İkizden ikize transfüzyon sendromu (TTTS ) nedir

Uzman SühaN

Administrator
İkizden ikize transfüzyon sendromu (TTTS ) nedir
transfüzyon ,transfüzyon nedir,transfüzyon sendromu, ikizden ikize transfüzyon sendorumu hakkın da bilgiler.


Çoğul hamileliğe sahip bir anne adayı iseniz, yakında tek doğum deneyimine eşlik etmeyen benzersiz sevinç ve zorluklarla karşılaşacaksınız. İkiz, ebeveynlerinin sahip olduğu ortak sorulardan biri , ikizlerin aynı mı yoksa ayrı yumurta ikizi olduklarıdır.

İkizler doğduğunda, doktor plasentayı inceleyerek ikizlerin aynı mı yoksa ayrımı olduğunu belirleyebilir; Aynı ikizler genelde bir plasenta paylaşırken, ayrı ikizleri genellikle iki ayrı plasentada bulunur.

Özdeş ikizler, bir zigota denilen döllenmiş bir yumurtadan gelirler. Genellikle bir çocuğa dönüşen zigot, bunun yerine iki embriyo oluşturmak için geliştikçe büyür ve bölünür. İkizler bir yumurta ve bir spermden geldiğinden, DNAları aynıdır ve bu nedenle ikizler birbirine benzemektedir.

Ayrı yumurta ikizleri, annenin rahminde iki farklı sperm tarafından gübrelenen iki farklı yumurta olduğunda gelişir. Ayrı yumurta ikizleri aynı DNA ya sahip olmayacaklardır, ancak diğer kardeşler gibi, iki ebeveynden de miras aldıkları DNA yı paylaşmaları beklenebilir.

İkizden ikize transfüzyon sendromu

İkizden ikize transfüzyon sendromu 1 ikizin kan temini paylaşılan plasenta vasıtasıyla diğerine geçtiğinde gerçekleşir. Kan kaybeden ikizlere verici ikiz denir. Kanı alan ikizlere alıcı ikiz denir.

Her iki bebeğin kan dolaşımına bağlı olarak problemleri olabilir. Donör ikizin çok az kan ve diğerinin kan fazlası olabilir.






İkizden ikize transfüzyon sendromu , aynı ikiz gebelikleri etkileyen plasentanın veya ölü doğumun bir hastalığıdır.

Madde işareti noktası, ortak bir monokoryonik plasentayı paylaşan tekil ikizleri veya birden fazla gebelik sayısını etkiler.

Paylaşılan plasentada, umbilikal kordları ve ikizlerin dolaşımını birbirine bağlayan anormal kan damarları bulunur.

Ortak plasenta ikizler tarafından eşitsiz olarak paylaşılabilir ve bir ikizin, gerekli besin maddelerinin normal şekilde büyümesini sağlamak için ya da hayatta kalabilmesi için çok küçük bir paya sahip olabileceği düşünülmektedir.

TTTS e yol açan gebelik olayları eşleştirme olayının zamanlaması, bağlayan damarların sayısı ve tipi ve plasentanın ikizler tarafından paylaşılması, hiçbir şey birincil önlemleri olmayan rastgele olaylardır Kalıtsal ya da genetik değildir, ne de anne babanın yaptığı veya yapmadığı herhangi bir şeyden kaynaklanmaz. Transfüzyon sendromu herkeste olabilir.

Bağlanan damarların sayısına, türüne ve yönüne bağlı olarak, kan ikizlerinden birine (verici) diğer ikizine (alıcının) orantısız bir şekilde transfüzyona tabi tutulabilir.
Transfüzyon donör ikizinin kan hacminin düşmesine neden olur. Bu da, eş ikizinden daha normal bir büyümeye neden olur ve yetersiz amniyon sıvısı veya oligohidramniosa neden olan idrar çıkışının az olması (amniyotik sıvının çoğunun kaynağı bebekten gelen idrardır).

Alıcı ikizi kan dolaştırılır. Bu aşırı kan, kalp yetmezliği gelişebileceği noktaya kadar bu bebeğin kalbine bir yük bindirir ve aynı zamanda bebeğin normalden daha fazla miktarda idrar üretiminden fazla miktarda amniyotik sıvıya sahip olmasına neden olur.

Transfüzyon sendromu , gebelik sırasında herhangi bir zamanda, bir annenin vaktinde doğum yapması durumunda bile ortaya çıkabilir. Plasental anormallikler, ikizler arasında ne zaman ve ne zaman bir transfüzyon meydana geldiğini belirler.

Kronik Transfüzyon sendromu, gebeliğin erken görünen olgular 12-26 hafta gebelik açıklar. Bebekler olgunlaşmamış ve sevk edilemediğinden, bu vakalar en ciddi olaylardır. Buna ek olarak, ikizler Transfüzyon sendromu anormalliklerinden etkilenmeleri için rahim gelişimi sırasında daha uzun süreceklerdir. Tedavi edilmediğinde, bu bebeklerin çoğu hayatta kalamaz ve hayatta kalanların çoğunda özür veya doğum kusurları olurdu.

Akut Transfüzyon sendromu ikizler arasındaki kan basınçlarında önemli bir fark olduğunda, aniden meydana gelen bu durumları açıklamaktadır. Bu, bir ikizin paylaşılan plasentadaki anormalliklerin bir sonucu olarak, ciddi bir hastalık haline geldiğinde veya gidebildiğinde gebeliğin son üç ayında ortaya çıkabilir. Akut Transfüzyon sendromu, ikizleri, gebelik yaşına göre hayatta kalmak için daha iyi bir şansa sahip olabilirler, ancak problemli olanlar ile hayatta kalma şansınız da olabilir.
 
Son düzenleme:
ikiz gebelik güzelde keşke böyle üzücü sorunlarda olmasa. hep ikiz bebeklerim olsun istemişimdir. bu konuyu tam anlamasamda bebekler açısından sıkıntı oluşturması apaçık görülüyor.hiç bir anne adayı böyle sorunlar yaşamaz inşallah. Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın