İpek Eşarp Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan *MeleK*
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
İpek Eşarp Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
İpek kumaşlar diğer kumaşlara göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Eğer ipek kumaşlı aksesuar ve giysilerinize gereken bakımı ve önemi gösterirseniz uzun yıllarca sizinle kalacak ve eskitemeden kullanabileceksiniz.
Gerek tesettürlü hanımlar kapanmak için açık hanımlar da aksesuar olarak kullandıkları ipek eşarp modelleri fiyat olarak da diğer eşarp modellerine göre daha pahalıdır.
Sizlere bu yazım da ipek eşarp bakımı ve temizliği ile ilgili işinize yarayacak pratik bilgileri paylaşıyorum. İpek eşarbınızı en hassas şekil de ona zarar vermeden temizlemek istiyorsanız sizler için birazdan paylaşacağım püf noktalara dikkat etmenizi öneriyorum😉


Eşarbınızı sadece dezenfekte etmek istiyorsanız

Sıvı çamaşır detarjanı ile ılık suda elde yıkayıp fazla suyu nazikçe sıktıktan sonra düz bir zemine asın ve tam kurumadan ütüleyin.
Eşarbınızı saçınıza kullandığınız şampuan ile yıkayabilirsiniz. Daha az kimyasal barındırdığından bebek şampuanı eşarp temizliğinde çok fazla tercih edilen bir yöntemdir.
Artık piyasada sıkça rasladığımız eşarp şampuanlarını da denemek lazım. Ben hiç kullanmadım ama kullananların yorumları diğer şampuanlardan pek de bir farkı olmadığı yönünde.
Eşarbınızda lekeler varsa

Çay lekesi: Eşarp beyaz ise limonlu su ile silin ve soğuk su ile yıkayın. Renkli ise gliserinli suyla silin.
Kan lekesinde sıcak sudan kaçının. Aspirin tabletini azıcık suda eritip lekeyi bununla örtün. Kuruyunca nazikçe fırçalayarak temizleyin. Eşarp beyaz ise oksijenli suyla ıslatıp ılık su ile durulamanız yeterli.
Ketçap ve salça lekesi için sıcak su ile gliserini karıştırın ve eşarbınızı bu şekilde 1 saat bekletin. Daha sonra şampuanla yıkayın.
Kahve lekesi için lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık su ile durulayın.
Ter lekesini limonlu su ile silmeniz yeterli.
Mürekkep lekesi: Leke kuruyunca üzerine talk pudrası dökün ve leke kaybolana dek fırçalayın.
Yağ lekesi; sıçrayan yağlar için en etkili çözüm ispirtodur.
Pas lekesi: (Eşarpta pas lekesi ne alaka derseniz size paslı demir çamaşırlıklar derim 🙂 Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkın ya da marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün. Limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra eşarbınızı hafif güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak eşarbınızı soğuk suyla yıkayın. Lekenin çıktığını göreceksiniz.
Meyve lekeleri için limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklı su karışımı bire bir.
Fondöten lekesi: Bir pamuğa eter sürün ve lekenin üzerine tampon yapın. Bekletmeden yıkayın.
Gelelim ütülemeye 🙂

Eşarbınızı mutlaka tersten, düşük ısıda (ütünüzün ipek ayarı varsa onu kullanın) nazikçeütüleyin. Eşarbınızın el işi dikiş kenar baskısı üzerine ütü basmayın; nazikliğe devam anlıyacağınız 🙂
Eşarp bakım ister

İpek eşarpların bakımı da kendisi gibi hassastır.
Mümkünse kuru temizleme en iyisidir ama haliyle pahalıya mal olacağından soğuk su ile şampuanlayıp asla çitilemeden ve uzun müddet suda tutmadan, güneş olmayan yerde mümkünse evinizde çok hafif suyunu alıp yatay vaziyette kurutun.
Parfüm kullanıyorsanız ki kullanmamanız daha efdal, direk eşarbınıza parfüm sıkmayın. (kimyasallardan uzak tutun.)
Mümkün mertebe yağmurdan koruyun, güneşte çok uzuuuun süre bırakmayın! (Az dolaşın sağlık için de yani 🙂
Bağlı ve düğümlü bırakmamaya özen gösterin.