Uzman SühaN
Administrator
İdrarda protein neden olur ? İdrarda protein nedenleri ve tedavisi
Proteinler vücudunuzun düzgün çalışması için gerekli olan maddelerdir. Protein normalde kanda bulunur. Böbreklerinizde bir sorun varsa, protein idrarınıza sızabilir. Küçük bir miktar normal olsa da, idrardaki büyük miktarda protein böbrek hastalığını gösterebilir . Gebelikte idrarda protein nadir değildir ancak hızlı tedavi gerektiren komplikasyonların bir işareti olabilir. İdrarda protein ++ test sonucunuzda böyle bir sonuç varsa idrarınızda protein var demektir ve istenen bir sonuç değildir. İdrarda protein normal değerleri ; Yetişkin kadın ve çocuklarda : 30-100 mg/L arasındadır. Yetişkin erkeklerde ; 10-140mg/ L arasındadır. İdrarda protein negatif diye bir sonuç alırsanız kaçak yok demektir. İdrar numaranızda çok miktarda protein bulunursa, mutlaka tedaviye ihtiyaç duyan tıbbi bir sorununuz olduğu anlamına gelmez. Yorucu egzersiz, diyet, stres , hamilelik ve diğer faktörler idrar protein seviyelerinde geçici bir yükselişe neden olabilir. Peki idrarda protein yükseliği nasıl düşürülür ? Proteinüri, bir hastalığın kendisi değil bir belirti olduğundan tıbbi bakım, hipertansiyonlu kişilerde kan basıncını normalleştirme veya diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini kontrol etme gibi altta yatan durumu tedavi etmeye odaklanır.Nefrotik sendromlu ve aşırı sıvı yüklemesi olan kişiler diyetlerinde tuzu kısıtlamalıdır. Nefrolog ayrıca protein alımında hafif bir kısıtlama önerebilir . Makelemizin devamında idrarda protein kaçağı olanlar nasıl beslenmelidir, ve idrarda protein kaçağının nedenleri ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Gebelikte İdrarda Protein nedenleri
Protein, vücudun ana yapı taşlarından biridir. Vücudunuzun kasları ve kemikleri inşa etmek, sıvıları dolaşımda tutmak ve enfeksiyonla savaşmak için proteine ihtiyacı vardır. Ancak idrardaki protein bazen zayıf böbrek fonksiyonunun veya diğer tıbbi durumların bir işareti olabilir.İdrarda proteinlerin nedenleri değişkendir ve idrarınızda az miktarda protein olması normaldir. Proteinüri tespit edilirse, doktorunuz böbrek hastalığınız olup olmadığını değerlendirmek için protein seviyelerinin sürekli yüksek olup olmadığını izlemek isteyecektir.Böbrek hastalığı gelişme riski varsa, doktorunuz proteinüri için düzenli test önerebilir. İdrarda ısrarlı bir şekilde artmış protein seviyesi riski taşıyanlar, aşağıdaki tıbbi koşullara sahip olabilir.
Şeker hastalığı
Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Amiloidoz
Berger hastalığı
Endokardit
Fokal segmental glomerüloskleroz
Kalp hastalığı
Kalp yetmezliği
Hodgkin lenfoma
Lupus
Sıtma
Multipl miyelom
Ortostatik proteinüri
preeklampsi
Gebelik
Romatoid artrit
sarkoidoz
Orak hücreli anemi
Protein çoğumuz için diyetinizden aldığınız bir şeydir ve genellikle sizin için iyidir. Ancak doktorunuz idrarınızda protein kaçağı olduğunu söylüyor peki bu nedemektir ? İdrardaki protein veya tıbbi olarak belirtildiği gibi " proteinüri ", idrarda anormal derecede yüksek miktarda protein bulunması anlamına gelir . İdrardaki bir miktar protein normal olsa da, idrardaki aşırı miktarda protein, böbreklerin bir dizi farklı nedene bağlı olarak düzgün çalışmadıklarının bir işaretidir.Proteinler yaşamın yapı taşlarıdır. Albumin, insan kanında bulunan ana proteindir. Proteinler, hücre ve kas gelişiminde yardımcı olmaktan, kandaki sıvıyı kontrol etmeye kadar çeşitli işlevlerden sorumludur; ayrıca enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesinde yardımcı olurlar. Vücudumuzda kan filtresi işlevi gören bir çift böbreğimiz var. Besinlerin ve proteinlerin kan dolaşımına geri dönerken geçmelerine izin vermek böbreklerin işlevidir. Bununla birlikte, herhangi bir böbrek yetmezliği durumunda, bir miktar protein idrarın içine sızabilir ve proteinüri olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir. Böylece, böbrekleri etkileyen herhangi bir bozukluk, böbreklerin protein sızdırmasına neden olur.Protein böbreklerden hem küçük hem de büyük miktarlarda salınabilir. Bazen, semptomların yokluğunda bile uzun süre farkedilmeyebilir. Malign olmayandan aşırı ölümcül olan protein sızıntısı için bir çok neden olabilir.
Böbreklerin protein sızdırmasını engellemesinin ilk adımı, semptomlarını bilmektir. Böbreklerden protein kaçağı, genellikle teşhis edilmesi gereken altta yatan bir hastalığın belirtisidir.
İdrarda büyük miktarlarda protein kaçağı, aşağıdaki belirtilerle görülebilir:
Köpüklü idrar
Vücut, eller, ayaklar, yüz ve karın çevresinde şişme
Diyabetli hastalarda idrarda şeker varlığı
Vücutta sıvı birikmesinden dolayı kilo alımı
İştah azalır
Kandaki protein takviyesi azalır. Bunlar arasında globulin ve albümin bulunur.
İşte proteinlerin böbreklerden sızmasını engellemenin bazı etkili yolları. Bunu nasıl durduracağınızı ve sağlığınızı nasıl koruyacağınızı bilin. Proteinüri, kendi başına bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunu anlamak önemlidir.İdrarda protein varsa, altta yatan neden tanımlanmalı ve uygun tedaviye başlamak için uygun şekilde teşhis edilmelidir. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olsun, neden sadece proteinüri çözmek için tedavi edilmesi gerekir. Sebebinin tespiti konusunda doktor, semptomları kontrol altına almak ve altta yatan sebebi tedavi etmek için spesifik ilaçlar yazacaktır.Durum çok hafiftirse, herhangi bir ilaç kullanmadan diyet ve yaşam tarzında basit bir değişiklik önerilebilir. Durumun kötüleşmemesini önlemek için düzenli takip ve izleme önerilebilir. Proteinlerin böbreklerden sızmasını engellemek için tıbbi tedaviyle etkin bir şekilde kullanılan bazı ev ilaçları vardır.
Lif alımı için diyetinize daha fazla taze meyve ve yapraklı sebze ekleyin.Fasulye, mercimek, baklagiller gibi protein açısından zengin kaynaklar yenilmelidir.Vejeteryan değilseniz, daha çok balık yiyin. Kırmızı etlerden kaçının çünkü parçalanması zorlaşır.Gazlı gazlı içecek tüketiminden kaçınırken, su alımınızı olabildiğince arttırın.Stres seviyenizi yönetinSoğan ve sarımsak yardımcı olabilir. Onları diyetinize dahil edin.Kilonuzu, özellikle fazla kilonuz varsa, bazı egzersizler yaparak yönetin .İdrar, vücudunuzun ihtiyaç duymadığı şeylerden kurtulmasının temel yollarından biridir. Bununla birlikte, idrar yüksek seviyede protein içermemelidir. İdrarda çok fazla protein proteinüri denilen bir durum, böbrek hasarı bir işaretidir. İyi haber şu ki, diyetinizde bazı değişiklikler yaparak idrarınızdaki protein miktarını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
Soya proteini, zarar görmüş böbrekler için sayısız fayda sağlayabilir. Hayvansal proteinler yüksek kalitededir ancak böbrekleri zorlayabilir ve bunları diyetinizde sınırlamanız gerekebilir. Taze meyve ve sebzelerden daha fazla lif ve tam tahıl ekmeği ve yüksek lifli tahıl gibi tam tahıllar ekleyin .Süt, yoğurt, dondurulmuş tatlılar, krem peynir ve ekşi krema gibi yüksek yağlı süt ürünlerini sınırlayın.Alkol tüketimini sınırlayın. Yüksek oranda tuz içeren tm besinlerden uzak durun. Sıvı alımını artırın.Nefrotik sendrom, idrarda yüksek seviyede protein ve vücut dokusunun şişmesi ile karakterize böbrek hastalığıdır. Her yaştan insanlar nefrotik sendromdan etkilenebilir. Tedavi, durumun altında yatan nedene bağlı olacaktır ve semptomları hafifletmeyi ve komplikasyonları önlemeyi amaçlamaktadır.
İdrardaki protein kaybıyla birlikte, kanda sıvının vücudunuzun dokularında birikmesine neden olan değişiklikler meydana gelir. Bu, doku şişmesi veya ödemle sonuçlanır. Ödem ellerinizde ve ayaklarınızda gelişebilir. Ayak bileğinizde veya yüzünüzde göz çevresinde şişliklere neden olabilir. Bazı durumlarda, sıvı ciğerleriniz üzerinde birikerek nefes almayı zorlaştırır. Bu sendrom, idrar yapmak için kanı filtreleyen böbrek filtrelerindeki küçük damarların duvarlarının işlevini değiştiren hastalıklardan kaynaklanır. Sonuç olarak, böbrekler “proteinüri” olarak bilinen idrarda proteini sızdırmaya başlar. İdrardaki protein miktarı çok yüksekse, nefrotik sendrom adı verilen bir durum gelişebilir. Nefrotik sendrom, vücutta su birikmesine neden olur.Proteinüri hastalarının çoğu uzun vadede problemsiz küçük böbrek hastalığına yakalanırlar, ancak bazı böbrek hastalıkları böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Komplikasyonlar, her durumda proteinürinin kesin nedenine bağlıdır.Altta yatan böbrek hastalığı ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi tipi nedene bağlıdır.
Diyabetin neden olduğu böbrek hastalığına diyabetik nefropati denir. Diyabetik nefropatinin ilk belirtisi genellikle yüksek idrar proteinidir. Diyabetik hastaların sık sık idrarlarını kontrol ettirmeleri gerekir. Proteinüri genellikle glomerüler hastalığın ilk belirtisidir. Glomerüler hastalık, glomeruli'yi etkileyen birçok farklı hastalığı kapsayan geniş bir kategoridir. Bu hastalıkların tedavisi sıklıkla proteinüri ve hipertansiyon gibi diğer semptomların kontrolüne odaklanır.Proteinüri bir hastalık değildir. Bir hastalığın belirtisi veya öncüsüdür.. İdrardaki protein, ciddi bir hastalık belirtisi veya zararsız geçici bir durum olabilir. İdrar testleri idrarda protein göstermeye devam ederse, kronik böbrek hastalığı olabilir. Sık görülen böbrek hastalığı nedenleri arasında diyabet, yüksek tansiyon ve böbreklerde iltihaplanmadır. Daha önce belirttiğimiz gibi tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görününüz..
Gebelikte İdrarda Protein nedenleri
Protein, vücudun ana yapı taşlarından biridir. Vücudunuzun kasları ve kemikleri inşa etmek, sıvıları dolaşımda tutmak ve enfeksiyonla savaşmak için proteine ihtiyacı vardır. Ancak idrardaki protein bazen zayıf böbrek fonksiyonunun veya diğer tıbbi durumların bir işareti olabilir.İdrarda proteinlerin nedenleri değişkendir ve idrarınızda az miktarda protein olması normaldir. Proteinüri tespit edilirse, doktorunuz böbrek hastalığınız olup olmadığını değerlendirmek için protein seviyelerinin sürekli yüksek olup olmadığını izlemek isteyecektir.Böbrek hastalığı gelişme riski varsa, doktorunuz proteinüri için düzenli test önerebilir. İdrarda ısrarlı bir şekilde artmış protein seviyesi riski taşıyanlar, aşağıdaki tıbbi koşullara sahip olabilir.
Şeker hastalığı
Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Amiloidoz
Berger hastalığı
Endokardit
Fokal segmental glomerüloskleroz
Kalp hastalığı
Kalp yetmezliği
Hodgkin lenfoma
Lupus
Sıtma
Multipl miyelom
Ortostatik proteinüri
preeklampsi
Gebelik
Romatoid artrit
sarkoidoz
Orak hücreli anemi
Protein çoğumuz için diyetinizden aldığınız bir şeydir ve genellikle sizin için iyidir. Ancak doktorunuz idrarınızda protein kaçağı olduğunu söylüyor peki bu nedemektir ? İdrardaki protein veya tıbbi olarak belirtildiği gibi " proteinüri ", idrarda anormal derecede yüksek miktarda protein bulunması anlamına gelir . İdrardaki bir miktar protein normal olsa da, idrardaki aşırı miktarda protein, böbreklerin bir dizi farklı nedene bağlı olarak düzgün çalışmadıklarının bir işaretidir.Proteinler yaşamın yapı taşlarıdır. Albumin, insan kanında bulunan ana proteindir. Proteinler, hücre ve kas gelişiminde yardımcı olmaktan, kandaki sıvıyı kontrol etmeye kadar çeşitli işlevlerden sorumludur; ayrıca enfeksiyon ve hastalıkların önlenmesinde yardımcı olurlar. Vücudumuzda kan filtresi işlevi gören bir çift böbreğimiz var. Besinlerin ve proteinlerin kan dolaşımına geri dönerken geçmelerine izin vermek böbreklerin işlevidir. Bununla birlikte, herhangi bir böbrek yetmezliği durumunda, bir miktar protein idrarın içine sızabilir ve proteinüri olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir. Böylece, böbrekleri etkileyen herhangi bir bozukluk, böbreklerin protein sızdırmasına neden olur.Protein böbreklerden hem küçük hem de büyük miktarlarda salınabilir. Bazen, semptomların yokluğunda bile uzun süre farkedilmeyebilir. Malign olmayandan aşırı ölümcül olan protein sızıntısı için bir çok neden olabilir.
Böbreklerin protein sızdırmasını engellemesinin ilk adımı, semptomlarını bilmektir. Böbreklerden protein kaçağı, genellikle teşhis edilmesi gereken altta yatan bir hastalığın belirtisidir.
İdrarda büyük miktarlarda protein kaçağı, aşağıdaki belirtilerle görülebilir:
Köpüklü idrar
Vücut, eller, ayaklar, yüz ve karın çevresinde şişme
Diyabetli hastalarda idrarda şeker varlığı
Vücutta sıvı birikmesinden dolayı kilo alımı
İştah azalır
Kandaki protein takviyesi azalır. Bunlar arasında globulin ve albümin bulunur.
İşte proteinlerin böbreklerden sızmasını engellemenin bazı etkili yolları. Bunu nasıl durduracağınızı ve sağlığınızı nasıl koruyacağınızı bilin. Proteinüri, kendi başına bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunu anlamak önemlidir.İdrarda protein varsa, altta yatan neden tanımlanmalı ve uygun tedaviye başlamak için uygun şekilde teşhis edilmelidir. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olsun, neden sadece proteinüri çözmek için tedavi edilmesi gerekir. Sebebinin tespiti konusunda doktor, semptomları kontrol altına almak ve altta yatan sebebi tedavi etmek için spesifik ilaçlar yazacaktır.Durum çok hafiftirse, herhangi bir ilaç kullanmadan diyet ve yaşam tarzında basit bir değişiklik önerilebilir. Durumun kötüleşmemesini önlemek için düzenli takip ve izleme önerilebilir. Proteinlerin böbreklerden sızmasını engellemek için tıbbi tedaviyle etkin bir şekilde kullanılan bazı ev ilaçları vardır.
Lif alımı için diyetinize daha fazla taze meyve ve yapraklı sebze ekleyin.Fasulye, mercimek, baklagiller gibi protein açısından zengin kaynaklar yenilmelidir.Vejeteryan değilseniz, daha çok balık yiyin. Kırmızı etlerden kaçının çünkü parçalanması zorlaşır.Gazlı gazlı içecek tüketiminden kaçınırken, su alımınızı olabildiğince arttırın.Stres seviyenizi yönetinSoğan ve sarımsak yardımcı olabilir. Onları diyetinize dahil edin.Kilonuzu, özellikle fazla kilonuz varsa, bazı egzersizler yaparak yönetin .İdrar, vücudunuzun ihtiyaç duymadığı şeylerden kurtulmasının temel yollarından biridir. Bununla birlikte, idrar yüksek seviyede protein içermemelidir. İdrarda çok fazla protein proteinüri denilen bir durum, böbrek hasarı bir işaretidir. İyi haber şu ki, diyetinizde bazı değişiklikler yaparak idrarınızdaki protein miktarını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
Soya proteini, zarar görmüş böbrekler için sayısız fayda sağlayabilir. Hayvansal proteinler yüksek kalitededir ancak böbrekleri zorlayabilir ve bunları diyetinizde sınırlamanız gerekebilir. Taze meyve ve sebzelerden daha fazla lif ve tam tahıl ekmeği ve yüksek lifli tahıl gibi tam tahıllar ekleyin .Süt, yoğurt, dondurulmuş tatlılar, krem peynir ve ekşi krema gibi yüksek yağlı süt ürünlerini sınırlayın.Alkol tüketimini sınırlayın. Yüksek oranda tuz içeren tm besinlerden uzak durun. Sıvı alımını artırın.Nefrotik sendrom, idrarda yüksek seviyede protein ve vücut dokusunun şişmesi ile karakterize böbrek hastalığıdır. Her yaştan insanlar nefrotik sendromdan etkilenebilir. Tedavi, durumun altında yatan nedene bağlı olacaktır ve semptomları hafifletmeyi ve komplikasyonları önlemeyi amaçlamaktadır.
İdrardaki protein kaybıyla birlikte, kanda sıvının vücudunuzun dokularında birikmesine neden olan değişiklikler meydana gelir. Bu, doku şişmesi veya ödemle sonuçlanır. Ödem ellerinizde ve ayaklarınızda gelişebilir. Ayak bileğinizde veya yüzünüzde göz çevresinde şişliklere neden olabilir. Bazı durumlarda, sıvı ciğerleriniz üzerinde birikerek nefes almayı zorlaştırır. Bu sendrom, idrar yapmak için kanı filtreleyen böbrek filtrelerindeki küçük damarların duvarlarının işlevini değiştiren hastalıklardan kaynaklanır. Sonuç olarak, böbrekler “proteinüri” olarak bilinen idrarda proteini sızdırmaya başlar. İdrardaki protein miktarı çok yüksekse, nefrotik sendrom adı verilen bir durum gelişebilir. Nefrotik sendrom, vücutta su birikmesine neden olur.Proteinüri hastalarının çoğu uzun vadede problemsiz küçük böbrek hastalığına yakalanırlar, ancak bazı böbrek hastalıkları böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Komplikasyonlar, her durumda proteinürinin kesin nedenine bağlıdır.Altta yatan böbrek hastalığı ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi tipi nedene bağlıdır.
Diyabetin neden olduğu böbrek hastalığına diyabetik nefropati denir. Diyabetik nefropatinin ilk belirtisi genellikle yüksek idrar proteinidir. Diyabetik hastaların sık sık idrarlarını kontrol ettirmeleri gerekir. Proteinüri genellikle glomerüler hastalığın ilk belirtisidir. Glomerüler hastalık, glomeruli'yi etkileyen birçok farklı hastalığı kapsayan geniş bir kategoridir. Bu hastalıkların tedavisi sıklıkla proteinüri ve hipertansiyon gibi diğer semptomların kontrolüne odaklanır.Proteinüri bir hastalık değildir. Bir hastalığın belirtisi veya öncüsüdür.. İdrardaki protein, ciddi bir hastalık belirtisi veya zararsız geçici bir durum olabilir. İdrar testleri idrarda protein göstermeye devam ederse, kronik böbrek hastalığı olabilir. Sık görülen böbrek hastalığı nedenleri arasında diyabet, yüksek tansiyon ve böbreklerde iltihaplanmadır. Daha önce belirttiğimiz gibi tedavisi altta yatan nedene bağlıdır. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görününüz..