İmplant yaptırmak istiyorum diyenlere sorular cevaplar

Uzman SühaN

Administrator
İmplant yaptırmak istiyorum diyenlere sorular cevaplar
İmplant günümüzde doğal dişlere en yakın alternatiftir, İmplant yapılan diş, geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlar. İmplant yöntemi yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.



Bugün implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

Kısaca implant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş köküdür.

İmplant'ların çeşitleri var mıdır?
Evet. Seri kullanıma girdikten sonra değişik implant tipleri üretilmiştir. Ancak günümüzde en popüler olan implant tipi 'vida' şekilli olanlardır.



Her hastaya implant uygulanabilir mi?
İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Varolan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece dişetlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir.






1.jpg




Dental İmplant Nedir

İmplant yerleştirilirken acı duyar mıyım?
Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Bir çok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak'alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.


implantlar yerleştirildikten hemen sonra protezlerim takılabilir mi?
Hayır. Implant'ların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun bir geçici protez yaparak sizin fonksiyonunuzu iade edecektir.

İmplantların temizliği önemli midir?
Evet. Hem de çok önemlidir. implantların ağız içindeki yabancı cisimler olduğu düşünülürse temizliklerinin en az kendi dişleriniz kadar hatta daha da önemli olduğunu taktir edersiniz. implantların temizlikleri belli bir öğrenme süreci gerektirse de, zor değildir. Ancak bu iş için yeterli zamanı ayırmanız gerekmektedir. Unutmamanız gereken şey, bu tip bir tedavinin başarılı olması için gerekli en önemli faktörün düzenli ağız bakımı olduğudur.



implant nedir? implant fiyatı, implant tedavisi ve ücreti, implantoloji

İmplantların üzerine protez nasıl yerleştirilir?
İmplantlar üzerine yapılacak protezler vak'anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi ancak dişhekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.

Eksik her diş için 'bir' implant gerekir mi?
Hayır. Eğer eksik diş sayısı '1'den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir. İmplant vidası kemik ile kaynaşmaz ise (osseointegre olmaz ise) ne olur?

Doğru implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir olasılık yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2'den fazla implant konulan vak'alar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.



İmplant yaptırmak pahalı mıdır?
Maalesef, evet. Kullanılan tüm malzemenin ithal olması ve sağlıklı implant üretimi için çok yüksek teknolojiye gereksinim duyulması tedavinin fiyatını belirlemektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar nedeniyle döviz kurlarında gözlenen artışlar da tedavinin maliyetini olumsuz etkilemektedir. Ancak kesin fiyat uzman hekimlerimizin sizi muayene edip, bu tedavi şekli için uygun bir hasta olup olmadığınızı belirlemeleri ve istediğiniz protez şekline göre değişecektir. İmplant yerleştirme işleminin karmaşıklığı ve uzunluğu, hastanın diş sağlığı ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir, ve sonuç büyük bir yatırım olabilir. Buna rağmen 350 hastaya implant yerleştirildikten sonra yapılan bir ankette, hastaların yaptıkları yatırımdan memnun kaldıkları ve gerekirse tekrar memnuniyetle yapacakları bulunmuştur.



implant tedavisinde gözlenebilecek riskler nelerdir?
Ağız içi ya da dışı tüm cerrahi işlemlerde gözlenebilecek risklerin ötesinde bir risk söz konusu değildir. Bunlar erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle erken dönem iyileşmesi sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır.





İmplant Tedavisi Hangi Vak'alarda Ne Avantajlar Sunar?
a) Alt çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar: Bu hastalar protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayetçidirler. Bu şikayet zaman içinde proteze destek olan kemik dokunun erimesi ile daha da artar hale gelir. Bu tip hastalarda implant tedavisi yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırdığı gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.

b) Üst çenede tamamen dişlerini kaybedip protez taşıyan hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına neden olabilmektedir.

c) Alt ya da üst çenede dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu hastaların şikayeti kancalarla tutunan protezin çirkin görüntüsü, ya da köprü yapılabilmesi için sağlam dişlerini kestirme zorunluluğu olarak sayılabilir.

d) Tek dişini kaybetmiş hastalar: Bu hastalar tek bir dişin restorasyonu için en az komşu iki dişi feda etmek zorunda olan hastalardır. Tek bir implant'ın yerleştirilmesi komşu dişleri kurtardığı gibi dahafonksiyonel sonuçların ortaya çıkmasına da neden olur.


implant tedavisinin dezavantajları nelerdir?


Yüksek fiyat
Çok özenli ve zaman ayrılarak yapılması gereken ağız temizliği işlemi

implant tedavisinin avantajları nelerdir?
Daha iyi çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme
Daha iyi estetik görünüm
Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

İmplant muayenesinde neler yapılacak?
Bu muayene sırasında tedaviye uygun bir hasta olup olmadığınızın ortaya çıkması için implant'ları yerleştirecek, üzerinin protezini yapacak ve daha sonraki periyodik dişeti bakımını üstlenecek uzman hekimlerin sizi muayene etmesi en doğru yöntemdir. Bu muayene sırasında sizden genel sağlık durumunuz hakkında bilgi alınacak ve gerekli görülürse birtakım tahlilleri yaptırmanız istenebilecektir. Bu aşama da ayrıca çeşitli röntgen incelemeleri ve ağzınızın modellerinin elde edilmesi gerekebilecektir.





Bütün implantlar başarılı mı?
İmplant yerleştirme kararına varırken göz önünde bulundurulması gereken bir çok faktör vardır. Öncelikle hasta sağlıklı olmalı, hastanın iyileşme gücü olmalıdır. Örneğin hasta, kontrol edilmeyen şeker hastası ise yarı-iyileşme komplikasyon yaratabilir. Bu hastalık implantların yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra gelişirse de implantların gelecekteki durumlarında komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca hasta muayene edilmeli, hastaya uygun implant ve implantı yerleştirme yöntemi özenle seçilmelidir. implantlar dişhekimi tarafından özenle yerleştirilip bakılmasının yanı sıra hastadan da özel ilgi görmelidir. Dişhekimi veya hasta implantlara iyi bakamazsa komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra sigara içen ve fazla alkol kullanan hastalarda implantların başarısı etkilenmektedir.


İmplantların ömrü ne kadar?
implantların ağızda otuz yıldan fazla sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır. implantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir. Sonuçta implantlar bir ömür boyu kullanılabilirler. Ömürlerini etkileyen bir çok etkeni ve sizin risklerinizi dişhekiminiz size açıklayacaktır.


İmplant yapma kararında yaşlılık etken faktör mü?
Hayır. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. 70-80'lerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık sorunu olan hastalardan daha azdır. Ayrıca daha yaşlı kişilerin implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarından daha olasıdır çünkü yaşlılarda daha çok diş kaybı olmuştur.



İmplantların vücut tarafından reddedilme riski var mı?
İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan maddelerden yapılmış, ve yıllardır yoğun araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler genellikle titanyum gibi metaller, ve hiç bir zaman canlı bir organizmanın parçası olmayan benzeri diğer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı antigen üretip kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.


Kanser riski var mı?
Tıbbi literatürde implantların kansere neden olduğunu gösteren hiç bir bulguya rastlanmamıştır.


İmplantlar kozmetik amaçlarla kullanılır mı?
İmplantlar genelde kozmetik nedenlerle kullanılmazlar. implantların kullanılmasındaki amaç protez dişlere dayanak vermektir. Protezdişler kullanarak kozmetik düzeltmeler yapılabilir fakat böyle bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizi tamamı ile diş hekiminize danışmalısınız.


implantların başarısı garantili mi?
Ağzınıza giren ve sizin kontrolünüz altında olan hiç bir şey için garanti vermek mümkün değildir. Bir organ nakli veya kalp ameliyatı sonrasında sağlık durumunuzun ne ölçüde garantili ise implant uygulamaları içinde aynı durum geçerlidir.


implant yerleştirilmesi ne kadar zaman alıyor?
Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işlere bağlıdır. Bir tek ameliyat yarım saat ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. İyileşmenin tam olması aylar alabilir.
 
Üst çenede 2 dişin arasında diestama var .ön kesici dişlerin ynaındaki dişler yok kesici dişler var çıkan dişlerin yerine daha da gelmedi nasıl bi tedavi uygulanır. r
 
üst çenede 5 tane boşluk var 16 yaşındayım acil durum implant yapılır mı. kesici dişlerin yanında her iki taraf ta da sivri dişler var yan taraflar yine boşluk oplam 5 boşluk var acil cevapp
 
implant yapım süreci uzun mudur?

İmplant yapım süreci; İmplant yaptırmak için öncelikle doktorunuzun ilk muayeneden geçirmesi ve implant yapılacak boşluğunuzda ki çene kemiğini incelemesi gerekmektedir. Bu uygulamanın yapılabilmesi için çene kemiğinin güçlü olaması şarttır.Doktorunuz çene kemiğini yeterli bulup boş olan dişe implant uygulamaya karar verildiğinde titanyumdan bir yapay vida hazırlanır. Vidanın çene kemiğine yerleştirilme işlemi bir cerrahi operasyondur ve lokal anestezi altında yapılır.

Doktor eğer gerekli görürse bu işlem genel anestezi altında da yapılmaktadır. Öncelikle diş etine bir kesi açılarak yapay vidanın çene kemiğine yerleştirme işlemi yapılır. Vida önceden belirlenen yere sabitlenir ve diş etinde açılan kesi dikilerek tekrar kapatılır. Böylelikle vidanın diş eti ile kaynaşma süreci beklenir. Buda üç ay gibi bir süredir.

implant zararları nelerdir?

İmplant zararları nelerdir; İmplant için kullanılan malzeme titanyumdan yapılmaktadır. Titanyum elementi doku dostu bir element olup diş etiyle kısa sürede kaynar, alerjik bir durum yaratmaz. Eğer işinde uzan bir doktor ile ve kaliteli malzeme kullanılarak implant yapılırsa, implant sonrası hasta doktorun talimatlarına uyar ve ağız içi hijyene dikkat ederse implant diş sorun yaşatmaz ve hiçbir zararı yoktur. Her tıbbi operasyon gibi 100’de 100 başarı sansı yoktur ama verilere göre % 96 oranında başarı elde edilmektedir.

Hekim seçimi çok önemlidir, her diş hekimi bu operasyonu gerçekleştiremez. Bu konuda eğitim almış, uzmanlaşmış ve ün yapmış bir hekimle çalışılmalıdır. Bir ikinci konu ise kullanılan malzeme seçimidir, yapımda kaliteli malzeme kullanılmalıdır.

implant yapımı sonrası

İmplant yapımı sonrası; sakın tükürmeyin, yaranın üstü kan pıhtısı ile kaplanmalı. İlk gün tükürükten kan gelebilir bu normaldir, sakın paniklemeyin. Hatta sabah kalktığınızda yastığınızda kan olabilir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra bir miktar ağrı hissedebilirsiniz.

Doktorunuzun verdiği ağrı kesiciyi kullanın, eğer antibiyotikte vermişse saatlerini aksatmadan kullanın. İlk gün işlem yapılan bölgede şişlik oluşabilir bunu da yanağınıza koyacağınız buz torbası ile geçirebilirsiniz. Bir kaç gün aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyeceklerden uzak durun ılık tüketin. Katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Çorba, muhallebi, süt gibi besleyici sıvılar alınmalıdır. Sigara ve alkol kullanımına bir kaç gün ara verilmelidir. Sigara iyileşmeyi geciktirecektir uzak durulmalıdır.
 
Iyi günler 21 yasindayim ön disimden birini 7-8 yil önce bir travma sonucu kaybettim 2 gün önce dentium marka ince bir implant takildi doktor ilk olarak kemik grefti kullanabiliriz dedi ama ameliyatta implant in ince olmasindan dolayi kemik grefti kullanmadigini söyledi. En son o bölge dikis ile kapatilirken implantin ucu dışarida kaldi sizce bu uygulama dogru mudur? Sizden yardim bekliyorum iyi günler...
 
Iyi günler 21 yasindayim ön disimden birini 7-8 yil önce bir travma sonucu kaybettim 2 gün önce dentium marka ince bir implant takildi doktor ilk olarak kemik grefti kullanabiliriz dedi ama ameliyatta implant in ince olmasindan dolayi kemik grefti kullanmadigini söyledi. En son o bölge dikis ile kapatilirken implantin ucu dışarida kaldi sizce bu uygulama dogru mudur? Sizden yardim bekliyorum iyi günler...


Selamlar baki, bende implant yaptırdım evet dışarıda demirin yani vidalanacak kısmın dışarıda kalması kesinlikle doğru, ortalama 3 ay sonra dışarıda kalan o uca göre diş yapılarak ölçü alınacak ve oraya diş takılacak. Bu doğru bir uygulama benim de başıma aynı şey geldi. sizin implant ne zaman takıldı 3 aylık süre sonuna geldiniz mi ?
 
Iyi günler 21 yasindayim ön disimden birini 7-8 yil önce bir travma sonucu kaybettim 2 gün önce dentium marka ince bir implant takildi doktor ilk olarak kemik grefti kullanabiliriz dedi ama ameliyatta implant in ince olmasindan dolayi kemik grefti kullanmadigini söyledi. En son o bölge dikis ile kapatilirken implantin ucu dışarida kaldi sizce bu uygulama dogru mudur? Sizden yardim bekliyorum iyi günler...
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun, implant gerçekten de emin ellerde yapıldığında sağlığı da psikoloji ve özgüveni de çok olumlu etkiliyor.
Bundan bir kaç ay önce abim de implant tedavisine başladı Dentalis İstanbul'da, kendisinin diş hekimi Serkan Şahiner. Oldukça memnundu, ki abim çok zor bir insandır, işi de biliyor kaç hekimle görüşüp burada karar kıldı. İmplant düşünen arkadaşlar mutlaka bakmalı
 
Bende Nobel marka 10 yıl garantili bir dişime yaptırdım benimkisi Mersin'de yapıldı. Gayet memnunum İdeal Dent'te yaptırdım gerçekten uzmanlar dişim dolguluydu ve yemek yerken kırıldı artık dolguluk işi kalmayınca 10 dakikada çektiler 15 dakikada da vida yeri ve başı takıldı dikiş atıldı. Kesinlikle ağrı sizi yok. Bir hafta sonra dikişleri alındı üç ay bekledik daha sonra ölçü alındı yani üç aşamada tam anlamı ile bitti dişim. Korkan var ise korkmadan yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Nihayetinde diş bu can boğazdan geliyor
 
banada üç tane implant yapılacak ama korkuyorum bazıları ağrı olmaz diyor bazılarıda çok ağrıyor diyor 3 ay da uzun süreymiş ya ön tarafa yapılacak biri diğerleri arka dişler ön taraf 3 ay boş kalacak ve göze çarpacak bu arada kaça yaptırdınız implantı
 
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun, implant gerçekten de emin ellerde yapıldığında sağlığı da psikoloji ve özgüveni de çok olumlu etkiliyor.
Bundan bir kaç ay önce abim de implant tedavisine başladı Dentalis İstanbul'da, kendisinin diş hekimi Serkan Şahiner. Oldukça memnundu, ki abim çok zor bir insandır, işi de biliyor kaç hekimle görüşüp burada karar kıldı. İmplant düşünen arkadaşlar mutlaka bakmalı
Son zamanlarda Dentalis ismini çok görmeye başladım herkes hakkında hep iyi konuşuyor gerçekten bu kadar iyi demek. Yeri beşiktaştaymış ilk fırsatta eşimle gidip görüşeceğiz süreci buradan paylaşırım hanımlar
 
Geri
Üst