Ce: İnsan Kaynakları Yönetim Stratejileri
1-)İnsan Kaynakları Planlamasının Organizasyon Stratejisi ile İlişkisi
- İnsan kaynakları planlaması organizasyon stratejisi ile uyumlu olmalıdır.
- Klasik insan kaynakları programlarının kıdemli yönetim kademesinin tüm ihtiyaçlarını tatmin edici nitelikte olması sağlanmalıdır.
- Organizasyonun işletme stratejisinin insan kaynakları üzerindeki etkileri açıkça ortaya konmalıdır.
- Organizasyonun işletme stratejisini etkileyen insan kaynakları yönetimi ile ilgili tüm konular tanımlanmalıdır.
- Stratejik insan kaynakları planının oluşturulması için organizasyonun işletme hedefleri insan kaynakları hedefleri ile bütünleştirilmelidir.
- İnsan kaynakları bölümünün katılımını sağlayabilmek için yeni fırsatlar oluşturulmasında stratejik planlama süreci gözden geçirilmelidir.
- İnsan kaynakları planlaması öncelikle organizasyonun stratejik planlarına dayanmalı,hedefleri ise organizasyonun hedeflerinden kaynaklanmalıdır.Organizasyonun bugünkü ve gelecekteki faaliyetleri,uzun dönemli hedefleri ve stratejileri saptandıktan sonra bu çerçevede kısa dönemli hedefler belirlenmektedir.Örgüt ve bölüm hedefleri de bu süreç içerisinde belirlenmektedir.Şelale yaklaşımı denilen bu süreçte amaç,yukarıdan aşağıya doğru bir planlama süreci oluşturmak değildir.Temel amaç tüm yönetim kademelerini planlama süreci içerisine dahil etmektir.Bu süreç planlama aşamasında tüm bilgilerin aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya akışını sağlamaktadır.Aynı zamanda organizasyonun tüm düzeylerinde iletişimi ve koordinasyonu sağlayarak,insan kaynakları yönetimi bölümünün de planlama sürecinde etkin olarak yer almasına yol açmaktadır.