Hz Nuhun Gemisi Nerede ?

Uzman SühaN

Administrator
Hz Nuhun Gemisi Nerede ?
Nuh gemisi günümüzden yaklaşık 7.500 yıl önce Hz.Nuh tarafından yapılmıştır. Nuh’un gemisi genelde tahtadan yapıldığı sanılırken aslında metalden yapılmıştır.



Geminin hareketi kol gücü ya da yelkenle gidilmemiş, bilinenin aksine buhar gücüyle hareket etmiştir. Hz.Nuh’un gemisi uzunluğu 205 metre 27 santim, denizden yüksekliği ise 20.5 metre bu ebatlar yaklaşık yüzyıl önce batan Titanik gemisinin ebatlarındadır. Bu boyut tüm hayvanların (ikişer ikişer) girebilecek büyüklüğü olduğunu göstermektedir. Amerikalı ressam Edvard Hicks (1780-1849) Nuh’un gemisine hayvanlarının alışını konu eden bir resim yapmıştır.









Tevrat’ın Tevkin (Yaratılış) bölümünde anlatılana göre ‘‘Tanrı’nın insan ve diğer canlı ırklarının devam etmesi için büyük tufandan önce Nuh’un yapmasını emrettiği efsanedir. Gemi Nuh’un ailesi ve dünyada bulunan diğer hayvanların korumaya alınması amacıyla hazırlanmıştır.’’ Bu efsaneye göre Tanrı, sapkın insanoğlunun bir ceza vermek için yeryüzündeki tüm canlıları yok edeceğini söyler. ‘‘Rab baktı, yeryüzünde insanın yaptığı kötülük çok, aklı fikri hep kötülükle, insani yarattığına pişman oldu. Yüreği sızladı. ‘‘ Yarattığım insanları, hayvanları, sürüngenleri, kuşları yeryüzünden silip atacağım. Çünkü onları yarattığıma pişman oldum.’’ Ama Nuh’un Rabb’in gözünde lütuf buldu. ( Yaradılış 6: 5-8 ) Bu, Tanrı’nın insanoğluna bir şans vermesine sebep olur. Bu yüzdendir ki Tanrı, Nuh’ gemisine her canlıdan ikişer, bazı tür hayvanlardan yedişer (kuşlardan yedişer) almasını emretmiştir. Yine Tevrat’ta ”Kendine gofer ağacından bir gemi yap. İçini dışını ziftle, içeriye kamaralar yap.













“Gemiyi şöyle yapacaksın; uzunluğu üç yüz, genişliği elli, yüksekliği otuz arşın olacak. Pencere de yap, boyu yukarıya doğru bir arşını bulsun. Kapıyı geminin yan tarafına koy. Alt, orta ve üst güverteler yap. Yeryüzüne tufan göndereceğim. Göklerin altında soluk alan bütün canlıları yok edeceğim. Yeryüzündeki her canlı ölecek. Ama seninle bir antlaşma yapacağım. Oğulların, karın, gelinlerinle birlikte gemiye bin. Sağ kalabilmeleri için her canlı türünden bir erkek, bir dişi olmak üzere birer çifti gemiye al. Çeşit çeşit kuşlar, hayvanlar, sürüngenler sağ kalmak için çifter çifter sana gelecekler. Yanına hem kendin, hem onlar için yenebilecek ne varsa al, ilerde yemek üzere depola.” (Yaradılış 6: 14-21)



Tufanın geldiği gün Tevrat’a göre ‘‘Nuh altı yüz yaşındayken, o yılın ikinci ayının on yedinci günü enginlerin bütün kaynakları fışkırdı, göklerin kapakları açıldı. Yeryüzüne kırk gün kırk gece yağmur yağdı. (Yaradılış 7: 11-12) ‘‘Gemi yedinci ayın on yedinci günü Ağrı dağına oturdu’’. (Yaradılış 8:4) Geminin Ağrı dağında olduğunu kanıtlayacak o döneme ait çivi yazısıyla hazırlanmış Asur yazıtları bulunmuştur.


Kur’an-ı Kerim ise Hz.Nuh’un gemisini nasıl yapıldığı şöyle açıklanmıştır. ‘‘’Hz.Nuh’un gemisi saçtan yapılmış ve buharla çalışan bir gemiydi. Üç tabakadan oluşuyordu. Alt tabakada vahşi haşarat denilen hayvanlar, orta tabakada sair ehli hayvanlar, üst tabakada Hz.Nuh ile kendisine iman etmiş olanlar bulunuyordu.’’



Allah, Hz.Nuh’a şöyle söylemiştir;” ‘’Nihayet emrimiz geldiği ve tennur (tandır veya geminin kazanı) tutuşup parladığı zaman dedik ki; erkeği ve dişisi olan her canlıdan ikişer tane, aleyhlerinde hüküm verilmemiş olanların dışında aileni ve iman etmiş olanları geminin içine yükle.” (Hud suresi: 40)



Kur’an da Hz. Nuh’un gemisinin büyük tufandan sonra Cudi dağına oturduğu yazmaktadır. Hud suresinde ‘‘ Ey yeryüzü! Yur suyunu. Ey gök! Tut suyunu’’ denildi. Su çekildi iş bitirildi. Gemi de Cudi’ye oturdu’’ şeklinde anlatılır. Kur’ana göre Cudi’nin Musul’a yakın yerde olduğu bahsedilir. Cudi dağı Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunur. Şırnak ‘‘ Şehr-i Nuh’’ anlamına gelmektedir. Cudi dağı Heştan köyünde Nuh tarafından kurulduğuna inanılır. Heştan ‘‘seksenler’’ anlamına gelmesi, seksen kişiye atfen böyle anılmaktadır.