İftara ne pişirsem CUMA menüsü
iftara ne pişirsem
iftar menüsü, iftar yemekleri, iftara ne pişirsem, cuma günü menüsü hakında bilgiler
evet melekler iftara ne pişirsem cuma menüsüyle sizlerleyiz
İftar Menüsü Cuma
ezogelin çorba
zeytinyağlı fasulye
mantı
salata
sakızlı muhallebi
Ezo Gelin Çorba
3 çorba k.kırmzı mercimek
3 çorba k.pirinç
3 çorba k.bulgur
1 soğan
3 çorba k.un
2 çorba k.salça
3 çorba k.tel şehriye
1 çorba k.tereyağı
pulbiber
nane
su
sıvıyağ
Hazırlanışı :
İlk olarak mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir
kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı
eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan
eklenerek sotelenir.
Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre
sotelendikten sonra üzerine şehriye eklenir.
Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek
kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca
üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek
kaynaması beklenir.
(Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğu
hesap edilerek su eklenir.) Kaynayınca üzerine
haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten
sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.
Zeytinyağlı Fasulye
Yarım kilogram fasulye
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates (1 yemek kaşığı salça)
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz
Yapılışı
Fasulyeler kenarlarındaki kılçıkları çıkarılarak ayıklanır. Ortadan ikiye kırılır, bol suda yıkanarak temiz suyun içinde bırakılır. Orta boy tencereye yağ konur. Rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates konur. Suyun içinden alınan taze fasulyeler eklenir, tuz ve şeker ilavesiyle ocağa konur. 10-15 dakika kısık ateşte su ilave etmeden tahta kaşıkla karıştırılarak fasulyelerle domates soğanın iyice hallolması ve suyunu çekmesi beklenir. Sonra fasulyelerin üzerine bir parmak çıkılacak şekilde sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır. Pişen fasulye yemeği söndürülür ve soğumaya bırakılır. Not : Bütün zeytinyağlı sebze yemekleri tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılırlar. Eğer taze fasulye düdüklüde pişirilecekse işlem aynı yapılır. 1 su bardağı sıcak su eklenir, 15 dakika kaynatılır.
Mantı
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
3-4 su bardağı un
4 yumurta
1 çay bardağı su
Tuz
HARCI İÇİN:
2 soğan
400 gr koyun kıyması (iki kere çekilmiş)
Tuz,
karabiber
ÜZERİNE:
4 çorba kaşığı tereyağı
Sarımsaklı süzme yoğurt
Sumak,
nane,
pul biber
2 bardak unu yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz biçiminde açın. Yumurta, su ve tuz katıp parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilave ederek, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar, uzun uzun yoğurun. Bezelere bölün. Üzerini temiz bir nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada harcını hazırlayın. Soğanı incecik kıyın veya rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ile birlikte yoğurun.
Bu sırada dinlenmiş olan hamuru, üzerine un serperek oklava yardımıyla 2 milim inceliğinde açın. 2-3 santim eninde karelere bölün, ortasına nohut büyüklüğünde kıymalı harç koyun. Uçlarını üstte toplayarak kapatın. Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek bir kenarda bekletin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Geniş bir tencerede mantıların rahatça kaynayabileceği kadar su kaynatın. Biraz tuz atın. Mantıları kaynar suva salın.
Doldurduğunuz mantıyı birkaç saat bekletecekseniz unlu bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip üzerini temiz bir bezle örtün. Birkaç gün sonra kullanmak isterseniz hafifçe fırınlayın, soğuduktan sonra torbalara doldurup derin dondurucuda saklayın. Ayrıca Kayserililer mantı yoğurtlanıp tabağa konduktan sonra üzerine de reyhan serperek yerler.
Harlı ateşte suyun tekrar kaynamasını bekleyin. Daha sonra ateşi orta hararete getirin. Yumuşayıp suyun yüzüne çıkana kadar pişirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Mantıyı tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını gezdirin. Sumağını, nanesini, pul biberini serperek sıcak sıcak servis yapın.
Sakızlı Muhallebi
5 bardak süt
3 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 kahve fincanı un
1.5 bardak toz şeker
1 paket damla sakızı
Geniş bir tencerede yağı erittikten sonra unu tencereye katın. Sürekli karıştırarak kavurun. Soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırdıktan sonra şekeri ekleyin. Sakızı tencereye koyun. Oluşan karışımı 15-20 dakika kadar mikser ile çırpın. Servis tabaklarına alıp soğumaya bırakın.
iftar menüsü, iftar yemekleri, iftara ne pişirsem, cuma günü menüsü hakında bilgiler
evet melekler iftara ne pişirsem cuma menüsüyle sizlerleyiz
İftar Menüsü Cuma
ezogelin çorba
zeytinyağlı fasulye
mantı
salata
sakızlı muhallebi
Ezo Gelin Çorba
3 çorba k.kırmzı mercimek
3 çorba k.pirinç
3 çorba k.bulgur
1 soğan
3 çorba k.un
2 çorba k.salça
3 çorba k.tel şehriye
1 çorba k.tereyağı
pulbiber
nane
su
sıvıyağ
Hazırlanışı :
İlk olarak mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir
kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı
eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan
eklenerek sotelenir.
Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre
sotelendikten sonra üzerine şehriye eklenir.
Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek
kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca
üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek
kaynaması beklenir.
(Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğu
hesap edilerek su eklenir.) Kaynayınca üzerine
haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten
sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.
Zeytinyağlı Fasulye
Yarım kilogram fasulye
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates (1 yemek kaşığı salça)
1 çay kaşığı toz şeker
Tuz
Yapılışı
Fasulyeler kenarlarındaki kılçıkları çıkarılarak ayıklanır. Ortadan ikiye kırılır, bol suda yıkanarak temiz suyun içinde bırakılır. Orta boy tencereye yağ konur. Rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates konur. Suyun içinden alınan taze fasulyeler eklenir, tuz ve şeker ilavesiyle ocağa konur. 10-15 dakika kısık ateşte su ilave etmeden tahta kaşıkla karıştırılarak fasulyelerle domates soğanın iyice hallolması ve suyunu çekmesi beklenir. Sonra fasulyelerin üzerine bir parmak çıkılacak şekilde sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır. Pişen fasulye yemeği söndürülür ve soğumaya bırakılır. Not : Bütün zeytinyağlı sebze yemekleri tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılırlar. Eğer taze fasulye düdüklüde pişirilecekse işlem aynı yapılır. 1 su bardağı sıcak su eklenir, 15 dakika kaynatılır.
Mantı
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
3-4 su bardağı un
4 yumurta
1 çay bardağı su
Tuz
HARCI İÇİN:
2 soğan
400 gr koyun kıyması (iki kere çekilmiş)
Tuz,
karabiber
ÜZERİNE:
4 çorba kaşığı tereyağı
Sarımsaklı süzme yoğurt
Sumak,
nane,
pul biber
2 bardak unu yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz biçiminde açın. Yumurta, su ve tuz katıp parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilave ederek, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar, uzun uzun yoğurun. Bezelere bölün. Üzerini temiz bir nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada harcını hazırlayın. Soğanı incecik kıyın veya rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ile birlikte yoğurun.
Bu sırada dinlenmiş olan hamuru, üzerine un serperek oklava yardımıyla 2 milim inceliğinde açın. 2-3 santim eninde karelere bölün, ortasına nohut büyüklüğünde kıymalı harç koyun. Uçlarını üstte toplayarak kapatın. Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek bir kenarda bekletin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Geniş bir tencerede mantıların rahatça kaynayabileceği kadar su kaynatın. Biraz tuz atın. Mantıları kaynar suva salın.
Doldurduğunuz mantıyı birkaç saat bekletecekseniz unlu bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip üzerini temiz bir bezle örtün. Birkaç gün sonra kullanmak isterseniz hafifçe fırınlayın, soğuduktan sonra torbalara doldurup derin dondurucuda saklayın. Ayrıca Kayserililer mantı yoğurtlanıp tabağa konduktan sonra üzerine de reyhan serperek yerler.
Harlı ateşte suyun tekrar kaynamasını bekleyin. Daha sonra ateşi orta hararete getirin. Yumuşayıp suyun yüzüne çıkana kadar pişirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Mantıyı tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını gezdirin. Sumağını, nanesini, pul biberini serperek sıcak sıcak servis yapın.
Sakızlı Muhallebi
5 bardak süt
3 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 kahve fincanı un
1.5 bardak toz şeker
1 paket damla sakızı
Geniş bir tencerede yağı erittikten sonra unu tencereye katın. Sürekli karıştırarak kavurun. Soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırdıktan sonra şekeri ekleyin. Sakızı tencereye koyun. Oluşan karışımı 15-20 dakika kadar mikser ile çırpın. Servis tabaklarına alıp soğumaya bırakın.