Histeroskopi nasıl yapılmaktadır?

Uzman SühaN

Administrator
Histeroskopi nasıl yapılmaktadır?
Histeroskopik işlemlerin büyük çoğunluğu hastane ameliyathanesinde yapıldığı halde, tanısal histeroskopi doktorun muayenehanesinde yapılabilmektedir. Doktorunuz bu işlemi muayenehanede yaparsa serviksi uyuşturmak için size ilaç verebilir. Histeroskopi bazen rahim kavitesindeki bir durumu teşhis etmek için kullanılır. Histeroskopi (H/S) ince boru şeklindeki bir mercek sistemi ile rahim içerisine girilerek gözlem yapılan tanısal ve hatta cerrahi işlemlerin gerçekleştirilmesine yarayan bir işlemdir. Görüntüler bir monitörde izlenir. Rahim içerisine sokulan kamera veya mercek sisteminden oluşan boru şeklindeki alete histeroskop denir. İşlem tamamlandığında genellikle normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

1.jpg




Operatif Histeroskopi:
Histeroskopi doğurganlığı etkileyen doku ve gelişimleri almak için de yapılmaktadır. Bu işlem genel, epidural veya spinal anestezi eşliğinde yapılır. Rahim (Uterus) Değerlendirmesi
Doktor histeroskopiyle neleri teşhis edip tedavi edebilir?
Endometriyal polipler, kısır hastalarda yaygın olarak bulunan lezyonlardır. Polip rahim kavitesini veya serviksi çevreleyen dokunun aşırı büyümesidir. Boyutlarına ve bulundukları yere göre polipler muayenehanede de, ameliyathanede de alınabilir.
Uterin fibroidler (Myomlar), rahimdeki kanseröz olmayan gelişimlerdir. Bu gelişimler rahim içindeyse yoğun kanamaya neden olabilmektedir. Almak için histeroskop kullanılır.
İntrauterin yapışıklık, diyagnostik histeroskopiyle de, operatif histeroskopiyle de alınabilir. Yapışıklığın yeniden oluşumunu engellemek için doktorunuz size östrojen verebilir ve cerrahi sonrası rahiminize bir hafta süresince bir balon yerleştirebilir. Takiben histeroskopi veya diğer değerlendirme yöntemlerine, yara dokusunun yeniden oluşup oluşmadığını belirlemek için ihtiyaç duyulabilir.

Gebe kalmak istiyorsunuz bir yıldan uzun bir süredir deniyorsunuz (35 yaş ve üstüyseniz altı ay) ve henüz başarılı olamamışsanız, kısırlık nedenini bulmak için bazı testler yapılacaktır. Doktorunuz üreme organlarınızı (fallop tüpleri ve rahim), partnerinizin spermini ve hormonal durumunuzu kontrol etmek için bazı kan testleri yapacaktır. Rahiminizin incelenmesi en önemli testlerden birisidir. Doktorunuz döllenmiş yumurtanın (embriyo) yerleşmesi ve gelişmesi için herhangi bir engel olup olmadığından emin olmak isteyecektir. Rahimdeki anormal doku gelişimleri (endometriyal polip ve fibroid gibi) ve yara dokusu embriyonun yerleşmesini engelleyebilmektedir.
Doktor rahimimi nasıl muayene edecektir?
Doktorunuzun rahiminize bakması için çok çeşitli yollar mevcuttur. Bunlar :
Vajinal Ultrason: Vajinal ultrasonda vajinaya yerleştirilen bir prob kullanılır. Bu prob pelvik alandaki ve etrafındaki organların görülmesini sağlar. Vajinal ultrason kullanımı doktorun rahim duvarını görmesine yardımcı olur.
Sonohisterogram (Saline İnfüzyon Ultrasonu): Rahim içi kaviteyi değerlendirmek gerektiğinde doktorunuz sonohisterogram yapmak isteyebilir. Bu işlem sırasında kaviteye daha iyi bakabilmek için küçük bir miktar steril solüsyon kullanılır.
Histerosalpingogram: Bu işlem tüpler ve rahim kavitesi hakkında bilgi sağlamaktadır. Doktor rahiminize özel bir boya enjekte eder ve sonra x-ışınlarıyla boyanın tüplerden geçişini görüntüler. Bu test doktorunuzun tüplerin açık olup olmadığını belirlemesini sağlar.
Histeroskopi: Bu işlem rahim içinin kamera yardımıyla görülmesini sağlayan histeroskopla yapılır. Doktor doğrudan rahimi görebildiği için bu işlem en kesin bilgiyi sağlayabilmektedir.



Histeroskopi riskleri nelerdir?
Bu işlem aşlında 5-10 dakika süren son derece basit bir tanısal yöntemdir. Ancak bazı durumlarda istenmeyen olaylar meydana gelebilir.Tanısal histeroskopiden dolayı kadınların sadece % 1’ inde komplikasyon gelişir. Başka herhangi bir işlemden sonra da enfeksiyon oluşabilmektedir. Nadiren cerrah histeroskopiyi kullanırken kazayla rahim duvarını delebilir (buna uterin perforasyonu denir). Bu delikler küçüktür ve genellikle kendiliğinden iyileşmektedir.
Operatif histeroskopi komplikasyonları; aşırı sıvı emilimi, enfeksiyon, kanama ve rahim (delinmesi) perforasyonudur. Perforasyon operatif histeroskopi esnasında oluşursa, çevredeki organların (ince bağırsaklar, mesane veya kan damarları) hasar görmediğinden emin olmak için başka bir işleme gerek duyulabilmektedir.
 
Geri
Üst