif ise görüldüğü üzere bir takım önlemlerle yönetilebilir. Her ne olursa olsun ishal dikkate alınmalıdır. Yukarıda yer alan septomları ishal ile birlikte görüyorsanız en yakın zaman da tıbbi yardım alın.
 
İshal yaygın görülen bir sorundur. Genelde ciddiye alınmaz . Oysa ölüme bile neden olabilir. Kişide su kaybına halsizliğe yorgunluğa sebep olabilir. İshal tüketilen besinlerden kaynaklandığı gibi,viral enfeksiyonlar,bakteriyel toksinler, gıda zehirlenmesi, enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanabilir. İshalin en belirgin bulgusu cıvık dışkı , gün içinde çok sayıda dışkılamaktır. İshal olmanız durumunuzda karın ağrısını sıklıkla çekebilirsiniz. İshalin nedeni mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir. Reçeteli ilaçların yanında bir takım uygulamalarla ishali durdurabilirsiniz. Ağır ve yağlı yemeklerden kaçının. Şeftali nar suyu ishali dakikalar için de kesebilir. Ayrıca haşlanmış patates ve pirinç lapası da ishali kesecektir.
 
İshal sürekli bağırsağı boşaltma dürtüsü oluşturan bir durumdur. Dışkı çok gevşek ve sulu olur. Genellikle bazı enfeksiyonlar, bakteriler, tüketilen yiyecekler , besin zehirlenmesi ishale neden olur. Ayrıca kullandığınız bir ilaçta ishale neden olabilir. İshal olan kişide su kaybı olacağın dan kişi bol sıvı tüketmelidir. İshal geçene kadar ağrı yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Muz, şeftali, patates, pirinç lapası, türk kahvesi ishali kesebilir. İshal eşliğinde mide karmpları ve kusma oluyorsa muhtemelen gıda zehirlenmesi geçiriyorsunuzdur. Bu durum da mutlaka hekime görünmekte fayda var. Ayrıca ishalin yeşil ve kanlı olması dikkate alınması gereken bir unsur. Rektal bölgeniz ishalin ortaya çıkardığı bağırsak hareketlerinden dolayı ağrılı olabilir. Ve tuvalete gittiğinizde kaşıntı, yanma veya acı çekebilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken sıcak bir banyo olacaktır. Etkilenen bölgeye hekim tavsiyesi olmadan herhangi bir merhem uygulamayınız. Banyo sonrası pamuklu ve rahat iç çamaşır giyiniz.