İnsülin direnci nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
İnsülin direnci nedir ?
İnsülin bir hormondur; Vücudun bir bölümünde üretilen bir kimyasal habercidir. Metabolizmanın bir parçası olarak kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinden sorumlu olan bir proteindir. Yaşam için önemli olan insülin hormonu hücrelere gerekli enerjiyi sağlayan birçok metabolik süreci düzenler. İnsülin üreten pankreas organıdır. İnsülin üretimi vücuttaki kan şekeri seviyeleri ve diğer hormonlara göre düzenlenir. Sağlıklı bir bireyde, insülin üretimi ve salınması, vücudun metabolik ihtiyaçlarını dengelemesi için sıkı bir şekilde düzenlenmiş bir süreçtir.

insülin.png



Yaşayan her canlı memelinin insüline ihtiyacı vardır. İnsanlar, kediler, köpekler, domuzlar, inekler ve hatta yunuslar hepsi sağlıklı kan şekeri düzeylerini korumak için insüline ihtiyaç duyar. Yeterli insülin olmadan, kan şekeri tehlikeli derecede yüksek seviyelere çıkabilir. Pankreas, şeker seviyelerinin kontrolünden sorumlu organdır. Sindirim sisteminin bir parçasıdır. Vücudunuz yeterli miktarda insülin üretmiyorsa veya hücreleriniz insülinin etkilerine karşı dayanıklıysa, kan şekeri seviyeleri uzun süre yüksek kalırsa, uzun süreli komplikasyonlara neden olabilen hiperglisemi (yüksek kan şekeri) gelişebilir .


İnsülin ne yapar?


İnsülin, kas, yağ ve karaciğerdeki hücrelere, kandaki glikozu emmeye izin verir. Glikoz, bu hücrelere enerji olarak hizmet eder veya gerektiğinde yağa dönüştürülebilir. İnsülin, yağ veya proteinin parçalanması gibi diğer metabolik süreçleri de etkiler.İnsülin ile ilişkili en yaygın problem şeker hastalığıdır. Diyabet, vücut ya yeterli insülin salgılamadığında ya da vücut artık etkin şekilde salgılayan insülini kullanmadığında ortaya çıkar.

Diyabet tedavisinde insülin

Tip 2 diyabet , yetişkinler ve yaşam tarzı tercihleriyle daha sık ilişkilidir.Tip 1 diyabet otoimmün hastalık türüdür. Bunlar vücudun kendisine saldırdığı hastalıklardır. Tip 1 diyabetiniz varsa, vücudunuz insülin yapamaz. Bağışıklık sisteminiz pankreasınızdaki tüm insülin üreten hücreleri yok ettiğinden dolayıdır. Bu hastalık, gençlerde daha sık teşhis edilir, ancak yetişkinlikte gelişebilir.Vücudunuzun insülinine yedek veya ek olarak insülin enjeksiyonları, her iki diyabet tipini de tedavi etmeye yardımcı olabilir. Tip 1 diyabetli insanlar insülin yapamazlar çünkü, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için insülin kullanmaları gerekir. Tip 2 diyabetli birçok kişi kan şekeri düzeylerini yaşam tarzı değişiklikleri ve oral ilaçlarla yönetebilir. Bununla birlikte, bu tedaviler işe yaramazsa, kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olması için insüline de ihtiyaç duyabilirler.

Şeker hastalığını tedavi etmek için birçok çeşit kullanılabilir. Genellikle bedeninizi nasıl etkilediği ile tanımlanırlar.

Hızlı etkili insülin birkaç dakika içinde çalışmaya başlar ve birkaç saat sürer.
Düzenli veya kısa etkili insülin , tamamen çalışmak için yaklaşık 30 dakika alır ve 3-6 saat sürer.
Ara etkili insülin tam olarak çalışması için 2 ila 4 saat sürer. Etkileri 18 saate kadar sürebilir.
Uzun etkili insülin bir gün boyunca çalışabilir.

Hipoglisemi veya çok düşük kan şekeri seviyeleri, bazen insülin kullandığınızda ortaya çıkabilir. Buna insülin reaksiyonu denir. Çok fazla egzersiz yaparsanız veya yeterince yemiyorsanız, glikoz seviyeniz düşebilir ve bir insülin reaksiyonu tetikleyebilir.

İnsülin reaksiyonlarının belirtileri şunları içerir:

yorgunluk
konuşamama
terleme
karışıklık
bilinç kaybı
nöbetler
kas seğirmesi
soluk cilt

İnsüline neden nedir?

Şişmanlık,
Kötü ve sağlıksız beslenme,
Stres,
Bazı ilaçlar,
Yaşlılık,
Gebelik,
Genetik faktörler
Sigara,
Uyku apnesi
Metabolik sendrom

İnsülin, pankreastaki beta hücrelerinde önemli miktarda sentezlenir. Öncelikle yüksek kan glukoz konsantrasyonlarına cevap olarak salgılanır. Dolayısıyla insülin kan şekerini düzenler ve vücut insülini salarak kan şekeri artışını algılar ve tepki verir. İnsülin merkezi metabolik süreçleri kontrol ettiğinden, insülin üretiminin başarısız olması diyabet olarak adlandırılan bir duruma neden olur. Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki ana diyabet türü vardır. İnsülin direncinde, kas, yağ ve karaciğer hücreleri insüline düzgün şekilde tepki vermez ve bu nedenle glikozu kan dolaşımından kolaylıkla ememezler. Sonuç olarak, vücudun glikoz hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha yüksek seviyelerde insülin gerekir. Zamanla, insülin direnci tip 2 diyabet ve prediyabete neden olabilir, çünkü beta hücreleri vücudun insüline olan artan ihtiyacını gidermez. Yeterli insülin olmadan, aşırı glikoz kan dolaşımında birikir ve diyabet, prediyabet ve diğer ciddi sağlık bozukluklarına yol açar.

Prediyabet, ortalama kan şekeri seviyelerini yansıtan kan şekeri veya A1C düzeylerinin normalden yüksek ancak diyabet tanısı için yeterince yüksek olmadığı bir durumdur. Bir kişide prediyabet hastası varsa, beta hücre fonksiyonunun kaybedilmesi devam edince tip 2 diyabet ortaya çıkar. Tip 2 diyabetliler yüksek kan şekeri seviyesine sahiptir.

Bir sağlık uzmanı, ayrıntılı bir öykü alma, fizik muayene yapma ve bireysel risk faktörlerine dayalı basit laboratuvar testleri yaparak insülin direncine sahip olma olasılığı olan bireyleri tanımlayabilir. Genetik risk faktörleri olsa da, insülin direnci diyet , egzersiz ve uygun ilaçlarla yönetilebilir . İnsülin bir iğne kullanılarak enjekte edilebilir. Kullandığınız insülin enjeksiyonunun türü kişisel tercihinize bağlıdır. Kalçanıza kollarınıza karnınıza enjekte edebilirsiniz. İnsülin reaksiyonlarını engellemek için yanınzda meyve suyu, şekerle,soda kuru üzüm bulundurun.İnsülin yüksek kan şekerini kontrol eder, ancak şeker hastalığını tedavi etmez. Kendinizi iyi hissetseniz bile insülin kullanmaya devam edin. Doktorunuzla konuşmadan insülini kullanmayı bırakmayın. Doktorunuzla veya eczacınıza vücudunuzdaki nereden insülin enjekte etmeniz gerektiğini konuşun.
 
İnsülin direnci, vücudundaki hücrelerin insülin hormonuna düzgün şekilde cevap vermediğinde verilen addır. İnsülin direnci, tip 2 diyabet , gestasyonel diyabet ve prediyabette yol açan etken faktördür . İnsülin direnci obezite ile yakından ilişkilidir; Bununla birlikte, kilolu veya obez olmadan insüline dirençli olmak mümkündür.Başlangıçta, insülin direnci hiçbir belirti göstermez. Semptomlar, yüksek kan şekeri seviyeleri gibi ikincil etkilere yol açtığında ortaya çıkmaya başlar. Bu olduğunda belirtiler şunları içerebilir.

Yorgunluk, açlık ve konsantrasyon zorluğu, bölgesel yağlanma özellikle karın çevresinde,yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyeleri. İnsülin direncinin kesin nedeni hala tam olarak anlaşılamamış olsa da, hangi faktörlerin insülin direnci geliştirmesine neden olabileceği çok iyi bilinmektedir. Kronik stres, az fiziksel aktivite, fazla kilolu olma, yüksek kalorili beslenme gibi. insülin direncinin etkilerini azaltmak mümkündür . Sağlıklı beslenme diyet ve stresten kaçınma. Bazı uzmanlar, obezitenin, özellikle bel çevresindeki aşırı yağın insülin direncinin birincil nedeni olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle bölgesel yağlanmanız varsa ve yukarıda yer alan septomları yaşıyorsanız mutlaka bir hekime görünün.
 
İnsülin metabolizmada önemli bir rol oynar.İnsülin, artan kan şekerine tepki olarak pankreas tarafından salınan bir hormondur. Zamanla, insülin direnci tip 2 diyabet ve prediyabet hastalığına yol açabilir . İnsülin direnci obezite ile yakından ilişkilidir. İnsülin direnci, metabolik sendromun bir parçası olabilir ve daha yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkilidir . İnsülin direncinin nedenleri hem genetik ( kalıtsal ) hem de yaşam tarzı faktörlerini içerir. İnsülin direnci tek başına tedavi edilmez, ancak diyabetin gelişmesini engelleme yaşam tarzı önlemleri ile sağlanabilir.Normal veya yüksek insülin seviyeleri için kesin değerler, laboratuvara ve yapılan testin türüne göre değişir. Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak insülin direncini tersine çevirerek vücudunuzun insüline uygun şekilde yanıt vermesine yardımcı olabilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir hekime görünmeniz de fayda vardır.
 
İnsülin direnci, insülininin vücudunuzdaki görevlerini yerine getiremediği bir durumdur.Tarçın uzun kan şekeri seviyelerini azaltma yeteneği ile bilinir. Sadece kan şekeri seviyesini dengelemekle kalmaz, aynı zamanda kardiyovasküler rahatsızlıklara da yardımcı olur.Kan akışınızdaki kötü kolesterolü düşürür . Tarçın, hücrelerin insüline cevap verme yeteneğini geliştirir.Zencefil soğuk ve asit reflüden obeziteye kadar çeşitli koşullar için bir tedavi görevi gören harika bir besindir.Zencefil yağ yakıcı bir besindir ve obeziteyi tedavi etmek için yoğun olarak kullanılır. Ancak zencefil, insülin direncini tersine çevirmek için de yararlıdır.Sadece kan şekeri seviyesini dengelemekle kalmaz, aynı zamanda hücrelerin insüline cevap verme yeteneğini de artırır.Zencefil ayrıca kandaki kolesterolü azaltmada çok etkilidir. Zerdeçal, Hint yemeklerinde popüler bir baharattır. Birçok cilt bakım reçetesinde de önemli bir bileşendir .Zerdeçaldaki aktif bir bileşen olan curcumin, anti-enflamatuar özelliği ile bilinmektedir. Ayrıca uzun süreli diyabetle ortaya çıkan vasküler disfonksiyonu önler.Yukarıda belirtilen 3 spesifik gıdadan ayrı olarak, sağlıklı bir yaşam tarzınız ve yeme alışkanlığınız olmalıdır .İnsülin direnci, kan şekeri seviyenizdeki ağır dalgalanmalara neden olur. Düzenli ve sağlıklı beslenerek insülin direncinizi iyi seviyede tutabilirsiniz.
 
Geri
Üst