idrar kaçırma sorunu

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
idrar kaçırma sorunu
idrar kaçırma,kadınlarda idrar kaçırma,kadınlarda idrar kaçırma sorunları,kadınlar neden idrar kaçırır,kadınlarda idrar kaçırma problemleri

idrar-kaçırma1.jpg



Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, kadınların yüzde 20'sinde idrar kaçırma problemi olduğunu söyledi.

Op. Dr. İyigün, yaptığı açıklamada, kadınların yaklaşık yüzde 20'sinde görülen idrar kaçırma şikayetlerinin premenopozal çağda yüzde 20-25 ve menopoz çağındaki kadınlarda ise yüzde 40-60'lara çıktığını belirterek, "Kadınlarda sosyal, hijyenik, duygusal, ekonomik ve cinsel sorunlar yaratır" dedi.

İyigün, idrar kaçırmanın pek çok türü ve sebebi olsa da en sık karşılaşılan iki sebep olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Bunlardan en sık görüleni stress inkontinans dediğimiz, kadınların aksırıp, öksürdüğünde ya da ıkındığında, güldüğünde karın içi basıncının arttığı durumlarda idrar kaçırması ve urge (acil) inkontinans dediğimiz ani idrar hissinin gelmesi ve tuvalete yetişememeye bağlı idrar kaçırılmasıdır. Bu iki durum ayrı ayrı olabildiği gibi birlikte de olabilir ve tüm idrar kaçırmaların yaklaşık yüzde 85-90'ını oluşturur. Hastalar çoğunlukla, öksürme, gülme, zıplama merdiven çıkma, ıkınma gibi davranışlarda bulunduğunda idrar kaçırır. Urge (acil) inkontinansta ise, hastalar herhangi bir eylemde bulunmasa bile işini bırakıp ani bir idrar yapma isteği duyup tuvalete yetişmeye çalışırken idrar kaçırıyordur. Bu iki durum birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bu durumların dışında diyabet ya da bir takım nörolojik hastalıklarda, genital fistüllerde, aşırı kabızlıkta, idrar yolları enfeksiyonlarında ya da idrar akışını arttıran ilaçların kullanılması sırasında da idrar kaçırma olabilir. Bu durumların birbirinden ayırmak için mutlaka ürojinekolojik muayene yaptırmak gerekir."

İyigün mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini ifade ederek, "İdrar kaçırma, dışkı kaçırma, sık idrara gitme, idrarını tam boşaltamama hissi, cinsel ilişkide rahatsızlık, vaginal yanma, ağrı, kaşıntı, akıntı varsa doktora gidilmeli. İleri yaş ve kadın cinsiyeti, ailesinde idrar kaçırma şikayetleri olanlar, menopoz, geçirilmiş pelvik cerrahi öyküsü, diyabet, kalp, böbrek, eklem ve omurilik hastalıkları, geçirilmiş felç, sigara içimi ve ona bağlı gelişen kronik öksürük, fazla alkol, çay ve kahve tüketimi, kilo alma, kronik kabızlık, öksürük hastalık belirtileridir" diye konuştu.

Kadınların ped testini kendi kendilerine yapabileceklerini anlatan İyigün şöyle devam etti:

"Hasta önce 500cc sıvıyı içip, 20 dakikada sonra vajene daha önce tarttığı bir ped koymalı, sonra 3 dakika hızlı yürüyüş, 10 kez oturup kalkma, 1 dakika merdiven çıkma, 5 kez eğilip yerden bir şey alma, 12 kez öksürme, 1 dakika koşma gibi egzersizleri yaptıktan sonra ped tartılıp 10 gram ve üzerinde ağırlık artışı varsa doktora başvurmalıdır."

İyigün, öncelikle idrar kaçırmanın türü ve sebebi belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bundan sonra hastaya yaşam davranış önerilerinden pelvik kas egzersizlerine ya da medikal tedaviden cerrahi tedaviye kadar durumuna göre bir takım tedavi önerilerinde bulunuyoruz. Bir grup idrar kaçırma şikayetleri pelvik kas egzersizlerinden oldukça yarar görmektedir ve yeni fizik tedavi yöntemlerinden oldukça iyi sonuçlar almaktayız. Ayrıca idrar kaçırma cerrahisinde eskiden uygulanan cerrahi yöntemlerin hem başarı oranları düşük hem de hastaların hastanede kalış süreleri ve komplikasyon oranları yüksekti. Son 4-5 yılda uygulanan yeni modern yöntemler ve cihazlarla cerrahi gerektiren hastalar 15 dakikalık kısa bir operasyonla kendilerini yaşamdan uzaklaştıran bu sorundan kurtuluyor ve aynı gün içinde evine gidip bir gün sonra da normal hayatına dönebiliyor. Ayrıca bu yöntemlerle yapılan onarımlarda bu şikayetlere sebep verebilen anatomik kusurlar daha iyi tedavi edilip hastalığın tekrarlama oranları oldukça düşüyor. Eski tekniklerle yapılan cerrahi operasyonlar sonrası hastalar tekrar operasyon geçirmek zorunda kalıyorlardı. Öncelikle bir grup hastalar bu sıkıntıları çekmelerine rağmen utanıp sıkıldıklarından hekime başvuramamakta, bir grup hastalar toplumda yaygın görüldüğünden bu durumu bir kadınlık kaderi olarak kabullenmektedir. Bir diğer problemde eski yöntemlerle opere edilmiş hastalarda işittikleri ameliyatların işe yaramadığı genel kaygısıdır. Bir diğer sıkıntılı durumda pelvik egzersizleri ve fizik tedavi gerektiren hastaların ya bu tedavilere uyum göstermemesi ya da bu tedavileri yapabilecek hekimlere ve kurumlara henüz sınırlı olduğu için ulaşamaması" dedi.
 
Geri
Üst